Мобилно меню

380 млади певци и музиканти гостуват във Варна за фолклорния конкурс "Диньо Маринов"

29-ото издание на емблематичната проява ще е от 29 до 31 март, в Младежкия дом в морската столица
380 млади певци и музиканти гостуват във Варна за фолклорния конкурс "Диньо Маринов"

Общо 380 млади фолклорни певци, инструменталисти, камерни вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли от цялата страна, са подали заявки за участие в XXIX издание на Националния детски фолклорен конкурс „Диньо Маринов“. Той ще се проведе от 29 до 31 март в залите на Младежки дом – Варна.

Журито, което ще оценява изпълненията, е съставено от изтъкнати професионалисти – преподаватели в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, оркестранти, композитори, аранжьори и солисти.

Целта на конкурса, чийто организатор е ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, е да издирва и популяризира млади таланти, да утвърждава и приобщава младото поколение към традиционната българска култура.

За лауреатите са предвидени множество награди. Ще бъдат връчени и традиционните специални отличия -  на кмета на Варна, приз на Националния дворец на децата, награда на Радио Варна, ЦПЛР – Общински детски комплекс и др.

Конкурсът, осъществяващ се с финансовата подкрепа на Община Варна, под патронажа на кмета на морската столица, е включен в Националния календар на Министерството на образованието и науката за изяви по интереси на деца и ученици и в Програмата с мерки за закрила на деца с изявени дарби.

Класираните на първо, второ и трето място от III и IV възрастова група в двете категории –  „Училища“ и „Извънучилищни звена“, ще получат едногодишни стипендии.

2024 © Варна е / снимка: ЦПЛР-ОДК

Танцьори и певци от над 30 населени места се включиха във фолклорния фестивал "Света Марина"

Той се проведе в района на аксаковското село Ботево
Танцьори и певци от над 30 населени места се включиха във фолклорния фестивал "Света Марина"

Танцови и певчески формации от над 30 населени места се включиха в тазгодишното издание на фолклорния фестивал "Света Марина". По традиция празникът започна с празнична литургия в манастира "Света Великомъченица Марина" в едноименната местност край аксаковското село Ботево. Всички участници и гости на празника получиха от осветения курбан, приготвен от телевизионната легенда Ути Бъчваров.

На празничната фестивална сцена се качиха изпълнители от община Аксаково и от цяла Североизточна България - Варна, Вълчи дол, Провадия, Аврен, Ветрино, Добрич, Добричка, Генерал Тошево и Балчик. Със своите песни и танци те представиха традиционния български фолклор, характерен за Североизточния регион.

Организатор и домакин на празника е Община Аксаково, подкрепена от спонсори.

За всички участници в празника по традиция бяха предвидени грамоти и специално изработени плакети, осигурени от Община Аксаково.

2024 © Варна е