Мобилно меню

Варненско лято представя "Пистолет в торнадо" и "О, щастливи дни"

Какво още включва фестивалната програма на 5 юни
Варненско лято представя "Пистолет в торнадо" и "О, щастливи дни"

Отличеният с две награди Икар моноспектакъл на Весела Бабинова "Пистолет в торнадо" ще бъде представен в петия ден на фестивала Варненско лято. Спектакълът ще има две представления пред варненска публика на 5 юни - от 17:30 и от 20:15 часа във Фестивалния и конгресен център.

Популярната пиеса "Пистолет в торнадо" на американската драматуржка Лорън Гъндърсън има своя българска премиера с моноспектакъла на актрисата Весела Бабинова под режисурата на Васил Дуев-Тайг. Музиката е на Антони Рикев, а сценографията и костюмите са дело на Елис Вели.

В пиесата като ехо звучи Хамлетовият въпрос "Да бъдеш или да не бъдеш". Историята ни среща с Анджела, жена на средна възраст в американско градче. Докато се крие в мазето си в очакване да я връхлети торнадо, тя предава случващото се на живо в социалните мрежи. Изправена пред смъртна опасност, Анджела използва последното, което ѝ остава – чувството за хумор. Макар самата тя да е застрахователен агент, нищо в живота ѝ не е съвсем подредено. Опитва се да не лъже, но го прави постоянно. Как така всичко рязко се обърка? Едно торнадо може да преобърне целия ти живот.

Интензивното присъствие на Весела Бабинова превръща спектакъла в силно театрално преживяване.

"С Васил Дуев-Тайг решихме да приближим нещата повече към нашата действителност и да не казваме къде се развива действието – достатъчно говорим за абсурда, че в този град се случва торнадо. Доста от въпросите, на които героинята се опитва да отговори, и темите, които подхваща, са близки до нас."

Актрисата Весела Бабинова добива широка популярност както с театралните си роли, така и с успешните си изяви в киното („Вездесъщият“) и телевизията („Денят на бащата“), а "Пистолет в торнадо" е първият ѝ опит в жанра на моноспектакъла, който демонстрира нови страни на нейния актьорски диапазон. Представлението ѝ носи награда Икар за водеща женска роля, а самият спектакъл печели наградата на публиката.

Две представления пред варненска публика ще има и спектакълът на Театрална работилница "Сфумато", с участието на Светлана Янчева и Рашко Младенов - "О, щастливи дни". Той може да се гледа на 5 юни от 18:00 и от 20:30 часа на Основна сцена на Варненския драматичен театър.

Режисьорът Маргарита Младенова създава аскетичен спектакъл, който разиграва пред Божието око драмата на човека с удивление пред онова, което ни "помага да живеем с раните си" въпреки всичко.

"Сред галерията Бекетови клоуни – особено място заемат двамата "щастливци" – Уини и Уили. Подобно вселенската душа от Чеховата "Чайка", Уини не знае "коя е и какво я чака", но е побрала "целия живот, целия живот, целия живот" и носи тежката му благословия като чудо, пред което е отговорна. Няма хленч, няма ропот. Има надежда в скрития смисъл на това точно ти – да си жив."

Пустият пейзаж със затъналата до кръста в земята Уини и край нея – нечленоразделно говорещият Уили, се е превърнал в един от иконичните образи за театъра на абсурда и на неговия възглед за човешкото съществуване.

Тази странна роля, в която героинята е почти неподвижна и неумолимо потъва надолу, без обаче да губи възторг от най-дребните неща и да си спомня за щастливите дни, се изпълнява от актрисата Светлана Янчева със забележителни мощ и усет към детайла. За ролята на Уини тя е отличена с награди Икар и АСКЕЕР за водеща женска роля през 2023 година. Отличена и с двете престижни награди е и сценографията на Никола Тороманов.

