Мобилно меню

70 години от основаването си чества ОДК-Варна

Предстои голям концерт-спектакъл на 11 май, който ще е кулминация на празненствата
70 години от основаването си чества ОДК-Варна
116

С тържествен педагогически съвет, посветен на историята, традициите и хоризонтите пред ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, бе отбелязана 70-годишнината на извънучилищната дейност във Варна. Събитието се проведе на 27 април в Младежкия дом на морската столица и бе част от богатата празнична програма на ЦПЛР.

Тържеството уважи кметът Иван Портних, който приветства участниците в срещата.

"Това е една специална годишнина, която нарежда Варна сред градовете с най-активна творческа работа с деца! Благодаря на всички бивши и настоящи служители, на всички хора, които са положили основите и са развивали работата с талантливите млади хора в нашия град. Не случайно от школите на ОДК - Варна, са тръгнали успешните професионални кариери на много певци, художници, актьори, с които се гордеем!  Община Варна винаги ще подкрепя творческата работа с деца, включително с обновяване на материално-техническата база. В тази връзка, ще работим за това Младежкият дом да бъде предоставен изцяло на Общинския детски комплекс."

ОДК – Варна е наследник на Пионерския дом в града и е първият експериментален проект в България, посветен на заниманията с деца и младежи, обясни от трибуната г-жа Монка Николова, директор на ОДК. Тя припомни също за десетки имена записали се със златни букви в историята на комплекса. Сред тях Алла Герова, Катя Папазова, Лидия Душек, Захарина Милкова, Найден Найденов, Добринка Колева и мн. др.

В залата присъстваха също бившите директори на извънучилищната институция Елена Патронова, проф. Маринела Грудева, Стойчо Цанев, Петър Петров.

Художникът Радко Мурзов, с чието име се свързва школата по изобразително изкуство, подари своя картина на рождениците.

Всички присъстващи в залата станаха свидетели и на прекрасните изпълнения на Алек Капитанов от школата по пиано, Детски хор „Добри Христов“, ДФА „Българче“,  Лара Атакан и Божана Атанасова от ВА „Сребърни звънчета“, Дариан Генков от ДЮТ „Златното ключе“, Мария Кацарова от ТУ „Палечко“ студио „Балет“ и балет „Вива денс“.

Във фоайето на Младежки дом бе подредена и голяма изложба. Експонатите включваха сценични тоалети на театралните и танцови школи, архивни материали, свързани с историята на ОДК, книги с детско творчество, картини, графики, вестници, етнографски изделия и др.

Всеки от гостите получи за спомен луксозен бутиков албум, представящ школите на ОДК и рамкирана фотография, дело на възпитаниците на школа „Позитив“.

На 11 май празненствата на ОДК ще имат своята кулминация. Тогава на сцената на Драматичен Театър "Стоян Бъчваров" школите на ЦПЛР ще изнесат голям концерт-спектакъл. Режисьор на продукцията е Димитър Ялнъзов, а под прожекторите се очакват близо 400 талантливи варненчета.

2023 © Варна е / снимки: ОДК - Варна

С многохилядно шествие отбелязахме 24 май във Варна

Кметът Иван Портних изрази признателност към българските учители, към всички, които са приели просветата, културата и науката за своя кауза
С многохилядно шествие отбелязахме 24 май във Варна
31

С многохилядно шествие беше отбелязан 24 май във Варна. В парада се включиха 125 делегации с представители на 50 детски градини, 63 училища, 6 центъра за подкрепа за личностно развитие, 5 висши училища и блок на културните и научни институти.

Празникът започна с благодарствен молебен в Катедралния храм "Успение Богородично". В 10 часа тържествено бе издигнато българското знаме, а слово произнесе кметът на Варна Иван Портних. 

"Честит празник на българската писменост и култура! 24-ти май е нашият най-светъл и необикновен български ден! Ден, в който се прекланяме пред силата на словото и на българските букви! Дълбок поклон пред делото на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици! Признателност към българските учители, към всички, които са приели просветата, културата и науката за своя кауза! Успех на всички деца, ученици и студенти, тръгнали по пътя на знанието! 24 май е празник на всички светли умове!

Няма друг празник, който така да обединява българите. Затова, нека красиво и силно отново да звучи:

"Напред! Науката е слънце, което във душите грей!

Напред! Народността не пада, там, дето знаньето живей!"

Поздравления отправи и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Празникът продължи с фолклорна композиция с участието на над 600 ученици и студенти, а в небето полетяха балони с българските букви и бели гълъби.

Веднага след това, под звуците на химна "Върви, народе възродени" започна пъстрото шествие, което премина по бул. "Мария Луиза" и продължи няколко часа. Организатори на събитието са дирекциите "Образование и младежки дейности" и "Култура и духовно развитие" към Община Варна.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна