Мобилно меню

Очаквани спектакли ще види публиката в петия ден на „Варненско лято“

На Основна сцена ще се играе отличеният с три награди ИКАР – „Орфей“ на Народния театър „Иван Вазов“, а в Кукления театър са планирани две представления на най-номинирания за награди АСКЕЕР – „Дишай“ с популярните млади актьори Бойко Кръстанов и Елена Телбис
Очаквани спектакли ще види публиката в петия ден на „Варненско лято“

Паметен за варненската публика ще е петият ден на 31-вия фестивал „Варненско лято“, който се провежда в морската столица от 1 до 10 юни. Централното събитие за вечерта е представлението „Орфей“ на Народния театър „Иван Вазов“, което ще започне в 19:30 часа на Основна сцена. Спектакълът на Ириней Лоренци заслужи три награди ИКАР и е едно от събитията на театралната година. В представлението участват Деян Донков, Владимир Пенев, Дарин Ангелов, Димитър Николов, Валентин Ганев, Ненчо Костов, Стелиан Радев, Жорета Николова, Василена Винченцо, Ева Данаилова, Биляна Петринска, Радена Вълканова, Гергана Змийчарова, Александра Василева.

В основата на спектакъла е митът за Орфей и неговата красива съпруга Евридика, която умира в деня на тяхната сватба, ухапана от змия. Изпълнен със скръб, Орфей се спуска в подземния свят, решен да я върне обратно сред живите. И тук Йерней Лоренци проявява своето майсторство да преведе на съвременен език мит от древността и да го свърже директно с чувствителността на съвременния човек. Той преплита литературни произведения, поезия и лични истории в един екстатичен и музикален спектакъл за човешката смъртност.

„Защо Орфей слиза в подземния свят? Къде всъщност слиза – в ада, сред хората, при Евридика или при собствените си страхове и илюзии? Защо нарушава предсказанието, обръща се и поглежда Евридика, знаейки предварително, че този жест го обрича?“

Две представления – от 17:30 ч.; 20:30 ч., очакват зрителите на театралния фестивал „Варненско лято“ на спектакъла „Дишай“. Представлението на режисьора Марий Росен може да се гледа на сцената на кукления театър в морската столица. Спектакълът заслужи най-много номинации от тазгодишните награди АСКЕЕР – за водеща женска роля, за водеща мъжка роля, за режисьор и за най-добро представление. В ролите на завладяващото представление влизат двама от най-обичаните млади актьори на театралната и филмова сцена у нас – Бойко Кръстанов и Елена Телбис, нашумяла още повече през последната година с ролята си на винения експерт Елина в сериала на БНТ "Вина". 

В „Дишай“ Елена и Бойко се превъплъщават в двойка в края на двайсетте. Двамата са образовани, политически и социално ангажирани и малко невротични. Докато се редят на опашка в „Икеа“, той предлага да си родят бебе. Но ако наистина те е грижа за планетата, ако искаш да бъдеш добър гражданин и достоен човек, при какви обстоятелства е редно да имаш дете? И кое ще рухне първо – планетата или отношенията във връзката?

Написана през 2011 г. от британския драматург Дънкан Макмилан, „Дишай“ е забавна и актуална пиеса за двойка, изправяща се пред големите дилеми в съвременния живот. Тя има успешен сценичен живот в Европа и САЩ, поставяна е на водещи сцени като берлинския театър „Шаубюне“, лондонския театър „Олд Вик“ и др.

За нея известната британска критичка Лин Гарднър отбелязва: „Пиесата дава глас на поколение, за което несигурността е начин на живот. Смело написан текст, впечатляваща структура.“

„Дишай“ е забавен и актуален спектакъл за двойка, изправяща се пред големите дилеми в съвременния живот. Тя има успешен сценичен живот в Европа и САЩ, поставяна е на водещи сцени като берлинския театър „Шаубюне“, лондонския театър „Олд Вик“ и др. За нея известната британска критичка Лин Гарднър отбелязва: „Пиесата дава глас на поколение, за което несигурността е начин на живот. Смело написан текст, впечатляваща структура.“

Режисьорът Марий Росен освобождава сцената за наелектризиращата игра на Елена Телбис и Бойко Кръстанов. Вместо декори и реквизит има игра на светлосенки, а действието следва ритъма и поезията на учестеното дишане, с което живеят тези герои на днешния ден.

