Мобилно меню

Три спектакъла за влюбени представя Варненската опера

ТМПЦ - Варна ще отбележи празника на любовта и виното с мюзикъла "Брилянтин" на 14 февруари, операта "Ромео и Жулиета" на 15 февруари и мултимедийния спектакъл "Фламенко Кармен“ на 18 февруари
Три спектакъла за влюбени представя Варненската опера
119

С три спектакъла ще отбележи празника на любовта и виното – Свети Валентин, трупата на Държавна опера - Варна. 

Навръх 14 февруари публиката на Основна сцена ще има възможност да се наслади на мюзикъла "Брилянтин" с младото семейство Лилия Илиева - Михайлова и Велин Михайлов в главните роли. Харизматичните Лилия и Велин са безспорните любимци на почитателите на мюзикъла в морската столица. Режисьор на „Брилянтин“ е Сребрина Соколова, а диригент – маестро Страцимир Павлов, който на 14 февруари ще празнува и рожден ден.

На 15 февруари Държавна опера Варна ще представи операта на Гуно "Ромео и Жулиета". Режисьор на продукцията е Урсула Хорнер, диригент - маестро Светослав Борисов. С операта „Ромео и Жулиета“ публиката отново ще се потопи в атмосферата на средновековна Италия с враждуващите родове Монтеки и Капулети, които ще се опитат, но няма да успеят да спрат любовта, защото на любовта е отредено да побеждава всичко, дори смъртта. Ценителите ще се насладят на изпълнението на великолепните солисти на Държавна опера Варна Мария Павлова и Рейналдо Дроз в главните роли. На сцената ще излязат още първокласни солисти с международна кариера Деян Вачков като Лоренцо, Свилен Николов като Меркуцио, Лилия Илиева - Михайлова като Стефано, Венцеслав Анастасов като Граф Капулети, Борис Луков като Тибалт, Михаела Берова като Гертруда, Гео Чобанов като Херцогът на Верона и Велин Михайлова като Граф Парис. 

Зрителите могат да очакват зрелищен спектакъл и на 18 февруари, когато ще имат възможност да се насладят на "Фламенко Кармен". Оригиналната версия на мултимедийния спектакъл е дело на режисьора Сребрина Соколова, която следва литературния първоизточник – новелата на Проспер Мериме с разказ от първо лице на Дон Хозе. Маестро Страцимир Павлов дирижира своя забележителен фламенко прочит на любовния шедьовър на Бизе, със стилизирани фламенко танци, в изпълнение на балетни артисти и хор на Държавна опера Варна, с диригент Надежда Маккюн и в главните роли с оперните солисти Михаела Берова - Кармен, Борис Луков – Дон Хозе, Венцеслав Анастасов – Ескамилио и дебют на Жана Костова като Микаела.

2023 © Варна е / снимки: Росен Донев за ТМПЦ - Варна

Афишът на „Варненско лято“ за шестия ден на фестивала

Театърът-домакин "Стоян Бъчваров" ще представи една от най-новите си постановки "Юн Габриел Боркман", а популярният актьор Николай Урумов ще отпразнува на сцената 60-годишния си юбилей
Афишът на „Варненско лято“ за шестия ден на фестивала
41

Интересна програма са подготвили организаторите на театралното „Варненско лято“ и в шестия ден на фестивала. 60-годишния си юбилей ще отпразнува на сцената роденият на 6 юни популярен актьор Николай Урумов. Той играе главната роля в едно от най-новите представления на варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“ - „Юн Габриел Боркман“. В постановката на режисьора Пламен Марков участват също Милена Кънева, Теодор Каракачанов, Биляна Стоева, Христина Джурова, Михаил Мутафов, Мелин Ердинч, Миглена Везирова. Спектакълът ще бъде представен от 19 часа, на Основна сцена.

Определят автора на „Юн Габриел Боркман“ – Хенрик Ибсен като „бащата на модерната драма“. Негова пиеса се поставя отново на варненска сцена след 80-годишно прекъсване.

Написана през  1896 г., „Юн Габриел Боркман“ рисува в драматични краски социално-психологически портрет на съвременното му общество.

Банкерът Юн Габриел Боркман е осъден на няколко години затвор за измама. След освобождаването си той се изолира от външния свят. Отчуждил се напълно от съпругата си Гунхилд, той продължава да живее с нея в къщата на сестра ѝ Ела. Между тях двете започва битка за сина на Боркман, Ерхард, за когото Ела се е грижила след банкрута на семейството.

Режисьорът Пламен Марков открива в пиесата на Ибсен преплетени различни жанрове – трагическа и комическа гротеска, както и преувеличение с привкус на антична драматургия. Затова и за ролята на банкера Боркман той кани комедиен артист като Николай Урумов, който може да изведе и трагични нюанси. В сценичната си редакция Пламен Марков придава на пиесата мозаечна структура, пренарежда епизоди и ги монтира в една кинематографична логика, обновявайки начина на разказване в нея.

