Мобилно меню

Варненско лято представя спектакъл на Народния театър, отличен с награди Икар

"Хага" на режисьора Галин Стоев, може да се гледа във Варна на 2 и 3 юни
Варненско лято представя спектакъл на Народния театър, отличен с награди Икар

Спектакълът "Хага", отличен с две награди Икар, е второто заглавие от българската селекция в основната програма на 32-рото издание на театралния фестивал Варненско лято. Представлението на режисьора Галин Стоев може да бъде гледано във Варна на 2 и 3 юни - на Основна сцена на Драматичния театър, съответно от 19 и 19:30 часа. Спектакълът на Народния театър "Иван Вазов" има отличие за най-добро представление и награда за сценография и костюми - за Борис Далчев и Кънчо Касабов, от тазгодишното издание на наградите Икар, които се връчват от Съюза на артистите в България. Музиката е на Емилиян Гацов-Елби, хореографията - на Марион Дърова, драматург на постановката е Мира Тодорова.

В спектакъла участват Юлиан Вергов, Радена Вълканова, Радина Кърджилова, Дарин Ангелов, Илиана Коджабашева, Христо Петков, София Бобчева, Васил Драганов, Явор Вълканов, Велислав Павлов, Стелиан Радев, Димитър Николов, Пламен Димов, Христо Терзиев и Кремена Деянова.

В "Хага" водещи актьори от Народния театър навлизат в гротескна, смешна и зловеща фантасмагория, базирана на реални събития и хора, свързани с настоящата война в Украйна. Пред очите на зрителите се разиграва въображаема версия на процес срещу Путин и неговото обкръжение в Хагския съд за военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Всичко това се случва в главата на дете, което се превръща в главен обвинител. В текста се преплитат реални елементи от политическата и идеологическа реалност на Руската федерация с фрагменти от документални военни истории и семейни трагедии, които изграждат образа на войната през емоционалния свят на едно момиченце.

Саша Денисова пише пиесата "Хага" скоро след нахлуването на Русия в Украйна и периодично я изменя спрямо актуалните развития. Специално за нейното поставяне на сцената на Народния театър режисьорът Галин Стоев се завръща в България от Франция, където от 2018 г. е артистичен директор на градския театър в Тулуза. За спектакъла си "Хага", той отбелязва, че това е "театрална фантазия – едновременно комична и смразяваща".

"За първи път работя по театрален проект, който има толкова пряка и категорична връзка с нашата непосредствена реалност. Изследвам възможността за хармонично или, напротив, парадоксално съжителство между политика и поезия, документално и музикално, мит и актуални новини. Това поражда емоционален и интелектуален световъртеж и формира поле за размисъл, което е чисто художествено по своята същност."

Галин Стоев работи като театрален режисьор от 1991 година. Започва с класически репертоар, след което се насочва към модерни и съвременни текстове. След успех в България, работата му е представена на различни европейски сцени в Белгия, Великобритания, Франция, Германия, Русия, България, Аржентина, Италия. От 2007 г. Галин Стоев работи главно във Франция и Белгия, по-специално в La Comédie-Française, Le théâtre national de la Colline, Théâtre de Liège, Festival d’Avignon, Odeon theatre del’Europe и др. От 2018 г. е артистичен директор на ThéâtredelaCité – Centre Dramatique National Toulouse Occitanie. Носител е на редица национални и чуждестранни награди, а през 2019 г. е удостоен със степен "Кавалер на ордена за изкуство и литература" на Френската република.

В програмата за втория ден на 32-рия театрален фестивал "Варненско лято" е предвидена и дискусия "За театъра на Иван Станев". Тя ще се проведе на Основна сцена на Драматичния театър "Стоян Бъчваров"  от 16 часа.

Иван Станев (29.06.1959 – 01.12.2023) е един от големите реформатори на българския театър от края на 80-те години на ХХ век. След покана от Хайнер Мюлер през 1988 г. да покаже спектакъла си "Раната "Войцек" в Западен Берлин, той остава да живее и работи в Германия, където създава дръзки експериментални спектакли и визуални проекти. За него и неговия впечатляващ театрален път разказват Жанет Спасова, която работи с Иван Станев почти във всичките му спектакли и едновременно с това се налага като една от знаковите актриси на Фолксбюне в Берлин, както и режисьорът Явор Гърдев и културологът Александър Кьосев.

2024 © Варна е / снимки: Viafest

Отличен с награда Варна спектакъл е част от програмата на Международния театрален фестивал

На 11 юни е и второто представление пред варненска публика на моноспектакъла на Христо Мутафчиев "Боже мой"
Отличен с награда Варна спектакъл е част от програмата на Международния театрален фестивал

Отличеният с награда Варна спектакъл "Питър Пан" на Кукления театър в морската столица е част от паралелната програма на 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Мюзикълът ще бъде представен на 11 юни от 18 часа.

Спектакълът "Питър Пан" пренася в страната на мечтите със запленяващата история на момчето, което може да лети! Невърленд – страната на изгубените момчета, на Феята Зън Зън, на опасните пирати и Капитан Хук, мястото, където можеш да отидеш само ако Питър Пан те научи да летиш! Но за това трябва да вярваш…

Мюзикълът „Питър Пан“ разкрива един различен, фантастичен свят – с великолепните сценография и костюми  на Свила Величкова, умело вплетения мюзикъл в театралната среда на Бисерка Колевска, артистичната хореография на Матиас Андре Глюк и талантливата актьорска игра.

Те дават нов живот на Питър Пан – мечтателя, който не иска да порасне, но с когото са израснали поколения момичета и момчета…

Спектакълът е подходящ за деца над 6 години и всички, които искат да преживеят отново първите си стъпки в Невърленд.

В мюзикъла "Питър Пан" по пиесата на Джеймс Матю Бари участват актьорите Боян Стоянов, Ирен Лазарова, Балена Ланджева, Теодор Христов, Даниел Добрев, Миляна Ношкова, Евгения Василева, Валентин Митев-син, Елица Данаилова, Стоян Стоянов, Диана Цолевска, Красимир Добрев, Мария Томова, Гергана Господинова и Иван Шумаров.

На 11 юни от 20:30 часа, на сцената на Ретро клуб във Фестивалния и конгресен център за втори път пред варненска публика ще бъде представен моноспектакълът на Христо Мутафчиев "Боже мой". Автор на текста е Теа Денолюбова, а сценичният вариант и постановката са дело на Стоян Радев.

2024 © Варна е / снимки: Държавен куклен театър – Варна; Viafest