Мобилно меню

Спектакълът “Юн Габриел Боркман” влиза в програмата на Международния театрален фестивал

Николай Урумов ще отпразнува своя 60-годишен юбилей с постановката на варненска сцена
Спектакълът “Юн Габриел Боркман” влиза в програмата на Международния театрален фестивал
78

Спектакълът „Юн Габриел Боркман“ на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ Варна влиза в програмата на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ на 6 юни от 19 часа. Пиесата на Ибсен в постановка на режисьора Пламен Марков и варненската драматична трупа с Николай Урумов в главната роля направи премиерата си през януари тази година и оттогава не спира да жъне овациите на публиката.

Николай Урумов, който ще отпразнува 60-годишния си юбилей точно в деня на представлението, споделя, че се отнася към героя си „с леко дистанцирано недоверие, както се отнасяш с човек, който те респектира. С такъв човек не може да фамилиарничиш, още по-малко да флиртуваш.“

Пламен Марков неслучайно кани комедиант за главната роля и Урумов успява майсторски да следва фината линия между трагичното и комичното в този спектакъл.

Норвежецът Хенрик Ибсен е смятан за самостоятелна категория в драматургията и докосването до творческия му свят никога не оставя зрителя безразличен. Ненапразно наричат Ибсен „Фройд на Севера“ – той винаги подхожда психологически аналитично към героите си. В резултат на това на сцената оживяват дълбоки и многопластови характери. Точно както в „Юн Габриел Боркман“.

Сюжетът, центриран върху живота на банкера Боркман, повдига философски теми за житейските илюзии, несбъднатите мечти, равносметките и поколенческите сблъсъци. Личните трагедии на персонажите напомнят тези на древногръцки герои. Пред зрителя като на лента се редуват излъгани очаквания, маниакална майчина любов, младежки бунт, а в определени моменти дори загуба на връзка с реалността.

Пламен Марков намира най-точния път към Ибсен, чрез който написаната през XIX век пиеса днес звучи напълно актуално. Известният режисьор обича да смесва жанровете и зрителите гледат една гротеска, в която редуването на хумор и драма прави образите пълнокръвни и въздействащи.

Заедно с рожденика Николай Урумов на сцената излизат легендарният Михаил Мутафов, Биляна Стоева, Милена Кънева, Христина Джурова, Теодор Каракачанов, Мелин Ердинч и Миглена Везирова. За впечатляващата естетика на постановката допринасят сценографията на Мира Каланова и музиката на  Калин Николов

2023 © Варна е / снимки: Росен Донев за Драматичен театър “Стоян Бъчваров”

Отличиха Христина Джурова „За постижения в областта на културата на град Варна“

Енигматичната актриса има 9 роли за Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, а една от тях – Констанца Вебер в "Амадеус" ѝ донесе награда ИКАР
Отличиха Христина Джурова „За постижения в областта на културата на град Варна“
192

Тазгодишната церемония, на която бяха връчени наградите на клуб „Отворено общество“, отново даде повод за гордост на Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“. Отличията бяха раздадени навръх 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Приза „За постижения в областта на културата на град Варна“ за 2023 заслужи актрисата от трупата на Драматичния театър Христина Джурова. Едва от 3 години Христина е част от трупата на театъра, но печели любовта на публиката с магнетичността си на сцената. Има 9 роли за Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, а една от тях – Констанца Вебер в „Амадеус“ ѝ донесе награда ИКАР през миналата година.

Отличието на Христина Джурова е поредното признание за Варненския драматичен театър от наградите на клуб "Отворено Общество", които през тази година бяха раздадени за 32-ри път. През 2021-ва екипът на театъра беше отличен по повод 100-годишния юбилей на културната институция. През 2020 носител на наградата „За постижения в областта на културата на град Варна“ беше актьорът Свилен Стоянов като признание за всичките 40 творчески сезона на сцената на ДТ „Стоян Бъчваров“, за таланта и изключителната му мисия да придава обич към театъра млади хора с незавидна съдба.

2023 © Варна е / снимка: Фейсбук