Мобилно меню

Пловдивският театър гостува на "Варненско лято" с "Ромео и Жулиета"

Варненският драматичен театър представя една от най-новите си постановки - "Формата на нещата"
Пловдивският театър гостува на "Варненско лято" с "Ромео и Жулиета"

Богата на събития е програмата в осмия фестивален ден от 32-рото издание на театралното "Варненско лято". Пловдивският драматичен театър ще представи пред публиката в морската столица спектакъла си "Ромео и Жулиета" - на 8 юни, от 19:30 часа, на Основна сцена на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" във Варна. Режисурата и сценичната версия на емблематичното произведение на Шекспир е на Стайко Мурджев.

След комедията "Укротяване на опърничавата" Стайко Мурджев поставя може би най-популярната трагедия на Шекспир. В неговия спектакъл проследяваме историята на Ромео и Жулиета не в романтична Верона от XVI век, а в един свръхмодерен, постапокалиптичен град. Двамата влюбени попадат в красива въртележка на страстта, във водовъртеж от сънища и чувства в контекста на агресивен съвременен свят.

"Ромео и Жулиета и представата за тази пиеса са толкова банализирани, колкото и самата любовна тема. Мисля, че живеем във време, в което романтичната любов като понятие, като теза, като концепция е отдавна пуста откъм смисъл. Това представление ми се иска да напомни, че романтичното чувство не е просто плюшени сърчица и мечета по Свети Валентин, а е по-скоро вътрешно тайнство, съкровено, човешко."

Стайко Мурджев принадлежи към новото активно поколение режисьори в българския театър, като изгради разпознаваем почерк в постановки по класическа и съвременна драматургия. В тях намира израз стремежът му към мащабни сценични картини, талант да работи с артистичен размах и да създава наелектризиращо сценично действие. Той му носи широко признание от критиката и публиката. Носител е на награда „Икар“ за дебют през 2010 г., след което получава редица номинации и отличия.

В спектакъла на Стайко Мурджев "Ромео и Жулиета" участват  Симеон Алексиев, Димитър Банчев, Венелин Методиев, Мариана Йотова, Ивайло Христов, Ивана Папазова, Иван Горанов, Елеонора Иванова, Стилиян Стоянов, Константин Еленков, Борис Кръстев, Елена Кабасакалова, Алексей Кожухаров, Мартин Раков, Красимир Василев, Ивана Крумова, Павел Сапунджиев, Стефан Саръивáнов, Златко Шарков, Николай Колев. Музиката е на Петър Дундаков, хореография и сценична пластика - Станислав Генадиев и Филип Миланов, сценография и костюми - Никола Налбантов.

На 8 юни, от 17 часа, Варненският драматичен театър "Стоян Бъчваров", който е основен домакин на фестивала "Варненско лято", ще се включи във фестивалната програма с една от най-новите си постановки "Формата на нещата". Тя ще бъде представена в Градската художествена галерия в морската столица. Режисьор на "Формата на нещата" е Максима Боева, която има опит с няколко успешни постановки.

„Поставям истории, които са ме развълнували и за които събирам екип със същите вълнения. С вярата, че в публиката има хора, които имат нужда да видят точно това, да чуят и съпреживеят тези истории“.

За "Формата на нещата" Максима Боева събира млад и енергичен творчески екип. В ролите са Александър Евгениев, Сияна Начева, Христина Джурова и Станислав Кондов.

"Формата на нещата" на добилия широка популярност и признание американски драматург, сценарист, режисьор и писател Нийл Лабют, е сред открояващите се заглавия в съвременната англоезична драматургия. Тя привлича внимание още с първата постановка в Almeida Theatre Лондон (2001), режисирана от самия автор, който по-късно прави и филм по нея. Безмилостен съдник на "нашата нездрава мания към външното, повърхностното, към формата на нещата", в пиесата той разказва за студентка по скулптура, която превръща новия си приятел от свито момче в самоуверен млад мъж, като накрая се изправя пред въпроса за истината и лъжата в любовта и изкуството.

Тихият и обикновен Адам се влюбва в красивата студентка по изящни изкуства Евелин и започва да изменя своето поведение и навици, за да я впечатли. Но докато става все по-привлекателен, връзката му с неговите близки започва да се разпада. За приятелката си Адам е склонен не само да промени изцяло външния си вид, а и да разруши дългогодишни приятелства. Той е готов на всичко в името на любовта, без да подозира, че постепенно се превръща в скулптура, изваяна от друг. Спектакълът не се препоръчва за зрители под 16 години.

