Мобилно меню

Провокативни спектакли в четвъртия ден на фестивала „Варненско лято“

На площад „Независимост“ ще бъде представен проектът на Мим-формация „Жар театър“ – „Душа: Пробуждане“
Провокативни спектакли в четвъртия ден на фестивала „Варненско лято“

Четири събития са планирани за четвъртия ден на международния театрален фестивал „Варненско лято“, който през тази година се провежда за 31-ви път.

Спектакълът на Стайко Мурджев за Младежки театър „Николай Бинев“ – „Дебело прасе“ ще бъде представен от 17:30 и 20:30 часа в Градската художествена галерия „Борис Георгиев. В ролите са Анастасия Ингилизова, Койна Русева, Александър Хаджиангелов, Георги Гоцин. Музиката е на Петър Дундаков.

Театралната критика определя американския драматург Нийл Лабют като „хроникьор и анализатор на съвремието“ (в-к „Капитал“). Неговите пиеси и филмови сценарии резонират с честотите на безпокойствата и обсесиите на модерния човек. Комедията „Дебело прасе“ се нарежда сред успешните заглавия на автора. Отличена е от американската критика и има номинация за престижната награда на името на Лорънс Оливие.

Пиесата разказва историята на Том – млад професионалист от големия град, който бързо губи интерес към обичайните жени, с които излиза. Случайна среща в ресторант го отвежда в неочаквана и непозната любовна територия – Том се захласва по самоуверена библиотекарка с тегло „много над нормата“. Как Том ще се справи със социалния натиск, шушукането зад гърба, интригите в офиса, подигравателните погледи и какъв избор ще направи – ще се откаже от любовта под ударите на общественото мнение или ще застане срещу всички, оставайки с новата си приятелка, която колегите му наричат с нелицеприятното определение от заглавието?

Стайко Мурджев изгражда на сцената свят, който прилича на арена, в която тече  непрестанна борба за самоутвърждаване и надмощие. Всеки е в непрекъсната готовност за атака или самоотбрана. Той се фокусира върху уязвимостта на тези борбени персонажи и  задава въпроса: „Какво избираме – истинската любов, но не толкова пъстра и блестяща, или блестящият етикет, който е лишен от смисъл.“

Изключително въздействаща е и постановката „Това не го казвай“, режисирана от Явор Гърдев. Ролите се изпълняват от хитовите актьори Теодора Духовникова и Захари Бахаров.

Явор Гърдев поставя за първи път в страната хитовата пиеса на френската авторка Саломе Льолуш „Това не го казвай!“, номинирана за театралната награда „Молиер“ 2022 за най-добра комедия и за най-добър автор. Семейна двойка се оплита в мрежа от противоречия и безконечен спор, обхващащ широк диапазон от провокативни съвременни теми – от политиката и социалните мрежи до пластичната хирургия и семейните ценности. Докато усилено защитаваме свободата на словото, има неща, които вече не могат да бъдат казвани. Кой какво може да казва? Кога? При какви обстоятелства?

Проектът на Мим-формация „Жар театър“ – „Душа: Пробуждане“, може да бъде наблюдаван на площад „Независимост“ от 21:45 ч.

В множество поетични и философски текстове Огънят е проявление и символ на Духовността. Светлината на Огъня огрява пространството и прогонва тъмнината – точно както Духовността огрява човешкия живот. Тази метафора е в основата на спектакъла, чийто език е поетичен и иносказателен, но разбираем за всекиго.

Трудно и непредвидимо е пътешествието на Душата. Устремена към Светлина и към своята Свобода – тя извървява дълъг път…

„Жар театър“ има специфично присъствие в театралния живот на страната. Създадена през 1994 г. от режисьорския тандем Елена Пап и Пламен Радев, независимата формация е  от водещите в България в сферата на пантомимата и театъра на открито, в рамките на който развиват жанра на огнената драма. Той се характеризира със синтез между изкуство на мима и огненото изкуство. В своите спектаклите „Жар театър“ използват също маски и кукли,  огнени картини, персонажи на кокили, карнавални изпълнителски техники, а често и музика на живо.

Международна конференция „Преосмисляне на театралното наследство от времето на комунизма“ също започва на 4 юни. Началото на събитието ще бъде поставено в 10 часа, във Фестивалния и конгресен център. Целта на конференцията е да предложи различни гледни точки и да се осъществят интересни и продуктивни дебати за това как се пишат и разказват историите на изкуствата (и по-специално на театъра) в периода 1945 – 1989. Въпросът опира до ценностни избори, но и до методологически стратегии. Коя да бъде доминантната историческа перспектива? – на емпиричното описание на процеси, факти и събития, на контекстуалното полагане на произведения и автори, на реконструкция на механизмите на цензурата или на съпротивите срещу режима? Как да се движи историческият разказ – по линията на творби, които запазват своята предишна стойност и след падането на режима или по линията на пробивите в нормативната естетика? Как да бъде намерен балансът между безпристрастния анализ на художествен език и оценката за гражданската позиция на неговите създатели?

2023 © Варна е

Поетичният спектакъл "Урок по български" гостува във Варна на 28 февруари

Представлението е посветено на словото и духа на Патриарха на българската литература Иван Вазов
Поетичният спектакъл "Урок по български" гостува във Варна на 28 февруари

Поетичният спектакъл "Урок по български" на театър "Българска армия" ще бъде представен във Варна на 28 февруари. Представлението ще е във Фестивалния и конгресен център, от 19 часа. Спектакълът е посветен на словото и духа на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Режисьорът Иван Налбантов оживява по въздействащ начин на сцената страниците на емблематични Вазови произведения като "Паисий", "Българският език", "Раковски" и др. Представлението е уникална смесица от драма, поезия и история, а в ролите публиката ще види Анастасия Ингилизова, Антоанета Добрева – Нети, Веселин Анчев и други. Сценографията на Нина Пашова и музиката на Дони - Добрин Векилов създават атмосфера, която подчертава драматизма и красотата на Вазовите произведения. Визуалните и аудио елементи обогатяват преживяването и допринасят за създаването на един незабравим спектакъл.

"Урок по български" обръща поглед към българската душевност, история и култура. Пиесата преплита исторически моменти с лични разкази, показвайки дълбоката свързаност между народната идентичност и литературното наследство на Вазов. Спектакълът е истинско тържество на българския дух и израз на уважение към един от най-великите български писатели.
 
Билети за "Урок по български" може да купите от ТУК.

2024 © Варна е