Мобилно меню

Уличен парад с кукли на чешкия театър V.O.S.A. зарадва децата във Варна

Събитието, което е част от Международния театрален фестивал, съвпадна с Деня на детето - 1-ви юни
Уличен парад с кукли на чешкия театър V.O.S.A. зарадва децата във Варна

Парадът предложи театрално пътешествие из света на животните. Заобиколени от кукли, зрителите и минувачите по площад Независимост станаха герои в истории, представени от специален разказвач.

На всеки му се иска да може да плува, без да си поема въздух, да лети свободно във въздуха, а всички имаме сърце на лъв – просто трябва от време на време да си го напомняме.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Чехия, Национален план за възстановяване и Европейския съюз.

Гостуването на спектакъла се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант – 2022“ и на Чешки център София.

2023 © Варна е / снимки: Яков Шустов

Поетичният спектакъл "Урок по български" гостува във Варна на 28 февруари

Представлението е посветено на словото и духа на Патриарха на българската литература Иван Вазов
Поетичният спектакъл "Урок по български" гостува във Варна на 28 февруари

Поетичният спектакъл "Урок по български" на театър "Българска армия" ще бъде представен във Варна на 28 февруари. Представлението ще е във Фестивалния и конгресен център, от 19 часа. Спектакълът е посветен на словото и духа на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Режисьорът Иван Налбантов оживява по въздействащ начин на сцената страниците на емблематични Вазови произведения като "Паисий", "Българският език", "Раковски" и др. Представлението е уникална смесица от драма, поезия и история, а в ролите публиката ще види Анастасия Ингилизова, Антоанета Добрева – Нети, Веселин Анчев и други. Сценографията на Нина Пашова и музиката на Дони - Добрин Векилов създават атмосфера, която подчертава драматизма и красотата на Вазовите произведения. Визуалните и аудио елементи обогатяват преживяването и допринасят за създаването на един незабравим спектакъл.

"Урок по български" обръща поглед към българската душевност, история и култура. Пиесата преплита исторически моменти с лични разкази, показвайки дълбоката свързаност между народната идентичност и литературното наследство на Вазов. Спектакълът е истинско тържество на българския дух и израз на уважение към един от най-великите български писатели.
 
Билети за "Урок по български" може да купите от ТУК.

2024 © Варна е