Мобилно меню

70 години от основаването си чества ОДК-Варна

Предстои голям концерт-спектакъл на 11 май, който ще е кулминация на празненствата
70 години от основаването си чества ОДК-Варна

С тържествен педагогически съвет, посветен на историята, традициите и хоризонтите пред ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, бе отбелязана 70-годишнината на извънучилищната дейност във Варна. Събитието се проведе на 27 април в Младежкия дом на морската столица и бе част от богатата празнична програма на ЦПЛР.

Тържеството уважи кметът Иван Портних, който приветства участниците в срещата.

"Това е една специална годишнина, която нарежда Варна сред градовете с най-активна творческа работа с деца! Благодаря на всички бивши и настоящи служители, на всички хора, които са положили основите и са развивали работата с талантливите млади хора в нашия град. Не случайно от школите на ОДК - Варна, са тръгнали успешните професионални кариери на много певци, художници, актьори, с които се гордеем!  Община Варна винаги ще подкрепя творческата работа с деца, включително с обновяване на материално-техническата база. В тази връзка, ще работим за това Младежкият дом да бъде предоставен изцяло на Общинския детски комплекс."

ОДК – Варна е наследник на Пионерския дом в града и е първият експериментален проект в България, посветен на заниманията с деца и младежи, обясни от трибуната г-жа Монка Николова, директор на ОДК. Тя припомни също за десетки имена записали се със златни букви в историята на комплекса. Сред тях Алла Герова, Катя Папазова, Лидия Душек, Захарина Милкова, Найден Найденов, Добринка Колева и мн. др.

В залата присъстваха също бившите директори на извънучилищната институция Елена Патронова, проф. Маринела Грудева, Стойчо Цанев, Петър Петров.

Художникът Радко Мурзов, с чието име се свързва школата по изобразително изкуство, подари своя картина на рождениците.

Всички присъстващи в залата станаха свидетели и на прекрасните изпълнения на Алек Капитанов от школата по пиано, Детски хор „Добри Христов“, ДФА „Българче“,  Лара Атакан и Божана Атанасова от ВА „Сребърни звънчета“, Дариан Генков от ДЮТ „Златното ключе“, Мария Кацарова от ТУ „Палечко“ студио „Балет“ и балет „Вива денс“.

Във фоайето на Младежки дом бе подредена и голяма изложба. Експонатите включваха сценични тоалети на театралните и танцови школи, архивни материали, свързани с историята на ОДК, книги с детско творчество, картини, графики, вестници, етнографски изделия и др.

Всеки от гостите получи за спомен луксозен бутиков албум, представящ школите на ОДК и рамкирана фотография, дело на възпитаниците на школа „Позитив“.

На 11 май празненствата на ОДК ще имат своята кулминация. Тогава на сцената на Драматичен Театър "Стоян Бъчваров" школите на ЦПЛР ще изнесат голям концерт-спектакъл. Режисьор на продукцията е Димитър Ялнъзов, а под прожекторите се очакват близо 400 талантливи варненчета.

2023 © Варна е / снимки: ОДК - Варна

Уникални арменски национални носии бяха представени за първи път във Варна

Ревю и изложба под наслов "В миналото се ражда бъдещето" се проведоха в Археологическия музей във Варна на 6 септември
Уникални арменски национални носии бяха представени за първи път във Варна

Изложба и ревю, посветени на арменските национални носии, бяха представени в Археологическия музей във Варна на 6 септември. Събитието под наслов "В миналото се ражда бъдещето" е организирано от Общоарменски благотворителен съюз Парекордзаган. Основната цел на инициативата е да разкрие богатството на арменските духовни ценности.

Уникалните по рода си арменски носии, както и авторски творби на дизайнерката Lilit Melikyan бяха представени от арменски танцов състав "Гаяне Марашлян" към читалище "Свети Саркис - 2007".

2023 © Варна е / снимки: Яков Шустов