Мобилно меню

Спомен за великия Стефан Данаилов в деветия ден на "Варненско лято"

Вижте какво включва афишът на фестивала за 9 юни
Спомен за великия Стефан Данаилов в деветия ден на "Варненско лято"

Премиера на книга и филмова прожекция в памет на великия Стефан Данаилов са планирани в деветия ден от фестивалната програма на театралното „Варненско лято“. Събитието ще е от 18 часа, в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Варненска премиера на книгата си „Стефан Данаилов. Игра на живот“ ще направи журналистът Георги Тошев. Изданието е от края на миналата година, по повод 80-години от рождението на обичания от няколко поколения българи актьор.

Ето какво казва Георги Тошев за своята книга, посветена на Стефан Данаилов:

„Тази книга е далеч от стандартната биография. Тя не проследява хронологически фактите от живота на един забележителен актьор и човек, когото имах щастието да познавам. „Игра на живот“ е книга за и от Стефан Данаилов. За любовта и липсата на любов, за огромния копнеж по срещата с другите, по киното и театъра.“

В рамките на събитието в Градската художествена галерия ще бъде представена и прожекция на документалния филм „Ламбо от София“.

Стефан Данаилов е най-сниманият български артист със 150 роли в киното и телевизията. Документалният филм на сценариста Георги Тошев, режисьора Ема Константинова и оператора Борис Пинтев се концентрира върху малко известни обстоятелства от живота на един от най-известните български театрални и кино творци.

„Ламбо от София“ показва местата на Стефан Данаилов в родния му град, среща ни с негови съученици от началното учебно заведение, състуденти от Театралната академия като Стефан Мавродиев, Елена Райнова, Йосиф Сърчаджиев, и партньори като Цветана Манева. Показват се фрагменти от филми с участието на Ламбо, трансформирали София в снимачна площадка. Включени са и документални фрагменти и фотоси на Данаилов, които се показват за първи път.

От 20 часа, в зала Европа на Фестивалния и конгресен център ще е второто представление на спектакъла „Чест“ на режисьора Ивайло Христов, включен в тазгодишното 31-во издание на театралния фестивал „Варненско лято“. В ролите са Кристина Янева, Владимир Карамазов, Елена Хрант, Каталин Старейшинска.

В дигиталната платформа на „Варненско лято“ от  19 часа на 9 юни до 19 часа на 11 юни, за 48 часа на viafest.org може да бъде проследен видеозапис на спектакъла „След битката“ на Компания „Пипо Делбоно“ – Италия. Представлението е на италиански език, със субтитри на български и английски.

„След битката“ е пътуване към човешката екзистенциална тъмнина в един непрекъснат поток от образи, пронизващи празнотата, която тя разкрива. Чрез ритъма на музиката и танца, намирайки в думите и в поетични стихове хармонията между език и емоция, ставаме свидетели на болката на настоящето, но трансформирана във вяра в бъдещето. Изпълнителите в компанията на Делбоно не спират да търсят неочакваното, прекосявайки море от непрекъснати метаморфози. Танцьорката Мариджа Маджипинто, дългогодишен танцьор в компанията на немската хореографка Пина Бауш, поема с тях в това пътуване.

Пипо Делбоно стои до своите спътници на сцената, вход към нашия въображаем свят, през който преминават образи от реалността. Думи на автори като Антонен Арто, Франц Кафка, Алда Мерини, Пиер Паоло Пазолини, Уолт Уитман, Райнер Мария Рилке, Алехандра Пизарник, пренаписани от режисьора, отекват в ритуал, който е едновременно свещен и земен. Музика от Верди, Николо Паганини и П. И. Чайковски придружава тези думи и стихове, ведно с оригиналната музика, композирана и изпълнена на живо от Александър Баланеску.

Това представление демонстрира важна стъпка в творческия път на Пипо Делбоно, внасяйки нови елементи в неговия език – видео откъси и атмосфера от филмовия свят заедно с кадри, които самият той заснема с телефона си. Делбоно развива богата театрална естетика, изтъкана от  тела и текстове, от различни форми на представяне, от височини и тонове, превърнати в действие от музиката и танца, от актьорите, които превръщат думите в плът. Това е театър, който става плът на собственото си време, на времето, в което живеем.

„След битката“ е отличен с италианската национална театрална награда „Юбю“ 2011 за най-добро представление.

2023 © Варна е / снимки: Международен театрален фестивал "Варненско лято"

Поетичният спектакъл "Урок по български" гостува във Варна на 28 февруари

Представлението е посветено на словото и духа на Патриарха на българската литература Иван Вазов
Поетичният спектакъл "Урок по български" гостува във Варна на 28 февруари

Поетичният спектакъл "Урок по български" на театър "Българска армия" ще бъде представен във Варна на 28 февруари. Представлението ще е във Фестивалния и конгресен център, от 19 часа. Спектакълът е посветен на словото и духа на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Режисьорът Иван Налбантов оживява по въздействащ начин на сцената страниците на емблематични Вазови произведения като "Паисий", "Българският език", "Раковски" и др. Представлението е уникална смесица от драма, поезия и история, а в ролите публиката ще види Анастасия Ингилизова, Антоанета Добрева – Нети, Веселин Анчев и други. Сценографията на Нина Пашова и музиката на Дони - Добрин Векилов създават атмосфера, която подчертава драматизма и красотата на Вазовите произведения. Визуалните и аудио елементи обогатяват преживяването и допринасят за създаването на един незабравим спектакъл.

"Урок по български" обръща поглед към българската душевност, история и култура. Пиесата преплита исторически моменти с лични разкази, показвайки дълбоката свързаност между народната идентичност и литературното наследство на Вазов. Спектакълът е истинско тържество на българския дух и израз на уважение към един от най-великите български писатели.
 
Билети за "Урок по български" може да купите от ТУК.

2024 © Варна е