Мобилно меню

"Укротяване на опърничавата" представя Пловдивският театър на сцената на Варненско лято

Част от паралелната програма на фестивала е "Ботушът" – най-новият спектакъл на ДТ "Стоян Бъчваров“
"Укротяване на опърничавата" представя Пловдивският театър на сцената на Варненско лято

 

"Укротяване на опърничавата" на режисьора Стайко Мурджев е представлението от основната програма на фестивала „Варненско лято“, на което ценителите в морската столица ще имат възможност да се насладят на 3 юни. Спектакълът на Пловдивския театър ще се играе на основна сцена на ДТ „Стоян Бъчваров“ от 19:30 ч.

„Укротяване на опърничавата“ на режисьора Стайко Мурджев представя съвременен прочит на зрелищната комедия на Шекспир със средствата на ярка театрална изразност. По игрив и изпълнен с хумор начин спектакълът извежда като основна тема заредената със страст война между половете и търси нейното примиряване, като избира за арбитър любовта.

Сюжетът разказва за ухажването и омъжването на двете дъщери на Баптиста Минола – заможен гражданин от Падуа. Бианка, красива и сговорчива, вече има трима кандидати за съпруг, но баща ѝ ги отпраща, защото иска да омъжи първо по-голямата си дъщеря Катерина, известна с непримиримия си характер. Задачата да се справи с него си поставя веронецът Петручио. На Катерина ѝ предстои сама да се изправи пред предизвикателства, на които е поставяла всеки, дръзнал да се доближи до сърцето ѝ.

В тази постановка режисьорът Стайко Мурджев демонстрира своя талант да работи с артистичен размах и да създава наелектризиращо сценично действие. Той пренася сюжета на пиесата върху цирков манеж, на който изпълнителите всеотдайно изпълняват всякакви номера на фокусници, акробати, жонгльори и дресьори. Така сцената се превръща в едно надреално пространство, в което постепенно всеки открива истинската си същност.

Представлението „Укротяване на опърничавата“ на Драматичния театър в Пловдив е носител на награда „Икар“ 2022 за Майсторско техническо осъществяване. Стайко Мурджев има номинация за режисура, а Маргарита Гошева за водеща женска роля. В спектакъла зрителите ще имат възможност да се насладят и на играта на Герасим Георгиев – Геро , Ивана Папазова, Патриция Пъндева, Елена Кабасакалова, Мариана Йотова, Симеон Алексиев, Димитър Банчев, Кръстю Кръстев, Стилиян Стоянов, Алексей Кожухаров, Красимир Василев, Троян Гогов и Венелин Методиев. Сценографията и костюмите са дело на Петя Боюкова, а музиката е на Петър Дундаков.

В паралелната програма на 31-вия театрален фестивал „Варненско лято“ е включена най-новата постановка на ДТ „Стоян Бъчваров“ – Ботушът. Спектакълът на режисьора Стоян Радев – Ге.К., по текст на Лило Петров, ще бъде представен от 17 и от 20:30 часа на сцената на The Center. Художник на „Ботушът“ е Даниела Николчова, а музиката е дело на Калин Николов. В ролите са Константин Соколов, Николай Божков, Недялко Стефанов, Станислав Кондов.

„В „Ботушът“ разсъждаваме над човека и кога той се превръща в сатанинско творение, в нещо, обратно на самия него“, отбелязва режисьорът Стоян Радев – Ге.К.

2023 © Варна е / снимки: Тони Перец за Драматичен театър "Стоян Бъчваров", Иван Дончев за Драматичен Театър "Николай Осипович Масалитинов" - Пловдив

Поетичният спектакъл "Урок по български" гостува във Варна на 28 февруари

Представлението е посветено на словото и духа на Патриарха на българската литература Иван Вазов
Поетичният спектакъл "Урок по български" гостува във Варна на 28 февруари

Поетичният спектакъл "Урок по български" на театър "Българска армия" ще бъде представен във Варна на 28 февруари. Представлението ще е във Фестивалния и конгресен център, от 19 часа. Спектакълът е посветен на словото и духа на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Режисьорът Иван Налбантов оживява по въздействащ начин на сцената страниците на емблематични Вазови произведения като "Паисий", "Българският език", "Раковски" и др. Представлението е уникална смесица от драма, поезия и история, а в ролите публиката ще види Анастасия Ингилизова, Антоанета Добрева – Нети, Веселин Анчев и други. Сценографията на Нина Пашова и музиката на Дони - Добрин Векилов създават атмосфера, която подчертава драматизма и красотата на Вазовите произведения. Визуалните и аудио елементи обогатяват преживяването и допринасят за създаването на един незабравим спектакъл.

"Урок по български" обръща поглед към българската душевност, история и култура. Пиесата преплита исторически моменти с лични разкази, показвайки дълбоката свързаност между народната идентичност и литературното наследство на Вазов. Спектакълът е истинско тържество на българския дух и израз на уважение към един от най-великите български писатели.
 
Билети за "Урок по български" може да купите от ТУК.

2024 © Варна е