Мобилно меню

Във Варна представят нов прочит на балета "Ромео и Жулиета"

Премиерата ще е на 8 февруари от 19 часа на Основна сцена на Драматичния театър "Стоян Бъчваров"
Във Варна представят нов прочит на балета "Ромео и Жулиета"
43

На 8 февруари ще е премиерата на танцовия прочит на Сабрина Боско за Държавна опера Варна на балета от Сергей Прокофиев "Ромео и Жулиета". Сценографската идея е на Сергей Бобров, художник на представлението е Ася Стоименова. Премиерата на спектакъла ще започне в 19 часа, на Основна сцена на Драматичния театър "Стоян Бъчваров". В интервю за Виолета Тончева, Сабрина Боско споделя:

Във Варна за втори път поставям "Ромео и Жулиета", като следвайки сценографската идея на Сергей Бобров, влагам моите стъпки, моята хореография и моята представа за Ромео и Жулиета.

Сабрина Боско отбелязва, че постановките ѝ винаги се различават, най-малкото защото работи по тях с различни балетни трупи, но и има нещо основно, по което си приличат.

"Където и да се намирам, аз влагам, наред с опита, и цялата си душа. Според мен, най-същественото в хореографията е чувството". 

Сабрина Боско е завършила балетното си образование в Куба и Италия, след което танцува и поставя постановки в различни театри по целия свят.

"Моят хореографски стил се опира на класическата хореография, но използва и съвременни изразни средства. В моята хореография тялото се чувства свободно и артистът влага докрай своята чувствителност."

Сабрина Боско разкрива, че за нея е много приятно да работи с балетната трупа на Варненската опера.

Тук се почувствах сред приятели, още първия път, когато госпожа Димова ме покани да поставя "Либертанго". Сега правим "Ромео и Жулиета", а след това ще се подготвяме за лятната премиера на "Едит Пиаф". С удоволствие се връщам във Варна. 

В главните роли в балета "Ромео и Жулиета" ще влязат Мартина Префетто и Федерико Мелла. Двамата отбелязват, че интерпретацията на Сабрина Боско е различна и интересна. Мартина не крие вълнението си, че за първи път ще се превъплъти в образа на Жулиета във Варна.

Жулиета е мила и нежна, иска да обича и да бъде обичана. Харесвам я и съм щастлива, че имам възможността да се превъплътя в този красив персонаж.

Федерико Мелла има значителен опит в ролята на Ромео, която е играл на различни сцени в Италия. За него изпълнението във Варна няма да е дебютно, но той отбелязва, че харесва персонажа на Ромео, който е олицетворение на влюбения младеж, готов да се жертва за любимата.

Двамата танцьори разкриват, че за тях трудността в балета "Ромео и Жулиета" не е свързана със стъпките и движенията, а с пресъздаването на трепетите на любовта и страстта, на страха и всички останали чувства, с които е произведението е наситено.

2023 © Варна е

Спектакълът “Юн Габриел Боркман” влиза в програмата на Международния театрален фестивал

Николай Урумов ще отпразнува своя 60-годишен юбилей с постановката на варненска сцена
Спектакълът “Юн Габриел Боркман” влиза в програмата на Международния театрален фестивал
79

Спектакълът „Юн Габриел Боркман“ на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ Варна влиза в програмата на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ на 6 юни от 19 часа. Пиесата на Ибсен в постановка на режисьора Пламен Марков и варненската драматична трупа с Николай Урумов в главната роля направи премиерата си през януари тази година и оттогава не спира да жъне овациите на публиката.

Николай Урумов, който ще отпразнува 60-годишния си юбилей точно в деня на представлението, споделя, че се отнася към героя си „с леко дистанцирано недоверие, както се отнасяш с човек, който те респектира. С такъв човек не може да фамилиарничиш, още по-малко да флиртуваш.“

Пламен Марков неслучайно кани комедиант за главната роля и Урумов успява майсторски да следва фината линия между трагичното и комичното в този спектакъл.

Норвежецът Хенрик Ибсен е смятан за самостоятелна категория в драматургията и докосването до творческия му свят никога не оставя зрителя безразличен. Ненапразно наричат Ибсен „Фройд на Севера“ – той винаги подхожда психологически аналитично към героите си. В резултат на това на сцената оживяват дълбоки и многопластови характери. Точно както в „Юн Габриел Боркман“.

Сюжетът, центриран върху живота на банкера Боркман, повдига философски теми за житейските илюзии, несбъднатите мечти, равносметките и поколенческите сблъсъци. Личните трагедии на персонажите напомнят тези на древногръцки герои. Пред зрителя като на лента се редуват излъгани очаквания, маниакална майчина любов, младежки бунт, а в определени моменти дори загуба на връзка с реалността.

Пламен Марков намира най-точния път към Ибсен, чрез който написаната през XIX век пиеса днес звучи напълно актуално. Известният режисьор обича да смесва жанровете и зрителите гледат една гротеска, в която редуването на хумор и драма прави образите пълнокръвни и въздействащи.

Заедно с рожденика Николай Урумов на сцената излизат легендарният Михаил Мутафов, Биляна Стоева, Милена Кънева, Христина Джурова, Теодор Каракачанов, Мелин Ердинч и Миглена Везирова. За впечатляващата естетика на постановката допринасят сценографията на Мира Каланова и музиката на  Калин Николов

2023 © Варна е / снимки: Росен Донев за Драматичен театър “Стоян Бъчваров”