Мобилно меню

Очаквани спектакли ще види публиката в петия ден на „Варненско лято“

На Основна сцена ще се играе отличеният с три награди ИКАР – „Орфей“ на Народния театър „Иван Вазов“, а в Кукления театър са планирани две представления на най-номинирания за награди АСКЕЕР – „Дишай“ с популярните млади актьори Бойко Кръстанов и Елена Телбис
Очаквани спектакли ще види публиката в петия ден на „Варненско лято“

Паметен за варненската публика ще е петият ден на 31-вия фестивал „Варненско лято“, който се провежда в морската столица от 1 до 10 юни. Централното събитие за вечерта е представлението „Орфей“ на Народния театър „Иван Вазов“, което ще започне в 19:30 часа на Основна сцена. Спектакълът на Ириней Лоренци заслужи три награди ИКАР и е едно от събитията на театралната година. В представлението участват Деян Донков, Владимир Пенев, Дарин Ангелов, Димитър Николов, Валентин Ганев, Ненчо Костов, Стелиан Радев, Жорета Николова, Василена Винченцо, Ева Данаилова, Биляна Петринска, Радена Вълканова, Гергана Змийчарова, Александра Василева.

В основата на спектакъла е митът за Орфей и неговата красива съпруга Евридика, която умира в деня на тяхната сватба, ухапана от змия. Изпълнен със скръб, Орфей се спуска в подземния свят, решен да я върне обратно сред живите. И тук Йерней Лоренци проявява своето майсторство да преведе на съвременен език мит от древността и да го свърже директно с чувствителността на съвременния човек. Той преплита литературни произведения, поезия и лични истории в един екстатичен и музикален спектакъл за човешката смъртност.

„Защо Орфей слиза в подземния свят? Къде всъщност слиза – в ада, сред хората, при Евридика или при собствените си страхове и илюзии? Защо нарушава предсказанието, обръща се и поглежда Евридика, знаейки предварително, че този жест го обрича?“

Две представления – от 17:30 ч.; 20:30 ч., очакват зрителите на театралния фестивал „Варненско лято“ на спектакъла „Дишай“. Представлението на режисьора Марий Росен може да се гледа на сцената на кукления театър в морската столица. Спектакълът заслужи най-много номинации от тазгодишните награди АСКЕЕР – за водеща женска роля, за водеща мъжка роля, за режисьор и за най-добро представление. В ролите на завладяващото представление влизат двама от най-обичаните млади актьори на театралната и филмова сцена у нас – Бойко Кръстанов и Елена Телбис, нашумяла още повече през последната година с ролята си на винения експерт Елина в сериала на БНТ "Вина". 

В „Дишай“ Елена и Бойко се превъплъщават в двойка в края на двайсетте. Двамата са образовани, политически и социално ангажирани и малко невротични. Докато се редят на опашка в „Икеа“, той предлага да си родят бебе. Но ако наистина те е грижа за планетата, ако искаш да бъдеш добър гражданин и достоен човек, при какви обстоятелства е редно да имаш дете? И кое ще рухне първо – планетата или отношенията във връзката?

Написана през 2011 г. от британския драматург Дънкан Макмилан, „Дишай“ е забавна и актуална пиеса за двойка, изправяща се пред големите дилеми в съвременния живот. Тя има успешен сценичен живот в Европа и САЩ, поставяна е на водещи сцени като берлинския театър „Шаубюне“, лондонския театър „Олд Вик“ и др.

За нея известната британска критичка Лин Гарднър отбелязва: „Пиесата дава глас на поколение, за което несигурността е начин на живот. Смело написан текст, впечатляваща структура.“

„Дишай“ е забавен и актуален спектакъл за двойка, изправяща се пред големите дилеми в съвременния живот. Тя има успешен сценичен живот в Европа и САЩ, поставяна е на водещи сцени като берлинския театър „Шаубюне“, лондонския театър „Олд Вик“ и др. За нея известната британска критичка Лин Гарднър отбелязва: „Пиесата дава глас на поколение, за което несигурността е начин на живот. Смело написан текст, впечатляваща структура.“

Режисьорът Марий Росен освобождава сцената за наелектризиращата игра на Елена Телбис и Бойко Кръстанов. Вместо декори и реквизит има игра на светлосенки, а действието следва ритъма и поезията на учестеното дишане, с което живеят тези герои на днешния ден.

