Мобилно меню

Петър Антонов и Боряна Братоева канят варненци на "Място, наречено Другаде"

Театралният спектакъл по сценарий на звездата на съвременната българска драматургия Яна Борисова ще е на 18 май, във Фестивалния и конгресен център в морската столица
Петър Антонов и Боряна Братоева канят варненци на "Място, наречено Другаде"

Постановката "Място, наречено Другаде" гостува във Варна на 18 май като част от национално турне. В морската столица пиесата се поставя едва за втори път, но е играна на много сцени в София и страната при голям интерес. Спектакълът ще е във Фестивалния и конгресен център от 19 часа. 

Постановката е по сценарий на звездата на съвременната българска драматургия Яна Борисова, която определя "Място, наречено Другаде" като един от най-добрите си текстове. 

Забавната история изследва откровените мъжки и женски версии за любовта и неизменно предизвиква бурни аплодисменти. В главните роли са Боряна Братоева ("Сестри Палавееви", "Одисей", "Съни бийч") и Петър Антонов ("Едуард", "С гръб към залеза", "Мен не ме мислете").

За написването на текста, Яна Борисова е вдъхновена от истинската история на двамата актьори, които се запознават на парти, но се оказва че живеят в една сграда. Стават най-добри приятели, прекарват много време заедно и споделят всичко - "от готвене до реване".

"Място, наречено Другаде" получава награди Икар и Аскеер за драматургия през 2023 година. Боряна Братоева е отличена за главна женска роля, а Димитър Коцев - Шошо за режисура на Наградите за принос към творческите индустрии. За да изградят уникалното пространство и атмосфера на постановката, най-младият награждаван сценограф Елис Вели си партнира с композитора Милен Кукошаров.

Действието на "Място, наречено Другаде" ни разказва за Денис, който се е оттеглил от телевизията след драматична любовна раздяла, потапяйки се в самосъжаление и алкохол. Общителната Мия връхлита в неговия живот, като се превръща за Денис в източник на нова жизнена енергия. Младата актриса черпи мъдрост и емоционален опит. Утвърждава се нуждата от цел към другия и другаде. По пътя към тази цел всеки прави личните си открития.

Можете да закупите своя билет за гастрола на "Място, наречено Другаде" във Варна онлайн от Articket  или на касата на ФКЦ.

2024 © Варна е

Първите представления в ремонтирания Филиал на Драматичния театър се очакват наесен

Основният ремонт е на стойност 7,44 млн. лв.
Първите представления в ремонтирания Филиал на Драматичния театър се очакват наесен

Очаква се наесен варненските ценители да видят първите представления в обновения Филиал на Драматичния театър "Стоян Бъчваров". След въвеждането на сградата в експлоатация сценичните работници ще се запознаят с новото оборудване. Това съобщи ръководителят на проекта за основен ремонт на филиала Ивелина Тодорова.

Ремонтът е на стойност 7,44 млн. лв., от които 6 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ, а останалите средства са осигурени чрез финансови инструменти, отчете Тодорова. Тя допълни, че сградата е недвижима културна ценност, а проектът е реализиран в партньорство с Министерството на културата.

Към момента на стартиране на ремонтните дейности, сградата на филиала е силно амортизирана, особено общите пространства – фоайе и зрителна зала. По проекта е извършена реконструкция на съществуващия сграден фонд и изграждане на пристройка, която обхваща зала със смесени функции, каза още ръководителят на проекта.

По думите ѝ, след ремонтните дейности филиалът разполага с обновени сцена, камерна зала, репетиционни и санитарни помещения. Подменена е сценичната механизация на оркестрината и сцената, обособени са две репетиционни зали. Подобрени са още енергийните характеристики на сградата, както и достъпът до нея за хора с увреждания. Обновено е и архитектурното оформление на фасадите.

2024 © Варна е