Мобилно меню

Във Варна представят нов прочит на балета "Ромео и Жулиета"

Премиерата ще е на 8 февруари от 19 часа на Основна сцена на Драматичния театър "Стоян Бъчваров"
Във Варна представят нов прочит на балета "Ромео и Жулиета"

На 8 февруари ще е премиерата на танцовия прочит на Сабрина Боско за Държавна опера Варна на балета от Сергей Прокофиев "Ромео и Жулиета". Сценографската идея е на Сергей Бобров, художник на представлението е Ася Стоименова. Премиерата на спектакъла ще започне в 19 часа, на Основна сцена на Драматичния театър "Стоян Бъчваров". В интервю за Виолета Тончева, Сабрина Боско споделя:

Във Варна за втори път поставям "Ромео и Жулиета", като следвайки сценографската идея на Сергей Бобров, влагам моите стъпки, моята хореография и моята представа за Ромео и Жулиета.

Сабрина Боско отбелязва, че постановките ѝ винаги се различават, най-малкото защото работи по тях с различни балетни трупи, но и има нещо основно, по което си приличат.

"Където и да се намирам, аз влагам, наред с опита, и цялата си душа. Според мен, най-същественото в хореографията е чувството". 

Сабрина Боско е завършила балетното си образование в Куба и Италия, след което танцува и поставя постановки в различни театри по целия свят.

"Моят хореографски стил се опира на класическата хореография, но използва и съвременни изразни средства. В моята хореография тялото се чувства свободно и артистът влага докрай своята чувствителност."

Сабрина Боско разкрива, че за нея е много приятно да работи с балетната трупа на Варненската опера.

Тук се почувствах сред приятели, още първия път, когато госпожа Димова ме покани да поставя "Либертанго". Сега правим "Ромео и Жулиета", а след това ще се подготвяме за лятната премиера на "Едит Пиаф". С удоволствие се връщам във Варна. 

В главните роли в балета "Ромео и Жулиета" ще влязат Мартина Префетто и Федерико Мелла. Двамата отбелязват, че интерпретацията на Сабрина Боско е различна и интересна. Мартина не крие вълнението си, че за първи път ще се превъплъти в образа на Жулиета във Варна.

Жулиета е мила и нежна, иска да обича и да бъде обичана. Харесвам я и съм щастлива, че имам възможността да се превъплътя в този красив персонаж.

Федерико Мелла има значителен опит в ролята на Ромео, която е играл на различни сцени в Италия. За него изпълнението във Варна няма да е дебютно, но той отбелязва, че харесва персонажа на Ромео, който е олицетворение на влюбения младеж, готов да се жертва за любимата.

Двамата танцьори разкриват, че за тях трудността в балета "Ромео и Жулиета" не е свързана със стъпките и движенията, а с пресъздаването на трепетите на любовта и страстта, на страха и всички останали чувства, с които е произведението е наситено.

2023 © Варна е

Първите представления в ремонтирания Филиал на Драматичния театър се очакват наесен

Основният ремонт е на стойност 7,44 млн. лв.
Първите представления в ремонтирания Филиал на Драматичния театър се очакват наесен

Очаква се наесен варненските ценители да видят първите представления в обновения Филиал на Драматичния театър "Стоян Бъчваров". След въвеждането на сградата в експлоатация сценичните работници ще се запознаят с новото оборудване. Това съобщи ръководителят на проекта за основен ремонт на филиала Ивелина Тодорова.

Ремонтът е на стойност 7,44 млн. лв., от които 6 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ, а останалите средства са осигурени чрез финансови инструменти, отчете Тодорова. Тя допълни, че сградата е недвижима културна ценност, а проектът е реализиран в партньорство с Министерството на културата.

Към момента на стартиране на ремонтните дейности, сградата на филиала е силно амортизирана, особено общите пространства – фоайе и зрителна зала. По проекта е извършена реконструкция на съществуващия сграден фонд и изграждане на пристройка, която обхваща зала със смесени функции, каза още ръководителят на проекта.

По думите ѝ, след ремонтните дейности филиалът разполага с обновени сцена, камерна зала, репетиционни и санитарни помещения. Подменена е сценичната механизация на оркестрината и сцената, обособени са две репетиционни зали. Подобрени са още енергийните характеристики на сградата, както и достъпът до нея за хора с увреждания. Обновено е и архитектурното оформление на фасадите.

2024 © Варна е