Мобилно меню

Три събития в първия ден на театралното "Варненско лято"

Фестивалът ще бъде открит със спектакъла "Великденско вино" на Народния театър
Три събития в първия ден на театралното "Варненско лято"

На 1 юни за 32-ри път Варна ще стане театралната столица на България. Поредното издание на очаквания фестивал "Варненско лято" започва с три интересни събития.

Официалното откриване на фестивала ще е със спектакъла "Великденско вино" на Народния театър "Иван Вазов", с режисьор Явор Гърдев. Представлението ще започне в 19:30 часа на Основна сцена на Варненския драматичен театър, който е традиционен домакин на фестивала. За ролята си на поп Кръстьо във "Великденско вино" актьорът Владимир Пенев е отличен с награди Икар и Аскеер за водеща мъжка роля, както и с отличие за мъжка роля от Националния фестивал на малките театрални форми във Враца. Той получава и награда за ярки постижения в областта на културата от Столична община.

"В неделя на Великден 1880 година Поп Кръстьо идва в църквата си да отслужи литургията за Второ Възкресение. Светите дарове от службата предната нощ са останали недокоснати – никой от ловешкото паство не е дошъл в църквата на заподозрения в предателството на Васил Левски свещеник. Тя и днес остава празна. Наоколо се навърта единствено Гечо Немия — лудият клисар, който ще бъде поставен на изпитание от поп Кръстьо чрез страстна обвинителна реч срещу деянията на Апостола на свободата."

Явор Гърдев поставя "Великденско вино" на сцената на Народния театър в навечерието на 150-ата годишнина от обесването на Васил Левски. Към яркия творчески екип се присъединява големият скулптор Павел Койчев, който изгражда подобна на инсталация сценография. Отвъд въпроса за историческата правдоподобност на сюжета, във водеща тема в постановката на Явор Гърдев се превръща вътрешното преобръщане през покаянието, през признаването на прегрешението, а актьорът Владимир Пенев придава на своя герой трагическо измерение.

Текстът е на Константин Илиев, костюмите са дело на Свила Величкова, а музиката е на Калин Николов.

„С пронизващите думи на Константин Илиев и сред образите на Павел Койчев ще потънем в споделената болка и радост от онова тихо, мъдро, дълбоко и истинско родолюбие, на което все още са способни творци като тях двамата. Дори във време, когато лицата на светците висят по прасците“, отбелязва режисьорът Явор Гърдев.

По традиция, в деня на детето 1 юни специално място в програмата на международния театрален фестивал “Варненско лято”  има представление на Варненския куклен театър. Тази година то ще е "Приказка за седемте козлета", а началото е точно в 11 часа. Спектакълът на Вера Стойкова е по обичаната приказка на Братя Грим, но краят е различен от очакваното.

"Ако дойдете при нас, ще се промъкнем през оградата на приказката и ще станем част от нея. Ще надхитрим вълка и ще спасим козлетата. А за да скъсим пътя, ще минем през други приказки! Така ще срещнем повече герои и ще спечелим повече помощници. Ще променим познатия край и ще се забавляваме. В Приказната гора всичко е възможно!"

В спектакъла "Приказка за седемте козлета" участват Боян Стоянов, Веселина Калчева, Галин Гинев, Гергана Господинова, Диана Стайкова, Диана Цолевска, Евгения Василева, Емилия Петкова, Красимир Добрев, Стоян Стоянов,Таня Жекова, Валентин Митев -син, Мария Томова, Иван Шумаров и Теодор Христов. Сценографията е на Адриана Добрева, а музиката - на Иван Кръстев.

На 1 юни, в първия ден на театралния фестивал "Варненско лято", вниманието на жителите и гостите на морската столица ще привлече и Театърът на огъня и сенките „Файъртер“ с "Охлюмотив". Зрелищното представление може да се види на площад "Независимост", пред Драматичния театър във Варна - от 12 и от 21:30 часа. През деня "Охлюмотив" ще под формата на игрив уличен парад, а вечерта около него ще се оформи приказно огнено шоу.

"Хората откриват, че в центъра на града им е пристигнал необичаен обект. Возилото прилича на странна смесица между локомотив и охлюв. Машинисти са професор Рапон и неговият студент. Около тях са Офелиа Снелиа и нейната мини помощничка мис Охо Бохо и, разбира се, механикът със златните ръце Монсеньор Гастон. Те разкриват на минувачите тайни чекмеджета, скрити врати и пространства в превозното средство, в които се крият неподозирани съкровища. Помогнете на Мадмоазел Охо Бохо да отвори някой от прозорците и може би с нея ще попаднате на нов и интересен артефакт? Ако имат късмет, професор Рапон може да качи някои деца на приказната машина и да ги повози."

Сценографията на "Охлюмотив" е на Христо Гюзелев, Чудомир Драгнев и Пламен Иванов, а костюмите са дело на Боян Христов. В "Охлюмотив" участват Розалия Митрова, Вяра Болградова, Михаил Давидов, Виктор Теофилов, Илия Коровезис и Пламен Иванов.

Театърът на огъня и сенките „Файъртер“ е сред водещите български трупи за уличен театър. Те изнасят своите представления на редица международни фестивали в Гърция, Румъния, Англия, Украйна, Германия, Русия, Белгия, Португалия, Турция и т.н. Спектаклите им са своеобразна смесица от театър, кокили, музика, огън, танц, метални и надуваеми конструкции, които винаги се случват на открито и между хората.

2024 © Варна е / снимки: Viafest; Държавен куклен театър – Варна

Отличен с награда Варна спектакъл е част от програмата на Международния театрален фестивал

На 11 юни е и второто представление пред варненска публика на моноспектакъла на Христо Мутафчиев "Боже мой"
Отличен с награда Варна спектакъл е част от програмата на Международния театрален фестивал

Отличеният с награда Варна спектакъл "Питър Пан" на Кукления театър в морската столица е част от паралелната програма на 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Мюзикълът ще бъде представен на 11 юни от 18 часа.

Спектакълът "Питър Пан" пренася в страната на мечтите със запленяващата история на момчето, което може да лети! Невърленд – страната на изгубените момчета, на Феята Зън Зън, на опасните пирати и Капитан Хук, мястото, където можеш да отидеш само ако Питър Пан те научи да летиш! Но за това трябва да вярваш…

Мюзикълът „Питър Пан“ разкрива един различен, фантастичен свят – с великолепните сценография и костюми  на Свила Величкова, умело вплетения мюзикъл в театралната среда на Бисерка Колевска, артистичната хореография на Матиас Андре Глюк и талантливата актьорска игра.

Те дават нов живот на Питър Пан – мечтателя, който не иска да порасне, но с когото са израснали поколения момичета и момчета…

Спектакълът е подходящ за деца над 6 години и всички, които искат да преживеят отново първите си стъпки в Невърленд.

В мюзикъла "Питър Пан" по пиесата на Джеймс Матю Бари участват актьорите Боян Стоянов, Ирен Лазарова, Балена Ланджева, Теодор Христов, Даниел Добрев, Миляна Ношкова, Евгения Василева, Валентин Митев-син, Елица Данаилова, Стоян Стоянов, Диана Цолевска, Красимир Добрев, Мария Томова, Гергана Господинова и Иван Шумаров.

На 11 юни от 20:30 часа, на сцената на Ретро клуб във Фестивалния и конгресен център за втори път пред варненска публика ще бъде представен моноспектакълът на Христо Мутафчиев "Боже мой". Автор на текста е Теа Денолюбова, а сценичният вариант и постановката са дело на Стоян Радев.

2024 © Варна е / снимки: Държавен куклен театър – Варна; Viafest