Мобилно меню

Имен ден на Ивановден празнуват близо 20 000 варненци

Над 8 700 от тях носят имената Иван и Иванка
Имен ден на Ивановден празнуват близо 20 000 варненци

Близо 20 000 варненци празнуват на Ивановден. Това показва справка на отдел „Гражданска регистрация“ към Община Варна.

Сред имениците в морската столица на 7 януари най-много са с името Иван – 6 461 души, следвани от Иванка – 2 268. С името Калоян са 1 693 варненци. Личен празник имат още варненци, които носят имената Ивайло – 2 616 души, Ивелина – 1 632, Йоана – 970, Ивелин – 805, Ваня – 759, Ива – 486, Йоан – 402, Йоанна – 378, Ивайла – 337,  Жана – 279, Йовка – 226, Ивана – 118, Йонка – 79, Йонко – 54, Йовчо – 51, Ваньо – 43. Сред по-рядко срещаните имена са още Калояна – 35, Ванко – 34, Йовко – 28 и Йово – 8 души.

2024 © Варна е
Още по темата: Варна Ивановден
Още по темата: Варна Ивановден

С конкурс за домашно вино в Девня почетоха Трифон Зарезан

Кметът Свилен Шитов символично заряза лоза за празника
С конкурс за домашно вино в Девня почетоха Трифон Зарезан

С весел празник и конкурс за домашно вино жителите на община Девня отбелязаха деня на покровителя на лозята и виното Трифон Зарезан. Тържеството неслучайно бе край Музея на мозайките, сред автентичната атмосфера на вътрешния двор в дома, където собственикът – богат римски патриций от Марцианопол, е посрещал гостите си.

„Отново организираме нашия празник на място, което ни дава допълнително самочувствие, защото римляните имат славата на производители на добро вино. Като домакин, и аз ще зарежа символично една римска лоза“, каза с усмивка кметът на Девня Свилен Шитов и откри тържеството.

50 различни вина участваха в Конкурса за домашно вино, който Община Девня организира за втора поредна година. Майсторите на „еликсира на истината“ се състезаваха в 4 категории – за бяло, червено вино, розе и пелин. Качествата на вината бяха оценявани от дегустационна комисия с председател Драгомир Славчев, собственик на новостроящата се винарна край кв. Повеляново. Приза за най-добро бяло вино спечели Стефко Апостолов, за розе – Диана Стилиянова, за пелин – Димитър Ненков, и за червено – Ангел Бончев. Бончев получи и най-голямото отличие – Цар на виното, което му дава право догодина да бъде част от журито, което ще оценява еликсирите на съгражданите си.

Като награда за майсторството си и стимул за бъдещи постижения в производството на домашно вино класиралите се на трето място получиха комплект за бутилиране на вино, заелите втора позиция – оптичен рефлектометър за определяне на захарността на гроздето, а победителите – дъбови бъчвички за вино.

„В Девня и изворите ни са вълшебни, както е вълшебна и историята на това кътче от античния Марцианопол, където се намираме в момента и където занапред ще продължим да празнуваме деня на Трифон Зарезан“, каза кметът Свилен Шитов, вдигайки наздравица с реплика на тракийска златна фиала, от каквато и знатните римляни са отпивали виното си.

2024 © Варна е / снимки: Община Дневня