Мобилно меню

Над 2000 варненци отпразнуваха Тодоровден в Екопарка

Най-силен интерес предизвика традиционната кушия, както и демонстрацията по прескачане на препятствия, овации заслужиха и най-красивите коне, които се включиха в празничния конкурс
Над 2000 варненци отпразнуваха Тодоровден в Екопарка

Над 2000 варненци и гости на града отпразнуваха с много музика и настроение Тодоровден в Екопарка край курорта Св. Св. Константин и Елена. Приятното пролетно време допринесе за празничната атмосфера и ентусиазма на малки и големи, които с готовност извиха кръшни хора, водени от професионалните танцьори от фолклорен ансамбъл "Варна".

Празникът бе открит с водосвет и приветствени слова от директора на Университетски ботанически градини д-р Красимир Косев. Грамота "за устойчив принос в развитието на екотуризма и съхраняването на българските традиции" беше връчена от Варненската туристическа камара.

На най-голям интерес се радваха традиционната кушия, конкурсът за най-красив кон, както и демонстрацията по прескачане на препятствия, която направиха жокеи от спортните клубове по конна езда към конна база "Виница". Те дадоха възможност на посетителите на Екопарка да се насладят на грацията и изящността на благородните животни.

Наградата в кушията заслужи Рашко Младенов с кон Меги. Първа награда за най-красив конски впряг в дисциплина "Чифт" получи Николай Лефтеров с коне Джексън и Бойко. В категория "Тек" бе отличен Илиян Бацов с кон Файерлес.

Празникът за Тодоровден постави началото на сезон 2023 за ботанически посещения, екологичен и културен туризъм в Университетската ботаническа градина във Варна.

2023 © Варна е / снимки: Университетски ботанически градини

Хиляди се включиха в шествието за 24 май във Варна

Ученици, студенти, преподаватели и дейци на културата отбелязаха един от най-българските празници
Хиляди се включиха в шествието за 24 май във Варна

Един от най-българските празници – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, беше отбелязан във Варна с многохилядно шествие. В него се включиха ученици, студенти, преподаватели, дейци на културата. Варненци и гости на града наблюдаваха с вълнение традиционния парад, който пое от пл. "Св. Св. Кирил и Методий" и премина по централните булеварди на морската столица. 

"Създаването на българската азбука е един от най-важните моменти от нашата история. Тя ни носи гордост от това, че като българи сме допринесли за развитието и многообразието на света. Кирилицата определя нашата идентичност, крепи ни обединени, но и уникални в своя принос към европейската цивилизация", каза в приветственото си слово кметът на Варна Благомир Коцев. Той се обърна специално към най-малките с посланието да ценят кирилицата, да използват буквите и думите умело, грамотно и отговорно.  

Сред официалните лица на празника бяха областният управител проф. Андрияна Андреева, председателят на Общинския съвет Христо Димитров, заместник – областните управители Изабела Иванова и Огнян Рачев, заместник-кметовете на Община Варна Снежана Апостолова, Павел Попов и Илия Коев, районни кметове, директорът на Регионалния инспекторат по образованието – Варна д-р Ирена Радева, народни представители, общински съветници, общественици и духовници. На официалната трибуна бяха поканени също носителите на тазгодишната Награда "Варна" в областите на образованието, науката и културата. 

Пред катедралния храм "Св. Успение Богородично" под звуците на националния химн в изпълнение на представителния духов оркестър на Военноморските сили бяха издигнати българският трибагреник, знамената на Европейския съюз и на община Варна. Над 700 деца от сборна формация от танцови състави от целия град изпълни фолклорна програма. За първи път беше представен и "Танц на буквите" с участието на студенти от Техническия и Медицинския университет. В небето над централния площад полетяха балони с буквите от българската азбука. 

Празничното шествие поведе духовият оркестър на Националното училище по изкуствата "Добри Христов" с химна на светите братя "Върви, народе възродени". В традиционния парад на местните културни и образователни институции преминаха общо 121 блока на 63 училища и центрове за подкрепа на личностното развитие. В тържествения поход се включиха също 51 детски градини, 5 висши учебни заведения и общ блок на варненските културни дейци. Финал на шествието сложи маршът на курсантите от Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров", а празничната програма завърши на входа на Морската градина с вито хоро, поведено от танцьорите от Фолклорен ансамбъл "Варна". 

В морската столица традицията да се чества 24 май като празник на българската просвета и култура има над 150-годишна история. На 11 май 1862 г. пред множеството, събрано в новопостроеното централно българско училище на ул. "27 юли", архимандрит Филарет за първи път произнася слово във възхвала на Св. Св. Кирил и Методий. Така започнала традицията всяка година на този ден варненци да отдават почит към делото на светите братя.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна