Мобилно меню

Спомен за великия Стефан Данаилов в деветия ден на "Варненско лято"

Вижте какво включва афишът на фестивала за 9 юни
Спомен за великия Стефан Данаилов в деветия ден на "Варненско лято"

Премиера на книга и филмова прожекция в памет на великия Стефан Данаилов са планирани в деветия ден от фестивалната програма на театралното „Варненско лято“. Събитието ще е от 18 часа, в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Варненска премиера на книгата си „Стефан Данаилов. Игра на живот“ ще направи журналистът Георги Тошев. Изданието е от края на миналата година, по повод 80-години от рождението на обичания от няколко поколения българи актьор.

Ето какво казва Георги Тошев за своята книга, посветена на Стефан Данаилов:

„Тази книга е далеч от стандартната биография. Тя не проследява хронологически фактите от живота на един забележителен актьор и човек, когото имах щастието да познавам. „Игра на живот“ е книга за и от Стефан Данаилов. За любовта и липсата на любов, за огромния копнеж по срещата с другите, по киното и театъра.“

В рамките на събитието в Градската художествена галерия ще бъде представена и прожекция на документалния филм „Ламбо от София“.

Стефан Данаилов е най-сниманият български артист със 150 роли в киното и телевизията. Документалният филм на сценариста Георги Тошев, режисьора Ема Константинова и оператора Борис Пинтев се концентрира върху малко известни обстоятелства от живота на един от най-известните български театрални и кино творци.

„Ламбо от София“ показва местата на Стефан Данаилов в родния му град, среща ни с негови съученици от началното учебно заведение, състуденти от Театралната академия като Стефан Мавродиев, Елена Райнова, Йосиф Сърчаджиев, и партньори като Цветана Манева. Показват се фрагменти от филми с участието на Ламбо, трансформирали София в снимачна площадка. Включени са и документални фрагменти и фотоси на Данаилов, които се показват за първи път.

От 20 часа, в зала Европа на Фестивалния и конгресен център ще е второто представление на спектакъла „Чест“ на режисьора Ивайло Христов, включен в тазгодишното 31-во издание на театралния фестивал „Варненско лято“. В ролите са Кристина Янева, Владимир Карамазов, Елена Хрант, Каталин Старейшинска.

В дигиталната платформа на „Варненско лято“ от  19 часа на 9 юни до 19 часа на 11 юни, за 48 часа на viafest.org може да бъде проследен видеозапис на спектакъла „След битката“ на Компания „Пипо Делбоно“ – Италия. Представлението е на италиански език, със субтитри на български и английски.

„След битката“ е пътуване към човешката екзистенциална тъмнина в един непрекъснат поток от образи, пронизващи празнотата, която тя разкрива. Чрез ритъма на музиката и танца, намирайки в думите и в поетични стихове хармонията между език и емоция, ставаме свидетели на болката на настоящето, но трансформирана във вяра в бъдещето. Изпълнителите в компанията на Делбоно не спират да търсят неочакваното, прекосявайки море от непрекъснати метаморфози. Танцьорката Мариджа Маджипинто, дългогодишен танцьор в компанията на немската хореографка Пина Бауш, поема с тях в това пътуване.

Пипо Делбоно стои до своите спътници на сцената, вход към нашия въображаем свят, през който преминават образи от реалността. Думи на автори като Антонен Арто, Франц Кафка, Алда Мерини, Пиер Паоло Пазолини, Уолт Уитман, Райнер Мария Рилке, Алехандра Пизарник, пренаписани от режисьора, отекват в ритуал, който е едновременно свещен и земен. Музика от Верди, Николо Паганини и П. И. Чайковски придружава тези думи и стихове, ведно с оригиналната музика, композирана и изпълнена на живо от Александър Баланеску.

Това представление демонстрира важна стъпка в творческия път на Пипо Делбоно, внасяйки нови елементи в неговия език – видео откъси и атмосфера от филмовия свят заедно с кадри, които самият той заснема с телефона си. Делбоно развива богата театрална естетика, изтъкана от  тела и текстове, от различни форми на представяне, от височини и тонове, превърнати в действие от музиката и танца, от актьорите, които превръщат думите в плът. Това е театър, който става плът на собственото си време, на времето, в което живеем.

„След битката“ е отличен с италианската национална театрална награда „Юбю“ 2011 за най-добро представление.

2023 © Варна е / снимки: Международен театрален фестивал "Варненско лято"

Президентът на Съюза на театрите в Европа поставя във Варна "Както ви харесва"

Премиерата на Шекспировата класика в Драматичен театър "Стоян Бъчваров" ще е в средата на октомври
Президентът на Съюза на театрите в Европа поставя във Варна "Както ви харесва"

Световноизвестният румънски режисьор Габор Томпа, който е и президент на Съюза на театрите в Европа (UTE) за пръв път в България ще гостува. По покана от директора на Театрално-музикален продуцентски център Варна Даниела Димова, той пристига в началото на юли във Варна за кастинг на Шекспировата класика "Както ви харесва", която ще постави с екипа на Драматичен театър "Стоян Бъчваров". Премиерата предстои на 16 и 17 октомври 2024 г.

Драматург и преводач е Аглика Стефанова, позната като драматург на Варненския театър в различни периоди от неговото развитие. Tя е автор на Юбилейния албум за 100-годишнината на Варненския театър (2021) и преводач от френския оригинал на "Инстинктът" – изгубената първа пиеса в историята на театъра, чиято нова постановка се превърна в една от кулминациите в юбилейната програма.

Габор Томпа е роден през 1957 г. в Търгу Муреш. Той е театрален режисьор и педагог. Повече от 30 години е директор на Унгарския държавен театър в Клуж-Напока Румъния и артистичен директор на фестивала Interferences. Завършва режисура в Букурещ през 1981 г., негови учители са Ливиу Чулей, Михай Димиу, Каталина Бузояну, основоположници на известната румънска режисьорска школа. От 1989 г. преподава в Театралната академия в град Търгу-Муреш. Основател е на Театралния факултет в Клуж-Напока и ръководи катедрата по режисура от 1991 г. Автор е на над 100 театрални постановки в Румъния, Унгария, Канада, Франция, Австрия, САЩ, Словения, Чехия, Сърбия, Англия. От 2007 г. преподава режисура в Калифорнийския университет, Сан Диего.  

От 2018 г. Габор Томпа е президент на Съюза на театрите в Европа (UTE). По този повод той изтъкна, че като президент на най-престижната театрална организация в Европа ще работи за изграждането на мостове между старите и новите ценности, укрепване на репутацията на организацията и културния обмен между театрите, които членуват в UTE.

Съюзът на театрите в Европа (UTE) е основан през 1990 г. от Жак Ланг (френски министър на културата по онова време) и известния режисьор Джорджо Стрелер (директор на Пиколо театро в Милано) в подкрепа на културното и езиково разнообразие и инициирането на дългосрочни форми за международно сътрудничество. В момента Съюзът на театрите в Европа има над 40 членове, обединени от принципите на иновативното сътрудничество и международния обмен.

2024 © Варна е / снимки: ТМПЦ - Варна