В пространството за култура ReBonkers на 6 юни отново може да се види инсталацията на Венелин Шурелов - „Перипатетик“, а началото е в 15 часа. 

Две прожекции на спектакъла „Чайка“ на  Компания „Джейми Лойд“, която представя NT Live – Най-доброто от британския театър на киноекран, може да бъдат проследени във Фестивалния и конгресен център. Те са с начален час 15:00 ч. и 18:30 часа и са със субтитри на български език. Класическият спектакъл на Чехов е във версия на Аня Райс. Актрисата Емилия Кларк (Игра на тронове) прави своя дебют на театрална сцена в лондонския Уест Енд в нова версия на класическата пиеса на Антон П. Чехов за любовта и самотата, пренесена в 21-ви век.

„Млада жена отчаяно търси слава и спасение от досегашния си живот. Млад мъж копнее за жената на мечтите си. Успешен писател търси признание, че е постигнал нещо. Актриса иска да се пребори с превратностите на времето. В отдалечено имение някъде в провинцията мечтите са съкрушени, надеждите са попарени, а сърцата разбити. Единствената възможност на неговите обитатели е да се обърнат един срещу друг.“

След високо оценената от английската и българската критика постановка „Сирано дьо Бержерак“ (МТФ „Варненско лято“ 2021), режисьорът Джейми Лойд представя съвременната адаптация на Аня Райс на известната пиеса на един от най-значимите автори на модерната драма Антон Чехов.

Излъчване в дигитална среда е предвидено за спектакъла „Сън в лятна нощ“ на Градски театър Любляна – Словения. Излъчването на видео запис на спектакъла е със свободен достъп за 72 часа от 6 юни, 19:00 ч. до 9 юни, 19:00 ч. на viafest.org. Осигурени са субтитри на английски и български език. Постановката е на режисьора Йерней Лоренци, който доби широка популярност и в България, след като четири негови постановки бяха представени в програмите на театралния фестивал „Варненско лято“ и платформата „Световен театър в София“. Сред тях бе и разтърсващата театрална версия на Омировия епос „Илиада“, която доведе до покана към Лоренци да поставя на сцената на Народен театър „Иван Вазов“. Резултатът е авторският спектакъл „Орфей“, който беше отличен с наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България за най-добро представление и за режисура, а също така взе и наградата на публиката. „Орфей“ попадна и в настоящата селекция на „Варненско лято“.

„Сън в лятна нощ“ е сред най-популярните комедии на Уилям Шекспир. Действието се развива в Атина по време на празненствата, предхождащи сватбата на нейния крал Тезей с Хиполита, кралица на амазонките. Четирима млади влюбени избягват в гората, където властват магически създания, които са своеволни и непредвидими и имат силата да променят нещата както си искат. В тази дива среда и с малко магия се случват много странни неща.

Докато спят, влюбените от „Сън в лятна нощ“ са поразени от нещо, за което не биха посмели и да помислят наяве. Връхлитат ги еротични фантазии, обсебват ги желания и страсти. Но тъй като пиесата е комедия, на финала триумфират оптимизмът и вярата в живота. Постепенно всички съумяват да възвърнат контрола върху своите емоции и инстинкти, отприщени от горските елфи и духове. Но преди всичко „Сън в лятна нощ“ утвърждава силата на въображението и неговата значимост за човешката личност.

Съвременният танцов спектакъл „Свободно падане“ ще бъде представен в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ от 19:30 ч. Представлението е копродукция на ONE DANCE WEEK, РЦСИ „Топлоцентрала“ и Фондация „Лъчезар Цоцорков“.

Концепцията и хореографията е на Марион Дърова, а в ролите са нашумялата с участието си в сериала „С река на сърцето“ Мартина Апостолова, Изабел Миткова, Николай Марков, Пламен Кънев, Симона Тодорова и Яница Атанасова.

Андрогинни и митологични същества, излизащи сякаш от дебрите на несъзнаваното, се появяват на сцената иззад айсберг. Таи се желание, което ни движи, но никога не остава удовлетворено. Шестимата танцьори се събират, започват да се движат заедно, отмерено, обединени в едно общо тяло. Един по един нещо ги тласка към върха на айсберга, който обаче никога не може да бъде изкачен.

Ето как Марион Дърова представя най-новия си танцов спектакъл:

„Стоим на ръба, гледаме безкрайното под нас, което ни приканва за падане или полет. Страхът пред пропастта има особена сила, ужасът ни съблазнява. Това е реалността на всяка следваща крачка, преди кракът ни да срещне твърдата почва, отразена в емоцията на тялото ни. Колко наслада можем да понесем?“

Марион Дърова се откроява в съвременния танц със своя интерес към теми, свързани с понятията за женственост и мъжественост, за отношенията между индивидуалността и обществото, за желанието като движеща сила. Тя  ги преработва в изчистен, минималистичен стил, зареден с много енергия.

„Свободно падане“  е с номинация за наградата „Икар“ 2023 за съвременен танц и пърформанс. 

2023 © Варна е / снимки: Международен театрален фестивал "Варненско лято"