На 8 юни фестивалът "Варненско лято" ще отбележи и 80-годишния юбилей на своя основен инициатор - Цветана Манева. Спектакълът "Честит рожден ден, Цветана" е създаден специално по повод юбилея на обичаната актриса, която е сърцето на театралното "Варненско лято". Представлението ще започне в 20 часа, във Фестивалния и конгресен център в морската столица. Спектакълът е по текстове на Яна Борисова. В него участват Александра Сърчаджиева, Александър Сано, Петър Антонов, Лилия Маравиля, Петър Дочев, Боряна Братоева и самата Яна Борисова. Режисьор е Димитър Коцев – Шошо, а музикалната среда е изградена от Милен Кукошаров - пиано и Кристиян Чернев - виолончело.

Това театрално-музикално преживяване събира на една сцена актьори, които поздравяват Цветана Манева със своето изпълнение. Те представят текстове от Яна Борисова за рождените дни, щастието, вълнението, копнежите и всичко, което не посмяваме да изричаме, но страшно много ни вълнува. Освен актьорите на сцената, с виртуалните си поздрави ще се включат и много други звезди и близки на актрисата. И както на всеки рожден ден ще има и много изненади, които ще бъдат тайни подаръци за Цветана Манева и зрителите на спектакъла.

Атрактивният уличен спектакъл "Летящи създания" ще впечатли варненци и гостите на града на 8 юни. Той ще бъде представен на входа на морската градина от 19:30 и от 22 час.

Спектакълът е на нидерландския театър "Бенча".

Уличният спектакъл въвлича в магична история с впечатляваща въздушна акробатика и номера от световна класа в стила на съвременния цирк от най-нов вид.

Необичаен обект виси високо във въздуха от кран. Изпълнителите омагьосват публиката и я въвеждат в един митичен въздушен свят. Те изграждат собствен език без думи и изглеждат едновременно отделени един от друг, но и търсещи връзка помежду си.

Всички погледи са насочени към носещия се високо горе мистериозен стоманен обект. Акробатика, танц и музика обединяват елементите на земята и въздуха. Студеният полъх отстъпва пред разгорещените емоции. Високо горе телата се засмукват във вихрени движения.

Нидерландският театър "Бенча" се радва на широка популярност в Европа и отвъд границите на стария континент. Изпълнителите приемат всяко предизвикателство, за да изпълнят своите зрелищни въздушни номера, докато разказват красива история. Трупата се състои от екип от професионални акробати, танцьори и музиканти от България, Швеция, Германия, Русия и Нидерландия. Продукцията се представя с подкрепата на Посолството на Кралство Нидерландия в България.

2024 © Варна е / снимки: Viafest

Отличен с награда Варна спектакъл е част от програмата на Международния театрален фестивал

На 11 юни е и второто представление пред варненска публика на моноспектакъла на Христо Мутафчиев "Боже мой"
Отличен с награда Варна спектакъл е част от програмата на Международния театрален фестивал

Отличеният с награда Варна спектакъл "Питър Пан" на Кукления театър в морската столица е част от паралелната програма на 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Мюзикълът ще бъде представен на 11 юни от 18 часа.

Спектакълът "Питър Пан" пренася в страната на мечтите със запленяващата история на момчето, което може да лети! Невърленд – страната на изгубените момчета, на Феята Зън Зън, на опасните пирати и Капитан Хук, мястото, където можеш да отидеш само ако Питър Пан те научи да летиш! Но за това трябва да вярваш…

Мюзикълът „Питър Пан“ разкрива един различен, фантастичен свят – с великолепните сценография и костюми  на Свила Величкова, умело вплетения мюзикъл в театралната среда на Бисерка Колевска, артистичната хореография на Матиас Андре Глюк и талантливата актьорска игра.

Те дават нов живот на Питър Пан – мечтателя, който не иска да порасне, но с когото са израснали поколения момичета и момчета…

Спектакълът е подходящ за деца над 6 години и всички, които искат да преживеят отново първите си стъпки в Невърленд.

В мюзикъла "Питър Пан" по пиесата на Джеймс Матю Бари участват актьорите Боян Стоянов, Ирен Лазарова, Балена Ланджева, Теодор Христов, Даниел Добрев, Миляна Ношкова, Евгения Василева, Валентин Митев-син, Елица Данаилова, Стоян Стоянов, Диана Цолевска, Красимир Добрев, Мария Томова, Гергана Господинова и Иван Шумаров.

На 11 юни от 20:30 часа, на сцената на Ретро клуб във Фестивалния и конгресен център за втори път пред варненска публика ще бъде представен моноспектакълът на Христо Мутафчиев "Боже мой". Автор на текста е Теа Денолюбова, а сценичният вариант и постановката са дело на Стоян Радев.

2024 © Варна е / снимки: Държавен куклен театър – Варна; Viafest