Полудокументалната пиеса на американския драматург Дъг Райт "Докато смъртта ме раздели" ще бъде представена на 5 юни, от 20 часа, на сцената на кукления театър във Варна. Авторът е провокиран от интереса си към живота и личността на немския травестит Шарлоте фон Малсдорф. Шарлоте преминава през големите политически обрати на ХХ век, оцелява по времето на нацизма, преживява комунистическия режим в ГДР и завършва живота си във времената на демокрация като ексцентричната съдържателка на култов източноберлински магазин за антикварни предмети.

Младата режисьорка Надя Панчева вярно и задълбочено следва изпълнения с много обрати, откровения и хумор текст на Дъг Райт, който проследява драматичната съдба на Шарлоте, белязана от стремежа за отстояване на правото на лична свобода. На сцената я пресъздава дебютиращият актьор Димитър Ангелов. Талантливо и с лекота той сменя костюми, говори, пее, свири на електрическо пиано, танцува и влиза под кожата не само на главната героиня, но и на ключови лица от нейния живот.

Спектакълът не е подходящ за лица под 16-годишна възраст.

Това е първата постановка в България на пиесата на Дъг Райт от 2004 г., която му носи редица награди, сред които престижните "Пулицър" и "Тони". Тя e и продължение на интереса към съвременната англоезична драматургия на Надя Панчева, която завършва НАТФИЗ през 2021 г. и вече успешно се представя в независими продукции и по сцените на репертоарните театри.

На 5 юни, от 20 часа, на сцената на Градската художествена галерия, за втора поредна вечер, варненските ценители на театъра ще имат възможност да гледат отличения с награда АСКЕЕР моноспектакъл на Елена Телбис PRIMA FACIE.

2024 © Варна е / снимки: Viafest

Отличен с награда Варна спектакъл е част от програмата на Международния театрален фестивал

На 11 юни е и второто представление пред варненска публика на моноспектакъла на Христо Мутафчиев "Боже мой"
Отличен с награда Варна спектакъл е част от програмата на Международния театрален фестивал

Отличеният с награда Варна спектакъл "Питър Пан" на Кукления театър в морската столица е част от паралелната програма на 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Мюзикълът ще бъде представен на 11 юни от 18 часа.

Спектакълът "Питър Пан" пренася в страната на мечтите със запленяващата история на момчето, което може да лети! Невърленд – страната на изгубените момчета, на Феята Зън Зън, на опасните пирати и Капитан Хук, мястото, където можеш да отидеш само ако Питър Пан те научи да летиш! Но за това трябва да вярваш…

Мюзикълът „Питър Пан“ разкрива един различен, фантастичен свят – с великолепните сценография и костюми  на Свила Величкова, умело вплетения мюзикъл в театралната среда на Бисерка Колевска, артистичната хореография на Матиас Андре Глюк и талантливата актьорска игра.

Те дават нов живот на Питър Пан – мечтателя, който не иска да порасне, но с когото са израснали поколения момичета и момчета…

Спектакълът е подходящ за деца над 6 години и всички, които искат да преживеят отново първите си стъпки в Невърленд.

В мюзикъла "Питър Пан" по пиесата на Джеймс Матю Бари участват актьорите Боян Стоянов, Ирен Лазарова, Балена Ланджева, Теодор Христов, Даниел Добрев, Миляна Ношкова, Евгения Василева, Валентин Митев-син, Елица Данаилова, Стоян Стоянов, Диана Цолевска, Красимир Добрев, Мария Томова, Гергана Господинова и Иван Шумаров.

На 11 юни от 20:30 часа, на сцената на Ретро клуб във Фестивалния и конгресен център за втори път пред варненска публика ще бъде представен моноспектакълът на Христо Мутафчиев "Боже мой". Автор на текста е Теа Денолюбова, а сценичният вариант и постановката са дело на Стоян Радев.

2024 © Варна е / снимки: Държавен куклен театър – Варна; Viafest