Мобилно меню

Изложба "Традиционните весели дни на зимата" представя Регионалната библиотека във Варна

Инициативата е осъществена съвместно с Етнографския музей, а откриването е навръх Никулден
Изложба "Традиционните весели дни на зимата" представя Регионалната библиотека във Варна

Автентични елементи от варненската градска култура от края на XIX и началото на XX век показва изложбата "Традиционните весели дни на зимата". Тя ще бъде открита навръх Никулден - 6 декември, от 11 часа в Изложбеното фоайе на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” – на адрес бул. Сливница 34. 

"Чудили ли сте как са празнували варненци преди сто години? Как са украсявали елхата за Коледа и Нова година и какви подаръци са си подарявали? Какво са слагали на празничната трапеза и как са посрещали гостите си? А знаете ли за традиционните новогодишни балове и техните неписани правила? С помощта на Етнографски музей – Варна разказваме за всичко това (но и за още много)."

В експозицията са включени дамски аксесоари за бал, ръчно правена коледна украса и поздравителни картички, които са част от архива на архимандрит Инокентий Софийски, съхраняван в музея. Всички експонати са от фондовете на Етнографски музей – Варна.

Съвместната изложба на РБ "Пенчо Славейков" и Етнографски музей – Варна, „Традиционните весели дни на зимата”, може да бъде посетена до 7 януари - Ивановден.

2023 © Варна е

С конкурс за домашно вино в Девня почетоха Трифон Зарезан

Кметът Свилен Шитов символично заряза лоза за празника
С конкурс за домашно вино в Девня почетоха Трифон Зарезан

С весел празник и конкурс за домашно вино жителите на община Девня отбелязаха деня на покровителя на лозята и виното Трифон Зарезан. Тържеството неслучайно бе край Музея на мозайките, сред автентичната атмосфера на вътрешния двор в дома, където собственикът – богат римски патриций от Марцианопол, е посрещал гостите си.

„Отново организираме нашия празник на място, което ни дава допълнително самочувствие, защото римляните имат славата на производители на добро вино. Като домакин, и аз ще зарежа символично една римска лоза“, каза с усмивка кметът на Девня Свилен Шитов и откри тържеството.

50 различни вина участваха в Конкурса за домашно вино, който Община Девня организира за втора поредна година. Майсторите на „еликсира на истината“ се състезаваха в 4 категории – за бяло, червено вино, розе и пелин. Качествата на вината бяха оценявани от дегустационна комисия с председател Драгомир Славчев, собственик на новостроящата се винарна край кв. Повеляново. Приза за най-добро бяло вино спечели Стефко Апостолов, за розе – Диана Стилиянова, за пелин – Димитър Ненков, и за червено – Ангел Бончев. Бончев получи и най-голямото отличие – Цар на виното, което му дава право догодина да бъде част от журито, което ще оценява еликсирите на съгражданите си.

Като награда за майсторството си и стимул за бъдещи постижения в производството на домашно вино класиралите се на трето място получиха комплект за бутилиране на вино, заелите втора позиция – оптичен рефлектометър за определяне на захарността на гроздето, а победителите – дъбови бъчвички за вино.

„В Девня и изворите ни са вълшебни, както е вълшебна и историята на това кътче от античния Марцианопол, където се намираме в момента и където занапред ще продължим да празнуваме деня на Трифон Зарезан“, каза кметът Свилен Шитов, вдигайки наздравица с реплика на тракийска златна фиала, от каквато и знатните римляни са отпивали виното си.

2024 © Варна е / снимки: Община Дневня