Мобилно меню

Отличен с награда Варна спектакъл е част от програмата на Международния театрален фестивал

На 11 юни е и второто представление пред варненска публика на моноспектакъла на Христо Мутафчиев "Боже мой"
Отличен с награда Варна спектакъл е част от програмата на Международния театрален фестивал

Отличеният с награда Варна спектакъл "Питър Пан" на Кукления театър в морската столица е част от паралелната програма на 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Мюзикълът ще бъде представен на 11 юни от 18 часа.

Спектакълът "Питър Пан" пренася в страната на мечтите със запленяващата история на момчето, което може да лети! Невърленд – страната на изгубените момчета, на Феята Зън Зън, на опасните пирати и Капитан Хук, мястото, където можеш да отидеш само ако Питър Пан те научи да летиш! Но за това трябва да вярваш…

Мюзикълът „Питър Пан“ разкрива един различен, фантастичен свят – с великолепните сценография и костюми  на Свила Величкова, умело вплетения мюзикъл в театралната среда на Бисерка Колевска, артистичната хореография на Матиас Андре Глюк и талантливата актьорска игра.

Те дават нов живот на Питър Пан – мечтателя, който не иска да порасне, но с когото са израснали поколения момичета и момчета…

Спектакълът е подходящ за деца над 6 години и всички, които искат да преживеят отново първите си стъпки в Невърленд.

В мюзикъла "Питър Пан" по пиесата на Джеймс Матю Бари участват актьорите Боян Стоянов, Ирен Лазарова, Балена Ланджева, Теодор Христов, Даниел Добрев, Миляна Ношкова, Евгения Василева, Валентин Митев-син, Елица Данаилова, Стоян Стоянов, Диана Цолевска, Красимир Добрев, Мария Томова, Гергана Господинова и Иван Шумаров.

На 11 юни от 20:30 часа, на сцената на Ретро клуб във Фестивалния и конгресен център за втори път пред варненска публика ще бъде представен моноспектакълът на Христо Мутафчиев "Боже мой". Автор на текста е Теа Денолюбова, а сценичният вариант и постановката са дело на Стоян Радев.

2024 © Варна е / снимки: Държавен куклен театър – Варна; Viafest

Христо Мутафчиев представя моноспектакъла "Боже мой" на театралното "Варненско лято"

"Нашенец" на Мариус Куркински също е част от фестивалната програма за 10 юни
Христо Мутафчиев представя моноспектакъла "Боже мой" на театралното "Варненско лято"

Моноспектакълът на Христо Мутафчиев "Боже мой" ще бъде представен на 10 и 11 юни в рамките на театралния фестивал "Варненско лято". Той ще се играе на сцената на Ретро клуб във Фестивалния и конгресен център в морската столица, съответно от 20 часа на 10 юни и от 20:30 часа на 11 юни. 

Самотен мъж на маса в бара се обръща към останалите посетители. Оказва се, че барът е на Юда, а мъжът е Христос. Или поне така твърди. Защо? Какво иска да постигне, ако е Той наистина? Текстът е вдъхновен от романа "Жажда" на белгийската писателка Амели Нотомб и е написан специално за актьора Христо Мутафчиев от Теа Денолюбова, която заслужава номинация за награда Икар 2024 за драматургичен текст.

В "Боже мой" публиката попада в обстановка, максимално приближаваща се до тази в пиесата, в близост до актьора. Неговият персонаж е изпълнен сякаш с божествена сила или пък е самият Божий син, който истински се удивлява на умението на хората да се справят с живота. Как носят невидимите си кръстове?

"Боже мой" е вторият моноспектакъл на популярния актьор Христо Мутафчиев след "Плач на ангел" (МТФ "Варненско лято" 2021), създаден отново съвместно с режисьора Стоян Радев.

"Екипът на спектакъла ви кани на един топъл, откровен разговор по най-дълбоката тема, която търси отговори в сърцето и ума на всеки човек. Разговор с усмивка и сълза, с ирония и състрадание", отбелязва режисьорът Стоян Радев. 

Спектакълът не се препоръчва за лица под 14 години.

На 10 юни от 19 часа, на Основна сцена на Драматичния театър "Стоян Бъчваров" ще бъде представен моноспектакълът на Мариус Куркински "Нашенец" по текстове на Чудомир. С него талантливият български актьор и режисьор отбелязва 30 години сценична дейност.

В спектакъла "Нашенец" Мариус Куркински пресъздава типичното за Чудомир остроумие и виждания за живота, поднесени чрез забавни и трогателни истории, чрез непосредствения и искрен разказ на наивитета.

"Тези неща са писани между годините 1933 и 1940…  Може би все пак са верни родни картинки от онова време, поръсени с хумор. Казват, че народите са като децата — не обичат да им се чете морал, а искат да стигнат до истините, развличайки се. Казват още, че ако сатирата е хирургическият нож, то хуморът е „сладкият мехлем“ за раната. Щом е така, не остава друго освен да си пожелаем този сладък мехлем да се произвежда масово и да се продава под път и над път, защото у нас има още много рани за лекуване", отбелязва Чудомир.

Международният театрален фестивал "Варненско лято" продължава до 15 юни.

2024 © Варна е / снимки: Viafest