Мобилно меню

Варненският куклен театър представя отличения с Икар спектакъл "Алиса в Огледалния свят"

Представлението ще е в петък – 16 юни, от 19 часа на главната сцена на театъра, в събота и неделя на Лятната сцена малките фенове ще видят „Горските певци“ и „Златната рибка“
Варненският куклен театър представя отличения с Икар спектакъл "Алиса в Огледалния свят"

Държавен куклен театър - Варна ще представи отново пред публика най-награждавания си спектакъл за 2023 година "Алиса в Огледалния свят". Представлението ще е в петък – 16 юни, от 19 часа, на главната сцена на театъра.

"Алиса в Огледалния свят" е мюзикъл за цялото семейство, който беше отличен с два награди ИКАР – отличието на публиката за най-добро куклено представление и приза за "Постижение в кукленото изкуство" за сценографията на Свила Величкова. "Алиса в Огледалния свят" е носител и на голямата награда на XVII Международен куклен фестивал "Златният делфин", на приза за майсторско художествено осъществяване, за костюмография и наградата за водеща женска роля - на Червената царица за актрисата Евгения Василева. Актрисата Балена Ланджева бе отличена с награда Варна 2023 за завладяващото ѝ изпълнение на ролята на Алиса. Режисьор на спектакъла е Бисерка Колевска.

Във фантастичния свят на Луис Карол безсмислицата изглежда също толкова смислена, колкото думите в цял речник. И кой изобщо може да каже, кое е безсмислица? Ако последваме Алиса в нейното пътешествие в Огледалния свят, ще се убедим, че по-интересният свят е светът на фантазията. А понякога привидната безсмислица е на крачка от изобретение. Но дали е така?

„Ако е така, би могло да бъде, ако не – значи не е.“ Такава е логиката в Огледалния свят. А от коя страна на огледалото сме ние? 

Представлението е подходящо за деца над 5 години.

В събота и неделя – 17 и 18 юни, Варненският куклен театър ще зарадва най-малките си почитатели със спектакли на Лятната сцена. В събота от 11 часа децата ще се забавляват с „Горските певци“, а в неделя по същото време ще започне „Златната рибка“.

„Горските певци“ е забавен музикален спектакъл с участието на Песнопей – цар на птичите трели, Песнопой – цар на горския покой и любимите на всички: Коко Лисел, Вълчано Павароти, Марко с Поло, Козан Кукузел, Лейди Гарга, Кики Иванова, Етиен Кълви, Меца Сопрана – гласът на Балкана. Гората оживява с песните на горските обитатели - участници в конкурса „Горският певец“. Трепети и  вълнения преди всяко изпълнение, оспорвана битка за голямата награда „Почетната гъба“. Неподкупното жури този път ще бъдат децата. Техните аплодисменти ще отмерва специален „пляскомер“. В тази надпревара за таланти се включва и Ехото. Кой не иска славата му да се разнася надлъж и нашир?

„Смях,  забавление и настроение! Истинско музикално приключение!“, обещават от Държавен куклен театър – Варна на малките си почитатели, които ще посетят музикалния спектакъл „Горските певци“. Песните в представлението са на Иван Кръстев и Христо Намлиев, сценография и костюми - Адриана Добрева, перуки - Димитър Аврамов. В ролите са Валентин Митев - син, Веселина Калчева, Даниел Добрев, Диана Стайкова, Емилия Петкова, Красимир Добрев и Таня Жекова.

„Златната рибка“ е вълшебен спектакъл по приказката на А. С. Пушкин. Постановката е на Валерий Левченко, сценографията на Коста Ортодоксов, а музиката на Михаил Гузиков.

Театралната магия съживява тази любима на поколения деца Пушкинова приказка, за да ни напомни още веднъж, че хората, водени от прекомерна алчност, накрая остават пред пробитото вехто корито.

Спектакълът е подходящ за деца над 3 години, а в ролите са Галин Гинев, Емилия Петкова, Красимир Добрев, Таня Жекова, Диана Цолевска.

Билети за представленията може да бъдат закупени онлайн, както и на място, на касата на театъра.

2023 © Варна е / снимки: Държавен куклен театър - Варна

Президентът на Съюза на театрите в Европа поставя във Варна "Както ви харесва"

Премиерата на Шекспировата класика в Драматичен театър "Стоян Бъчваров" ще е в средата на октомври
Президентът на Съюза на театрите в Европа поставя във Варна "Както ви харесва"

Световноизвестният румънски режисьор Габор Томпа, който е и президент на Съюза на театрите в Европа (UTE) за пръв път в България ще гостува. По покана от директора на Театрално-музикален продуцентски център Варна Даниела Димова, той пристига в началото на юли във Варна за кастинг на Шекспировата класика "Както ви харесва", която ще постави с екипа на Драматичен театър "Стоян Бъчваров". Премиерата предстои на 16 и 17 октомври 2024 г.

Драматург и преводач е Аглика Стефанова, позната като драматург на Варненския театър в различни периоди от неговото развитие. Tя е автор на Юбилейния албум за 100-годишнината на Варненския театър (2021) и преводач от френския оригинал на "Инстинктът" – изгубената първа пиеса в историята на театъра, чиято нова постановка се превърна в една от кулминациите в юбилейната програма.

Габор Томпа е роден през 1957 г. в Търгу Муреш. Той е театрален режисьор и педагог. Повече от 30 години е директор на Унгарския държавен театър в Клуж-Напока Румъния и артистичен директор на фестивала Interferences. Завършва режисура в Букурещ през 1981 г., негови учители са Ливиу Чулей, Михай Димиу, Каталина Бузояну, основоположници на известната румънска режисьорска школа. От 1989 г. преподава в Театралната академия в град Търгу-Муреш. Основател е на Театралния факултет в Клуж-Напока и ръководи катедрата по режисура от 1991 г. Автор е на над 100 театрални постановки в Румъния, Унгария, Канада, Франция, Австрия, САЩ, Словения, Чехия, Сърбия, Англия. От 2007 г. преподава режисура в Калифорнийския университет, Сан Диего.  

От 2018 г. Габор Томпа е президент на Съюза на театрите в Европа (UTE). По този повод той изтъкна, че като президент на най-престижната театрална организация в Европа ще работи за изграждането на мостове между старите и новите ценности, укрепване на репутацията на организацията и културния обмен между театрите, които членуват в UTE.

Съюзът на театрите в Европа (UTE) е основан през 1990 г. от Жак Ланг (френски министър на културата по онова време) и известния режисьор Джорджо Стрелер (директор на Пиколо театро в Милано) в подкрепа на културното и езиково разнообразие и инициирането на дългосрочни форми за международно сътрудничество. В момента Съюзът на театрите в Европа има над 40 членове, обединени от принципите на иновативното сътрудничество и международния обмен.

2024 © Варна е / снимки: ТМПЦ - Варна