На 5 юни от 15 часа в ReBonkers ще бъде представена инсталацията на Венелин Шурелов „Перипатетик“. Метална ферма с електромотор задвижва в непрестанен цикъл антропоморфна фигура, хибрид между човек и животно. Фигурата изглежда потопена наполовина в черна течност, петролен продукт. „Перипатетик“ е протагонист в един съзерцателен камерен пърформанс. Той е елемент от автоматизиран механизъм, който частично носи романтичната аура на ходещите поети, но и идеята за зависимостта от природните ресурси, уязвимостта от екологични катаклизми, обсесията към суровини, жаждата за петрол.  В тази система всеки елемент е действащо лице, зависимо от останалите. Артистичното събитие може да бъде видяно и на 6 юни, отново от 15 часа, в ReBonkers.

Уъркшоп за млади театрални критици отново ще е част от програмата на фестивала Варненско лято. Форумът се провежда регулярно в различни държави от Международната асоциация на театралните критици с изтъкнати професионалисти. Той ще се проведе във Варна на 5 юни, в галерия Графит в центъра на морската столица.

Специална среща с френската театрална авторка, актриса и режисьор Саломе Льолуш са предвидили организаторите на Варненско лято. Тя е автор на пиесата „Това не го казвай!“, която беше представена пред варненска публика под режисурата на Явор Гърдев. Пиесата е номинирана за френската театрална награда „Молиер“ 2022 за най-добра комедия и за най-добър автор.

Саломе Льолуш се нарежда сред успешните имена на популярната френска драма. Тя дебютира през 2006 г., като оттогава редовно поставя своите пиеси. Автор е на девет текста и адаптации, а първата номинация на френската театрална награда „Молиер“ за най-добър автор получава през 2017 г. за пиесата „Политически коректно“. През 2018 г. се сдобива със собствен театър в Париж. Тя поставя „Това не го казвай“ през 2021 г. в театър „Ренесанс“ във френската столица с Пиер Ардити, неин доведен баща, в ролята на Мъжа, който също е номиниран за наградата „Молиер“. Срещата със Саломе Льолуш във Варна ще е на Основна сцена на Драматичния театър, от 16 часа на 5 юни.

2023 © Варна е / снимки: Международен театрален фестивал "Варненско лято"

Президентът на Съюза на театрите в Европа поставя във Варна "Както ви харесва"

Премиерата на Шекспировата класика в Драматичен театър "Стоян Бъчваров" ще е в средата на октомври
Президентът на Съюза на театрите в Европа поставя във Варна "Както ви харесва"

Световноизвестният румънски режисьор Габор Томпа, който е и президент на Съюза на театрите в Европа (UTE) за пръв път в България ще гостува. По покана от директора на Театрално-музикален продуцентски център Варна Даниела Димова, той пристига в началото на юли във Варна за кастинг на Шекспировата класика "Както ви харесва", която ще постави с екипа на Драматичен театър "Стоян Бъчваров". Премиерата предстои на 16 и 17 октомври 2024 г.

Драматург и преводач е Аглика Стефанова, позната като драматург на Варненския театър в различни периоди от неговото развитие. Tя е автор на Юбилейния албум за 100-годишнината на Варненския театър (2021) и преводач от френския оригинал на "Инстинктът" – изгубената първа пиеса в историята на театъра, чиято нова постановка се превърна в една от кулминациите в юбилейната програма.

Габор Томпа е роден през 1957 г. в Търгу Муреш. Той е театрален режисьор и педагог. Повече от 30 години е директор на Унгарския държавен театър в Клуж-Напока Румъния и артистичен директор на фестивала Interferences. Завършва режисура в Букурещ през 1981 г., негови учители са Ливиу Чулей, Михай Димиу, Каталина Бузояну, основоположници на известната румънска режисьорска школа. От 1989 г. преподава в Театралната академия в град Търгу-Муреш. Основател е на Театралния факултет в Клуж-Напока и ръководи катедрата по режисура от 1991 г. Автор е на над 100 театрални постановки в Румъния, Унгария, Канада, Франция, Австрия, САЩ, Словения, Чехия, Сърбия, Англия. От 2007 г. преподава режисура в Калифорнийския университет, Сан Диего.  

От 2018 г. Габор Томпа е президент на Съюза на театрите в Европа (UTE). По този повод той изтъкна, че като президент на най-престижната театрална организация в Европа ще работи за изграждането на мостове между старите и новите ценности, укрепване на репутацията на организацията и културния обмен между театрите, които членуват в UTE.

Съюзът на театрите в Европа (UTE) е основан през 1990 г. от Жак Ланг (френски министър на културата по онова време) и известния режисьор Джорджо Стрелер (директор на Пиколо театро в Милано) в подкрепа на културното и езиково разнообразие и инициирането на дългосрочни форми за международно сътрудничество. В момента Съюзът на театрите в Европа има над 40 членове, обединени от принципите на иновативното сътрудничество и международния обмен.

2024 © Варна е / снимки: ТМПЦ - Варна