Мобилно меню

"Последното изкушение на Христос" поставя Стайко Мурджев във Варненския драматичен театър

Премиерата се очаква в началото на юни 
"Последното изкушение на Христос" поставя Стайко Мурджев във Варненския драматичен театър

Един от най-популярните съвременни режисьори - Стайко Мурджев, започна работа по втората си постановка с варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“. След безспорния успех на хитовия му спектакъл "Амадеус", той вече подготвя представлението „Последното изкушение на Христос“, в което продължава да изследва връзката между човек и Бог. Очаква се спектакълът да е един от акцентите в програмата на 103-тия сезон на Варненския театър. Премиерата е планирана за началото на месец юни. 

В „Последното изкушение на Христос“, зрителите ще видят актьорите от варненския театър Константин Соколов, Стоян Радев, Николай Кенаров, Спартак Апостолов - гост, Симеон Лютаков, Иван Горанов - гост, Недялко Стефанов, Николай Божков, Пламен Димитров, Свилен Стоянов, Гергана Арнаудова, Сияна Начева, Веселина Михалкова, Даниела Викторова, Христина Джурова и Биляна Стоева, както и гостуващите актьори Богдан Григоров и Теодор Каракачанов. 

Автор на драматургичната версия на „Последното изкушение на Христос“ е Димитър Стоянович, сценограф и костюмограф е Никола Налбантов, хореографията е дело на Станислав Генадиев, а музиката - на Петър Дундаков, мултимедия - Владислав Илиев, асистент режисьор - Владимира Иванова

В "Последното изкушение" (Ο Τελευταίος Πειρασμός, 1951), както е озаглавено първото издание на романа, гръцкият писател и драматург Никос Казандзакис (1883–1957) пресъздава един от най-трагичните и символични образи в историята на човечеството - образа на Исус Христос, чиято саможертва той тълкува по начин, различен от общоприетите представи. Това е една от най-значимите творби на писателя, повлияна от философията на Ницше и Фройд, в основата на която стои върховният дълг на борещия се човек - безспирната, безмилостната борба между духа и плътта. В тази книга критиците съзират Новото евангелие, апокрифната човешка изповед на Божия син: "Радикален и напълно революционен, "Последното изкушение" преосмисля божественото през човешкия избор", отбелязва критиката. 

Според Казандзакис, загадката на Христос не е загадка само на една определена религия, а е общочовешка, защото "всеки човек е богочовек, плът и дух".

"Във всеки човек пламва борбата между Бога и човека, а същевременно – и копнежът за помирение"

"За да дам един най-висок образец на борещия се човек, за да покажа, че не трябва да се бои от страданието, от изкушението и смъртта, защото всички те могат да бъдат победени, дори са победени, затова бе написана тази книга", споделя в предговора към романа Казандзакис. Към тази трактовка насочва и подзаглавието „Изповед на борещия се човек“. 

Обвинен в богохулство, Никос Казандзакис е отлъчен от Гръцката православна църква, а книгите му са анатемосани. Прокуден от родината си, той я напуска през 1947 г. и не се завръща в нея до смъртта си. „Не се надявам, не се страхувам, свободен съм“, гласи една от крилатите фрази на големия писател, оставил в световната литературна съкровищница такива творби като „Последното изкушение“, „Алексис Зорбас“, „Александър Велики“, „Рапорт пред Ел Греко“, „Братоубийци“, „Буда“, „Христос отново разпнат“, „Змия и лилия“ и др. Творчеството на Никос Казандзакис е познато в цял свят, има много преводи и в България.

За „Последното изкушение“, Никос Казандзакис е предложен за Нобелова награда за литература през 1957 г. но тогава тя е дадена на друг голям автор - Албер Камю.

2024 © Варна е

"Великденско вино" на Народния театър открива 32-рия фестивал "Варненско лято"

12 представления са включени в българската селекция на театралния фестивал
"Великденско вино" на Народния театър открива 32-рия фестивал "Варненско лято"

Между 1 и 15 юни ще се проведе 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято". В програмата му са включени общо 28 заглавия, които може да бъдат проследени от почитателите на живо, на киноекран и онлайн.

Дванайсет представления са избрани в българската селекция, която по традиция откроява постиженията на националната театрална сцена и значими процеси в нея – „Хага“, „Странна случка с куче през нощта“, „О, щастливи дни“, „Племе“, „Формата на нещата“, „Ромео и Жулиета“, „Пистолет в торнадо“, „Prima Facie“, „Нашенец“, „Луцифер“, „Боже мой“.

А фестивалът ще бъде открит със спектакъла „Великденско вино“ на Народния театър "Иван Вазов".

Както в българската, така и в международната програма преобладават съвременните драматургични текстове, искащи да уловят пулса на днешния ден – „Моят славен живот с баба“, испанският фламенко спектакъл „Морски фар“ и мултимедийният концерт „Чаплин пианисимо“.

Наред с представленията на живо, фестивалът продължава да представя прожекции от програмата на „NT Live – най-доброто от британския театър на киноекран“ – „Вуйчо Ваньо“. А онлайн със свободен достъп ще може да се гледат спектаклите „Двойното непостоянство“ и „Чайка“.

Акценти в програмата са отбелязването на 90 години от рождението на незабравимата Татяна Лолова, както и навършването на кръглата 80-годишнина на Цветана Манева – един от стожерите на театралното „Варненско лято“. Специален концерт е посветен също на театралната музика на големия композитор Кирил Дончев.

И тази година програмата ще бъде проследена от специално поканени за модула „Шоукейс“ международни програматори, критици и специалисти, а площадите на Варна ще бъдат оцветени от артистично присъствие.

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ 2024 се организира от Фондация „Виа Фест“ с финансовата подкрепа на Министерството на културата, на Община Варна чрез  Фонд „Култура“, на Национален фонд „Култура“, на Посолството на Кралство Нидерландия в България и Унгарския културен институт. Партньори на фестивала са Българска асоциация за театър, „Арт офис“, Сдружение „Антракт“, фондация „Homo Ludens”. Сцени-домакини на фестивала са ТМПЦ – Варна, Държавен куклен театър – Варна, Фестивален и конгресен център – Варна, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“, Ретро клуб  и Културен център „Ребонкърс“.

2024 © Варна е / снимки: viafest.org