Мобилно меню

Сградата на Варненския драматичен театър вече е на 91 години

Красивата сграда е открита на 5 юни 1932 година с пиесата "Хъшове" на Иван Вазов
Сградата на Варненския драматичен театър вече е на 91 години

Една от най-представителните и красиви сгради в цяла България, сградата на Варненския драматичен театър е открита на 5 юни 1932 година. Създадена е по инициатива на един от най-видните кметове на Варна Иван Церов, а проектът е дело на изтъкнатия архитект Никола Лазаров. През март 1912г. е положен основният камък, но сградата остава недовършена. Строежът на театралното здание е подновен през 1928г., като доизграждането е поверено на архитектите Дабко Дабков и Желязко Богданов. Сградата е тържествено открита с пиесата "Хъшове" на Иван Вазов, и днес културната институция носи името на Стоян Бъчваров, който е първият директор на театъра.

На 5 юни 2023 г., 91 години след създаването си, сградата на варненския драматичен театър беше домакин на едно от театралните събития за годината – спектакълът „Орфей“ на Народния театър „Иван Вазов“, отличен с три награди ИКАР.

До края на годината се очаква да приключи и дългоочакваният цялостен ремонт на сграда "Филиал" на театъра, припомни кметът на Варна Иван Портних.

2023 © Варна е

Поетичният спектакъл "Урок по български" гостува във Варна на 28 февруари

Представлението е посветено на словото и духа на Патриарха на българската литература Иван Вазов
Поетичният спектакъл "Урок по български" гостува във Варна на 28 февруари

Поетичният спектакъл "Урок по български" на театър "Българска армия" ще бъде представен във Варна на 28 февруари. Представлението ще е във Фестивалния и конгресен център, от 19 часа. Спектакълът е посветен на словото и духа на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Режисьорът Иван Налбантов оживява по въздействащ начин на сцената страниците на емблематични Вазови произведения като "Паисий", "Българският език", "Раковски" и др. Представлението е уникална смесица от драма, поезия и история, а в ролите публиката ще види Анастасия Ингилизова, Антоанета Добрева – Нети, Веселин Анчев и други. Сценографията на Нина Пашова и музиката на Дони - Добрин Векилов създават атмосфера, която подчертава драматизма и красотата на Вазовите произведения. Визуалните и аудио елементи обогатяват преживяването и допринасят за създаването на един незабравим спектакъл.

"Урок по български" обръща поглед към българската душевност, история и култура. Пиесата преплита исторически моменти с лични разкази, показвайки дълбоката свързаност между народната идентичност и литературното наследство на Вазов. Спектакълът е истинско тържество на българския дух и израз на уважение към един от най-великите български писатели.
 
Билети за "Урок по български" може да купите от ТУК.

2024 © Варна е