На 5 юни от 15 часа в ReBonkers ще бъде представена инсталацията на Венелин Шурелов „Перипатетик“. Метална ферма с електромотор задвижва в непрестанен цикъл антропоморфна фигура, хибрид между човек и животно. Фигурата изглежда потопена наполовина в черна течност, петролен продукт. „Перипатетик“ е протагонист в един съзерцателен камерен пърформанс. Той е елемент от автоматизиран механизъм, който частично носи романтичната аура на ходещите поети, но и идеята за зависимостта от природните ресурси, уязвимостта от екологични катаклизми, обсесията към суровини, жаждата за петрол.  В тази система всеки елемент е действащо лице, зависимо от останалите. Артистичното събитие може да бъде видяно и на 6 юни, отново от 15 часа, в ReBonkers.

Уъркшоп за млади театрални критици отново ще е част от програмата на фестивала Варненско лято. Форумът се провежда регулярно в различни държави от Международната асоциация на театралните критици с изтъкнати професионалисти. Той ще се проведе във Варна на 5 юни, в галерия Графит в центъра на морската столица.

Специална среща с френската театрална авторка, актриса и режисьор Саломе Льолуш са предвидили организаторите на Варненско лято. Тя е автор на пиесата „Това не го казвай!“, която беше представена пред варненска публика под режисурата на Явор Гърдев. Пиесата е номинирана за френската театрална награда „Молиер“ 2022 за най-добра комедия и за най-добър автор.

Саломе Льолуш се нарежда сред успешните имена на популярната френска драма. Тя дебютира през 2006 г., като оттогава редовно поставя своите пиеси. Автор е на девет текста и адаптации, а първата номинация на френската театрална награда „Молиер“ за най-добър автор получава през 2017 г. за пиесата „Политически коректно“. През 2018 г. се сдобива със собствен театър в Париж. Тя поставя „Това не го казвай“ през 2021 г. в театър „Ренесанс“ във френската столица с Пиер Ардити, неин доведен баща, в ролята на Мъжа, който също е номиниран за наградата „Молиер“. Срещата със Саломе Льолуш във Варна ще е на Основна сцена на Драматичния театър, от 16 часа на 5 юни.

2023 © Варна е / снимки: Международен театрален фестивал "Варненско лято"

Поетичният спектакъл "Урок по български" гостува във Варна на 28 февруари

Представлението е посветено на словото и духа на Патриарха на българската литература Иван Вазов
Поетичният спектакъл "Урок по български" гостува във Варна на 28 февруари

Поетичният спектакъл "Урок по български" на театър "Българска армия" ще бъде представен във Варна на 28 февруари. Представлението ще е във Фестивалния и конгресен център, от 19 часа. Спектакълът е посветен на словото и духа на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Режисьорът Иван Налбантов оживява по въздействащ начин на сцената страниците на емблематични Вазови произведения като "Паисий", "Българският език", "Раковски" и др. Представлението е уникална смесица от драма, поезия и история, а в ролите публиката ще види Анастасия Ингилизова, Антоанета Добрева – Нети, Веселин Анчев и други. Сценографията на Нина Пашова и музиката на Дони - Добрин Векилов създават атмосфера, която подчертава драматизма и красотата на Вазовите произведения. Визуалните и аудио елементи обогатяват преживяването и допринасят за създаването на един незабравим спектакъл.

"Урок по български" обръща поглед към българската душевност, история и култура. Пиесата преплита исторически моменти с лични разкази, показвайки дълбоката свързаност между народната идентичност и литературното наследство на Вазов. Спектакълът е истинско тържество на българския дух и израз на уважение към един от най-великите български писатели.
 
Билети за "Урок по български" може да купите от ТУК.

2024 © Варна е