Мобилно меню

Президентът на Съюза на театрите в Европа поставя във Варна "Както ви харесва"

Премиерата на Шекспировата класика в Драматичен театър "Стоян Бъчваров" ще е в средата на октомври
Президентът на Съюза на театрите в Европа поставя във Варна "Както ви харесва"

Световноизвестният румънски режисьор Габор Томпа, който е и президент на Съюза на театрите в Европа (UTE) за пръв път в България ще гостува. По покана от директора на Театрално-музикален продуцентски център Варна Даниела Димова, той пристига в началото на юли във Варна за кастинг на Шекспировата класика "Както ви харесва", която ще постави с екипа на Драматичен театър "Стоян Бъчваров". Премиерата предстои на 16 и 17 октомври 2024 г.

Драматург и преводач е Аглика Стефанова, позната като драматург на Варненския театър в различни периоди от неговото развитие. Tя е автор на Юбилейния албум за 100-годишнината на Варненския театър (2021) и преводач от френския оригинал на "Инстинктът" – изгубената първа пиеса в историята на театъра, чиято нова постановка се превърна в една от кулминациите в юбилейната програма.

Габор Томпа е роден през 1957 г. в Търгу Муреш. Той е театрален режисьор и педагог. Повече от 30 години е директор на Унгарския държавен театър в Клуж-Напока Румъния и артистичен директор на фестивала Interferences. Завършва режисура в Букурещ през 1981 г., негови учители са Ливиу Чулей, Михай Димиу, Каталина Бузояну, основоположници на известната румънска режисьорска школа. От 1989 г. преподава в Театралната академия в град Търгу-Муреш. Основател е на Театралния факултет в Клуж-Напока и ръководи катедрата по режисура от 1991 г. Автор е на над 100 театрални постановки в Румъния, Унгария, Канада, Франция, Австрия, САЩ, Словения, Чехия, Сърбия, Англия. От 2007 г. преподава режисура в Калифорнийския университет, Сан Диего.  

От 2018 г. Габор Томпа е президент на Съюза на театрите в Европа (UTE). По този повод той изтъкна, че като президент на най-престижната театрална организация в Европа ще работи за изграждането на мостове между старите и новите ценности, укрепване на репутацията на организацията и културния обмен между театрите, които членуват в UTE.

Съюзът на театрите в Европа (UTE) е основан през 1990 г. от Жак Ланг (френски министър на културата по онова време) и известния режисьор Джорджо Стрелер (директор на Пиколо театро в Милано) в подкрепа на културното и езиково разнообразие и инициирането на дългосрочни форми за международно сътрудничество. В момента Съюзът на театрите в Европа има над 40 членове, обединени от принципите на иновативното сътрудничество и международния обмен.

2024 © Варна е / снимки: ТМПЦ - Варна

Нова романтична комедия на Яна Борисова с премиера във Варна на 4 юли

Александра Сърчаджиева и Петър Антонов си партнират в постановката на Димитър Коцев-Шошо "Ако извикаш нощем с всичка сила"
Нова романтична комедия на Яна Борисова с премиера във Варна на 4 юли

Най-новата романтична комедия по текст на Яна Борисова - "Ако извикаш нощем с всичка сила", ще бъде представена за първи път във Варна на 4 юли. Представлението ще е във Фестивалния и конгресен център от 19:30 часа. Спектакълът на режисьора Димитър Коцев-Шошо е едновременно забавен и трогателен, представящ ни универсалната истина за търсенето на любовта и нейните множествени лица.

В центъра на действието стои историята на Ева - персонаж, изигран майсторски от Александра Сърчаджиева. Ева е млада жена, която в последния момент решава да избяга от своята сватба, борейки се със собствените си съмнения и страхове от ангажираността и традиционните норми. Тази дръзка стъпка я води на неочаквано пътешествие на самооткриване и търсене на истинската любов, където среща Петър Антонов в ролята на мистериозен непознат, който се превръща в неин спътник.

Дуетът Сърчаджиева и Антонов демонстрира изключителна химия на сцената, като всеки от тях допринася за дълбочината и сложността на своите герои. Сърчаджиева изследва нюансите на Ева с изтънченост и чувствителност, докато Антонов добавя към своя персонаж слой от мистериозност и обаяние, което прави тяхната връзка още по-интригуваща.

Режисьорът на спектакъла Димитър Коцев-Шошо, успява да навигира умело между лекотата на комедията и сериозността на драматичните моменти, като по този начин създава балансирано и завладяващо представление. Сценографията на Елис Вели и костюмите, дело на дизайнера, допълват визуалната концепция на постановката, придавайки ѝ елегантност и стил.

Музиката, композирана от Милен Кукошаров, играе ключова роля в спектакъла, като усилва емоционалния заряд на сцените и обогатява театралния опит. Чрез внимателно подбрани музикални произведения, композиторът добавя допълнително измерение към историята, като по този начин подчертава различните етапи на вътрешното пътуване на героите.

Димитър Коцев-Шошо, Яна Борисова, Милен Кукошаров и Елис Вели са творчески екип, който от години работи заедно, създавайки някои от най-успешните и хитови театрални и сценични спектакли, сред които "На живо", "Място, наречено Другаде" ( Икар 2023, Аскеер 2023), "С гръб към залеза", "За любовта…", "Нощните рицари" и др. Всяка тяхна постановка се радва на огромен зрителски интерес и дълъг сценичен живот.

2024 © Варна е