Мобилно меню

Театър "Българска армия" гостува на Варненско лято с "Племе"

Младежкият театър "Николай Бинев" представя "Арт" в шестия ден на фестивала в морската столица
Театър "Българска армия" гостува на Варненско лято с "Племе"

Спектакълът "Племе" на театър "Българска армия" ще има две представления пред варненска публика в рамките на тазгодишното 32-ро издание на фестивала Варненско лято. Той може да се гледа на 6 юни, от 19 часа и на 7 юни от 18:30 часа, на Основна сцена на Варненския драматичен театър.

Интелигентното и гордо неконвенционално семейство на глухия по рождение Били функционира като затворен малък свят със собствен език, шеги и правила. Били се оказва един от малкото, които действително слушат, но той остава сякаш невидим. Срещата със Силвия го кара най-накрая да иска да бъде чут. Пиесата на съвременната британска авторка Нина Рейн е завладяваща дисекция на потребността от принадлежност, дисфункциите на семейството и ограниченията в общуването. Тя е отличена с няколко награди за най-добра пиеса за 2012 г.

Зафир Раджаб е многообещаващ млад режисьор и изявен актьор. През 2022 г. той получава наградата "Аскеер" за изгряваща звезда. Зафир Раджаб поставя пиесата на Нина Рейн с изчистен кинематографичен стил, търсещ почти документален ефект, и изостря до крайност заложени в нея теми.

„Това е история за вкоренената необходимост да принадлежим към определено място, общност или дом, за нуждата от създаване на смисъл за себе си и за нашите близки. "Племе" е пиеса, надскачаща времето си. Този текст докосва, разсмива, плаши, огорчава, отблъсква, задълбочава размисъла, разтърсва и пречиства – текст, от който боли."

В ролите са Стефка Янорова, Георги Кадурин, Луизабел Николова, Симеон Дамянов, Ели Колева и Ясен Атанасов.

Музиката е на Ян Руменин, сценографията и костюмите са дело на Елис Вели.

Младежкият театър "Николай Бинев" гостува на Варненско лято със спектакъла "Арт". Той ще се играе на 6 юли, от 19 часа, във Фестивалния и конгресен център.

"Колко бихте платили за бяла картина? Има ли значение кой е художникът? Можем ли да наречем изкуство една картина, ако виждаме пред себе си едно бяло платно?"

Серж купува картина за изключително голяма сума. Тя представлява голямо платно, боядисано в бяло, с "фини бели диагонални ивици". Различните възприятия за картината на неговите приятели Марк и Иван изведнъж поставят на изпитание техните дългогодишни отношения. Ще успеят ли Серж, Марк и Иван да запазят 15-годишното си приятелство или една картина ще постави края?

"Арт" е провокативна история за изкуството, приятелството и способността ни да останем верни на себе си, но и на приятелите си, когато виждаме света по различен начин.

Комедията "Арт" (1994) носи световна слава на френската драматуржка Ясмина Реза. Отличена с едни от най-престижните театрални награди – "Молиер" във Франция, "Оливие" в Лондон, "Тони" и Награда на нюйоркските театрални критици в САЩ, пиесата е и многократно поставяна в редица държави, също и в България.

Младият актьор и режисьор Владислав Стоименов, добил широка популярност с ролята си във филма "Шекспир като улично куче", създава по нея свеж и динамичен спектакъл, в който пиесата добива ново актуално звучене на фона на изпълнения с конфликти съвременен свят.  За работата си по спектакъла "Арт" той е отличен с награда АСКЕЕР 2023 за изгряваща звезда. Кирил Недков печели АСКЕЕР за поддържаща мъжка роля. В спектакъла участват още Петър Петров - Перо и Георги Гоцин. Сценографията и костюмите са на Ванина Цандева, а музиката е дело на Калин Николов.

Движенческият пърформанс "Saline Nebula" с участието на Марион Дърова ще бъде представен в културното пространство  ReBonkers на 06 юни, от 21:45 часа. Инициативата е на сдружение "Ареалност".

"Saline Nebula" се осъществява в комплексно изградена звукова и визуална среда, по която работят Станислав Генадиев и Илияна Кънчева. Представлението създава картина на пораждането и изчезването на форма на живот, на трансформация на абстрактното в конкретно, на невидимото във видимо. Образът е продължение на звука и резултат от материята – уплътнен е чрез нея. Както заглавието е игра на думи и асоциации, които пораждат различни представи, така и в симбиозата между отделните елементи в пърформанса се изгражда един нов свят. "…защото всеки хаос създава своя космос" (К.Г. Юнг).

Идеята за "Saline Nebula" е на Станислав Генадиев и Виолета Витанова - водещи имена в съвременния танц и пърформанс в България. И двамата са с балетно образование, след което професионалният им път преминава през участие в международни проекти в съвременния танц, български театрални и танцови продукции и създаване на собствени авторски представления. Общата им творческа работа започва през 2006 г., докато Станислав Генадиев танцува в швейцарската компания "Линга". Първият им успешен спектакъл е "Imago" (2006) и тогава за първи път танцова продукция получава театралната награда "Икар" за дебют. Техни спектакли са представяни на множество фестивали в България и Европа. Освен че работят като танцови артисти, Виолета Витанова преподава в Националното училище за танцово изкуство в София, а Станислав Генадиев се нарежда сред интересните композитори на електронна музика и работи по свои авторски музикални проекти.

2024 © Варна е / снимки: Viafest

Отличен с награда Варна спектакъл е част от програмата на Международния театрален фестивал

На 11 юни е и второто представление пред варненска публика на моноспектакъла на Христо Мутафчиев "Боже мой"
Отличен с награда Варна спектакъл е част от програмата на Международния театрален фестивал

Отличеният с награда Варна спектакъл "Питър Пан" на Кукления театър в морската столица е част от паралелната програма на 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Мюзикълът ще бъде представен на 11 юни от 18 часа.

Спектакълът "Питър Пан" пренася в страната на мечтите със запленяващата история на момчето, което може да лети! Невърленд – страната на изгубените момчета, на Феята Зън Зън, на опасните пирати и Капитан Хук, мястото, където можеш да отидеш само ако Питър Пан те научи да летиш! Но за това трябва да вярваш…

Мюзикълът „Питър Пан“ разкрива един различен, фантастичен свят – с великолепните сценография и костюми  на Свила Величкова, умело вплетения мюзикъл в театралната среда на Бисерка Колевска, артистичната хореография на Матиас Андре Глюк и талантливата актьорска игра.

Те дават нов живот на Питър Пан – мечтателя, който не иска да порасне, но с когото са израснали поколения момичета и момчета…

Спектакълът е подходящ за деца над 6 години и всички, които искат да преживеят отново първите си стъпки в Невърленд.

В мюзикъла "Питър Пан" по пиесата на Джеймс Матю Бари участват актьорите Боян Стоянов, Ирен Лазарова, Балена Ланджева, Теодор Христов, Даниел Добрев, Миляна Ношкова, Евгения Василева, Валентин Митев-син, Елица Данаилова, Стоян Стоянов, Диана Цолевска, Красимир Добрев, Мария Томова, Гергана Господинова и Иван Шумаров.

На 11 юни от 20:30 часа, на сцената на Ретро клуб във Фестивалния и конгресен център за втори път пред варненска публика ще бъде представен моноспектакълът на Христо Мутафчиев "Боже мой". Автор на текста е Теа Денолюбова, а сценичният вариант и постановката са дело на Стоян Радев.

2024 © Варна е / снимки: Държавен куклен театър – Варна; Viafest