Мобилно меню

380 млади певци и музиканти гостуват във Варна за фолклорния конкурс "Диньо Маринов"

29-ото издание на емблематичната проява ще е от 29 до 31 март, в Младежкия дом в морската столица
380 млади певци и музиканти гостуват във Варна за фолклорния конкурс "Диньо Маринов"

Общо 380 млади фолклорни певци, инструменталисти, камерни вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли от цялата страна, са подали заявки за участие в XXIX издание на Националния детски фолклорен конкурс „Диньо Маринов“. Той ще се проведе от 29 до 31 март в залите на Младежки дом – Варна.

Журито, което ще оценява изпълненията, е съставено от изтъкнати професионалисти – преподаватели в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, оркестранти, композитори, аранжьори и солисти.

Целта на конкурса, чийто организатор е ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, е да издирва и популяризира млади таланти, да утвърждава и приобщава младото поколение към традиционната българска култура.

За лауреатите са предвидени множество награди. Ще бъдат връчени и традиционните специални отличия -  на кмета на Варна, приз на Националния дворец на децата, награда на Радио Варна, ЦПЛР – Общински детски комплекс и др.

Конкурсът, осъществяващ се с финансовата подкрепа на Община Варна, под патронажа на кмета на морската столица, е включен в Националния календар на Министерството на образованието и науката за изяви по интереси на деца и ученици и в Програмата с мерки за закрила на деца с изявени дарби.

Класираните на първо, второ и трето място от III и IV възрастова група в двете категории –  „Училища“ и „Извънучилищни звена“, ще получат едногодишни стипендии.

2024 © Варна е / снимка: ЦПЛР-ОДК

С атрактивни конни демонстрации отбелязаха Тодоровден във Варна

Празнична програма имаше в Екопарка, както и на конната база във Виница
С атрактивни конни демонстрации отбелязаха Тодоровден във Варна

С традиционни конни демонстрации и състезания и тази година беше отбелязан Тодоровден във Варна. По традиция празнични прояви имаше в Екопарка и на конната база във Виница.

В Екопарка беше организиран конкурс за най-красив конски впряг и автентична тодоровденска кушия. За доброто настроение на всички в празничния ден се погрижи и фолклорният танцов ансамбъл „Варна“.

Жокеи от клубове по конна езда от конна база „Виница“ представиха вълнуваща демонстрация по прескачане на препятствия.

Тодоровден е църковен празник, празнуван в първата събота на Великия пост. На този ден църквата възпоменава паметта на Св. Теодор Тирон. Отбелязва се с тържествено почитане на коня и надбягвания с коне – кушии. Оттам идва и другото му наименование – Конски Великден.

2024 © Варна е / снимки: Кристиан Димитров; Яков Шустов