Мобилно меню

18-годишният Александър Темелков "спаси" кръста в Аспарухово

За първи път сред участниците в традиционния ритуал във варненския квартал имаше и дама – Ивелина Драганчева
18-годишният Александър Темелков "спаси" кръста в Аспарухово

Големият християнски празник Богоявление, популярен като Йордановден, по традиция беше отбелязан и във варненския район Аспарухово

Тържествения водосвет и хвърлянето на Светия кръст в морската вода извърши отец Ясен от храм „Св. цар Борис“, а най-бърз в надпреварата за кръста беше 18-годишният Александър Темелков. За първи път сред участниците имаше и дама – Ивелина Драганчева. Поздравления за смелостта на участниците отправи районният кмет Ивайло Маринов. 

"На всички смелчаци, които се включиха в ритуала по изваждането на Христовия кръст от морето пожелавам здраве, щастие и сполука през цялата година!"

Вярва се, че който извади Богоявленския кръст от водата на Йордановден, ще бъде здрав и щастлив през цялата година.

2024 © Варна е

140 години от създаването си чества Представителният духов оркестър на ВМС

19 са били диригентите на оркестъра през годините, а настоящият диригент капитан III ранг Георги Зайранов беше награден по случай празника
140 години от създаването си чества Представителният духов оркестър на ВМС

Представителният духов оркестър на Военноморските сили отпразнува 140 години от създаването си.

Неговият първообраз е създаден на 28 февруари 1884 г. към Дунавската флотилия в град Русе и е наброявал 22 оркестранти. В продължение на 36 години, диригенти на оркестъра са чужденци, пет от които са чехи.

Общо 19 души са държали диригентската палка. Първи диригент на оркестъра е Франц Минарек, а първият българин, който поема ръководството на флотския оркестър през 1920 год. е Димитър Харалампиев.

В момента диригент на оркестъра е капитан III ранг Георги Зайранов – завършил Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в град Пловдив, а помощник-диригент е лейтенант Даниел Лазаров – завършил Националната музикална академия ,,Проф. Панчо Владигеров”.

В репертоара на Представителния духов оркестър на Военноморските сили се включват творби от Росини, Вебер, Верди, Сметана, Дворжак, Моцарт, Рубинщайн, Щраус, Христов, Стайнов, Райчев, Владигеров и много оркестрови разработки от съвременни автори на поп и рок музика.

По случай празника със заповед на началника на отбраната на Република България беше награден капитан III ранг Зайранов.
Със своя заповед контраадмирал Михайлов награди със почетни монети на командира на Военноморските сили оркестранти от оркестъра.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър ВМС - Варна