Мобилно меню

Културни събития от фестивалите "Варненско лято" да има през цялата година иска кметът Коцев

Варна има нужда от нови културни пространства и ние работим в тази посока, увери той, като обяви, че планира нов ремонт на ФКЦ
Културни събития от фестивалите "Варненско лято" да има през цялата година иска кметът Коцев

 

"Варна има голям потенциал и амбицията ни е да надграждаме фестивалите под бранда „Варненско лято“. Желанието ни е да организираме събития не само през лятото, но целогодишно."

Това заяви кметът на Варна Благомир Коцев по време на среща с актрисата Цветана Манева. Тя е председател на настоятелството на фондацията, която организира Международния театрален фестивал „Варненско лято“. На срещата присъства и директорът на фондацията проф. Николай Йорданов. В разговора участваха още заместник-кметът с ресор образование и култура Павел Попов и Илко Ганев, съветник в Министерство на културата.

Гостите запознаха кмета с 32-годишната история на театралния фестивал и припомниха, че през 2016 година събитието е удостоено с престижния лейбъл „Европейски фестивал“ на Европейската фестивална асоциация. Проф. Йорданов разказа за инициативата „Интермецо“, която обединява Театралния и Музикалния фестивал „Варненско лято“ и по която миналата година се състоя музикално-театралният проект "Адска комедия" с участието на Джон Малкович.

"Надяваме се, че скоро ще приключи и ремонтът на Филиала на ДТ „Стоян Бъчваров“, за да могат да гостуват повече международни продукции", изрази надежда проф. Йорданов.

"Варна има нужда от нови културни пространства и ние работим в тази посока", каза кметът Благомир Коцев. По думите му освен изграждането на нова многофункционална зала за културни събития трябва да се модернизира и сградата на Фестивалния и конгресен център, която е разположена на ключово място в центъра на града. За целта ще се търси съдействие от Министерство на културата, каза кметът. Илко Ганев изяви готовност да помогне в комуникацията с министерството.

2024 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна

Танцьори и певци от над 30 населени места се включиха във фолклорния фестивал "Света Марина"

Той се проведе в района на аксаковското село Ботево
Танцьори и певци от над 30 населени места се включиха във фолклорния фестивал "Света Марина"

Танцови и певчески формации от над 30 населени места се включиха в тазгодишното издание на фолклорния фестивал "Света Марина". По традиция празникът започна с празнична литургия в манастира "Света Великомъченица Марина" в едноименната местност край аксаковското село Ботево. Всички участници и гости на празника получиха от осветения курбан, приготвен от телевизионната легенда Ути Бъчваров.

На празничната фестивална сцена се качиха изпълнители от община Аксаково и от цяла Североизточна България - Варна, Вълчи дол, Провадия, Аврен, Ветрино, Добрич, Добричка, Генерал Тошево и Балчик. Със своите песни и танци те представиха традиционния български фолклор, характерен за Североизточния регион.

Организатор и домакин на празника е Община Аксаково, подкрепена от спонсори.

За всички участници в празника по традиция бяха предвидени грамоти и специално изработени плакети, осигурени от Община Аксаково.

2024 © Варна е