Мобилно меню

Международният фолклорен фестивал "Варненско лято" започва на 31 юли

Над 400 артисти от 7 държави ще участват в 32-рото издание на традиционната проява, концертите в Летния театър ще са с вход свободен, ще има и фестивално шествие в центъра на града, вижте програмата
Международният фолклорен фестивал "Варненско лято" започва на 31 юли

Тазгодишното 32-ро издание на Международния фолклорен фестивал "Варненско лято" ще се проведе от 31 юли до 3 август. Над 400 артисти ще участват в традиционната проява, организирана от дирекция „Култура“ към Община Варна.

МФФ „Варненско лято“ е член на Европейската фестивална асоциация (ЕФФА) и Асоциацията за фолклорни фестивали член на ЮНЕСКО (ЦИОФФ).

Участниците тази година ще са от седем държави -  Полша, Мароко, Грузия, Турция, Македония, Колумбия и България.

Варна ще бъде представена от фолклорен ансамбъл „Варна“ при Народно читалище „Христо Ботев“, ансамбъла за народни песни и танци „Одесос“ при ОД МВР-Варна и ансамбъла при Националното училище по изкуствата „Добри Христов“.

Фестивалът ще започне с традиционното  колоритно шествие от площад „Независимост“ до входа Морската градина, което ще се проведе на 31 юли от 19 часа.

Концертите от фестивалната програма ще са в Летния театър, с вход свободен, и на сцена Раковина в Морската градина.

Ето и пълната програма за 32-рото издание Международният фолклорен фестивал "Варненско лято":

Летен театър

31 юли  (понеделник) 21.00 ч.Официално откриване с концерти на гостуващите ансамбли от Колумбия, Грузия, Турция, Полша, Македония Мароко и България -с участието на НУИ „Добри Христов“ – Варна и ФА „Варна“ при НЧ „Христо Ботев‘‘

1 август (вторник) 21.00 ч. Фестивална вечер „Пътуване по света“ с участието на ансамбли от Мароко, Македония и Грузия

2 август (вторник) 21.00 ч. Фестивална вечер „Пътуване по света“ с участието на ансамбли от Полша, Турция и Колумбия

3 август (четвъртък) 21.00 ч. Тържествено закриване с  гала концерт "Да останем приятели" с участието на Колумбия, Грузия, Турция, Полша, Македония, Мароко и България. Със специалното участие на АНПТ „Одесос"  при ОД МВР – Варна

Съвместни прояви:

1 август (вторник) 19.30 ч. Концерт с участието на ансамбли от Мароко, Македония и Грузия, Място: сцена „Раковина“

2 август (сряда) 19.30 ч. Концерт с участието на ансамбли от Полша, Турция и Колумбия, Място: сцена „Раковина“

2023 © Варна е

Танцьори и певци от над 30 населени места се включиха във фолклорния фестивал "Света Марина"

Той се проведе в района на аксаковското село Ботево
Танцьори и певци от над 30 населени места се включиха във фолклорния фестивал "Света Марина"

Танцови и певчески формации от над 30 населени места се включиха в тазгодишното издание на фолклорния фестивал "Света Марина". По традиция празникът започна с празнична литургия в манастира "Света Великомъченица Марина" в едноименната местност край аксаковското село Ботево. Всички участници и гости на празника получиха от осветения курбан, приготвен от телевизионната легенда Ути Бъчваров.

На празничната фестивална сцена се качиха изпълнители от община Аксаково и от цяла Североизточна България - Варна, Вълчи дол, Провадия, Аврен, Ветрино, Добрич, Добричка, Генерал Тошево и Балчик. Със своите песни и танци те представиха традиционния български фолклор, характерен за Североизточния регион.

Организатор и домакин на празника е Община Аксаково, подкрепена от спонсори.

За всички участници в празника по традиция бяха предвидени грамоти и специално изработени плакети, осигурени от Община Аксаково.

2024 © Варна е