Мобилно меню

Отличиха Христина Джурова „За постижения в областта на културата на град Варна“

Енигматичната актриса има 9 роли за Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, а една от тях – Констанца Вебер в "Амадеус" ѝ донесе награда ИКАР
Отличиха Христина Джурова „За постижения в областта на културата на град Варна“

Тазгодишната церемония, на която бяха връчени наградите на клуб „Отворено общество“, отново даде повод за гордост на Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“. Отличията бяха раздадени навръх 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Приза „За постижения в областта на културата на град Варна“ за 2023 заслужи актрисата от трупата на Драматичния театър Христина Джурова. Едва от 3 години Христина е част от трупата на театъра, но печели любовта на публиката с магнетичността си на сцената. Има 9 роли за Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, а една от тях – Констанца Вебер в „Амадеус“ ѝ донесе награда ИКАР през миналата година.

Отличието на Христина Джурова е поредното признание за Варненския драматичен театър от наградите на клуб "Отворено Общество", които през тази година бяха раздадени за 32-ри път. През 2021-ва екипът на театъра беше отличен по повод 100-годишния юбилей на културната институция. През 2020 носител на наградата „За постижения в областта на културата на град Варна“ беше актьорът Свилен Стоянов като признание за всичките 40 творчески сезона на сцената на ДТ „Стоян Бъчваров“, за таланта и изключителната му мисия да придава обич към театъра млади хора с незавидна съдба.

2023 © Варна е / снимка: Фейсбук

"Великденско вино" на Народния театър открива 32-рия фестивал "Варненско лято"

12 представления са включени в българската селекция на театралния фестивал
"Великденско вино" на Народния театър открива 32-рия фестивал "Варненско лято"

Между 1 и 15 юни ще се проведе 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято". В програмата му са включени общо 28 заглавия, които може да бъдат проследени от почитателите на живо, на киноекран и онлайн.

Дванайсет представления са избрани в българската селекция, която по традиция откроява постиженията на националната театрална сцена и значими процеси в нея – „Хага“, „Странна случка с куче през нощта“, „О, щастливи дни“, „Племе“, „Формата на нещата“, „Ромео и Жулиета“, „Пистолет в торнадо“, „Prima Facie“, „Нашенец“, „Луцифер“, „Боже мой“.

А фестивалът ще бъде открит със спектакъла „Великденско вино“ на Народния театър "Иван Вазов".

Както в българската, така и в международната програма преобладават съвременните драматургични текстове, искащи да уловят пулса на днешния ден – „Моят славен живот с баба“, испанският фламенко спектакъл „Морски фар“ и мултимедийният концерт „Чаплин пианисимо“.

Наред с представленията на живо, фестивалът продължава да представя прожекции от програмата на „NT Live – най-доброто от британския театър на киноекран“ – „Вуйчо Ваньо“. А онлайн със свободен достъп ще може да се гледат спектаклите „Двойното непостоянство“ и „Чайка“.

Акценти в програмата са отбелязването на 90 години от рождението на незабравимата Татяна Лолова, както и навършването на кръглата 80-годишнина на Цветана Манева – един от стожерите на театралното „Варненско лято“. Специален концерт е посветен също на театралната музика на големия композитор Кирил Дончев.

И тази година програмата ще бъде проследена от специално поканени за модула „Шоукейс“ международни програматори, критици и специалисти, а площадите на Варна ще бъдат оцветени от артистично присъствие.

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ 2024 се организира от Фондация „Виа Фест“ с финансовата подкрепа на Министерството на културата, на Община Варна чрез  Фонд „Култура“, на Национален фонд „Култура“, на Посолството на Кралство Нидерландия в България и Унгарския културен институт. Партньори на фестивала са Българска асоциация за театър, „Арт офис“, Сдружение „Антракт“, фондация „Homo Ludens”. Сцени-домакини на фестивала са ТМПЦ – Варна, Държавен куклен театър – Варна, Фестивален и конгресен център – Варна, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“, Ретро клуб  и Културен център „Ребонкърс“.

2024 © Варна е / снимки: viafest.org