Мобилно меню

Репетиции за спектакъл по "Под игото" започна Варненският драматичен театър

Режисьор ще е Бина Харалампиева, а премиерата ще е на 20 и 21 септември
Репетиции за спектакъл по "Под игото" започна Варненският драматичен театър
539

Във Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров" стартираха репетиции за нов спектакъл по романа "Под игото" на Иван Вазов. Представлението ще постави опитният режисьор Бина Харалампиева, която вече няколко сезона обира овациите с хитовата постановка по друг класически роман - "Тютюн" на Димитър Димов, отново в партньорство с Варненския драматичен театър.

Ценителите във Варна ще имат възможност отново да се насладят на "Тютюн" на 8 юли в Летния театър. Спектакълът вече има над 50 представления в цялата страна, а по думите на директора на ТМПЦ - Варна Даниела Димова, театърът е рекордьор по търсене и където и в страната да е гостувал, винаги се е сдобил с повторна покана.

За участие в "Под игото" са поканени Богдан Бухалов, Иван Юруков, Христина Джурова, Стоян Радев, Гергана Арнаудова, Свилен Стоянов, Симеон Лютаков, Свилен Стоянов, Пламен Димитров, Даниела Викторова, Недялко Стефанов, Константин Соколов, Николай Кенаров, Веселина Михалкова, Валентин Митев, Николай Божков.

Ролята на Бойчо Огнянов ще изпълни Богдан Бухалов, Иван Юруков ще е д-р Соколов, а Стоян Радев ще е Кириак Стефчов.

Премиерата на "Под игото" ще е в началото на новия творчески сезон на варненския драматичен театър - на 20 и 21 септември, в навечерието на деня на независимостта на България.

2023 © Варна е

Поетичният спектакъл "Урок по български" гостува във Варна на 28 февруари

Представлението е посветено на словото и духа на Патриарха на българската литература Иван Вазов
Поетичният спектакъл "Урок по български" гостува във Варна на 28 февруари

Поетичният спектакъл "Урок по български" на театър "Българска армия" ще бъде представен във Варна на 28 февруари. Представлението ще е във Фестивалния и конгресен център, от 19 часа. Спектакълът е посветен на словото и духа на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Режисьорът Иван Налбантов оживява по въздействащ начин на сцената страниците на емблематични Вазови произведения като "Паисий", "Българският език", "Раковски" и др. Представлението е уникална смесица от драма, поезия и история, а в ролите публиката ще види Анастасия Ингилизова, Антоанета Добрева – Нети, Веселин Анчев и други. Сценографията на Нина Пашова и музиката на Дони - Добрин Векилов създават атмосфера, която подчертава драматизма и красотата на Вазовите произведения. Визуалните и аудио елементи обогатяват преживяването и допринасят за създаването на един незабравим спектакъл.

"Урок по български" обръща поглед към българската душевност, история и култура. Пиесата преплита исторически моменти с лични разкази, показвайки дълбоката свързаност между народната идентичност и литературното наследство на Вазов. Спектакълът е истинско тържество на българския дух и израз на уважение към един от най-великите български писатели.
 
Билети за "Урок по български" може да купите от ТУК.

2024 © Варна е