Мобилно меню

Над 2000 варненци отпразнуваха Тодоровден в Екопарка

Най-силен интерес предизвика традиционната кушия, както и демонстрацията по прескачане на препятствия, овации заслужиха и най-красивите коне, които се включиха в празничния конкурс
Над 2000 варненци отпразнуваха Тодоровден в Екопарка
49

Над 2000 варненци и гости на града отпразнуваха с много музика и настроение Тодоровден в Екопарка край курорта Св. Св. Константин и Елена. Приятното пролетно време допринесе за празничната атмосфера и ентусиазма на малки и големи, които с готовност извиха кръшни хора, водени от професионалните танцьори от фолклорен ансамбъл "Варна".

Празникът бе открит с водосвет и приветствени слова от директора на Университетски ботанически градини д-р Красимир Косев. Грамота "за устойчив принос в развитието на екотуризма и съхраняването на българските традиции" беше връчена от Варненската туристическа камара.

На най-голям интерес се радваха традиционната кушия, конкурсът за най-красив кон, както и демонстрацията по прескачане на препятствия, която направиха жокеи от спортните клубове по конна езда към конна база "Виница". Те дадоха възможност на посетителите на Екопарка да се насладят на грацията и изящността на благородните животни.

Наградата в кушията заслужи Рашко Младенов с кон Меги. Първа награда за най-красив конски впряг в дисциплина "Чифт" получи Николай Лефтеров с коне Джексън и Бойко. В категория "Тек" бе отличен Илиян Бацов с кон Файерлес.

Празникът за Тодоровден постави началото на сезон 2023 за ботанически посещения, екологичен и културен туризъм в Университетската ботаническа градина във Варна.

2023 © Варна е / снимки: Университетски ботанически градини

С многохилядно шествие отбелязахме 24 май във Варна

Кметът Иван Портних изрази признателност към българските учители, към всички, които са приели просветата, културата и науката за своя кауза
С многохилядно шествие отбелязахме 24 май във Варна
23

С многохилядно шествие беше отбелязан 24 май във Варна. В парада се включиха 125 делегации с представители на 50 детски градини, 63 училища, 6 центъра за подкрепа за личностно развитие, 5 висши училища и блок на културните и научни институти.

Празникът започна с благодарствен молебен в Катедралния храм "Успение Богородично". В 10 часа тържествено бе издигнато българското знаме, а слово произнесе кметът на Варна Иван Портних. 

"Честит празник на българската писменост и култура! 24-ти май е нашият най-светъл и необикновен български ден! Ден, в който се прекланяме пред силата на словото и на българските букви! Дълбок поклон пред делото на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици! Признателност към българските учители, към всички, които са приели просветата, културата и науката за своя кауза! Успех на всички деца, ученици и студенти, тръгнали по пътя на знанието! 24 май е празник на всички светли умове!

Няма друг празник, който така да обединява българите. Затова, нека красиво и силно отново да звучи:

"Напред! Науката е слънце, което във душите грей!

Напред! Народността не пада, там, дето знаньето живей!"

Поздравления отправи и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Празникът продължи с фолклорна композиция с участието на над 600 ученици и студенти, а в небето полетяха балони с българските букви и бели гълъби.

Веднага след това, под звуците на химна "Върви, народе възродени" започна пъстрото шествие, което премина по бул. "Мария Луиза" и продължи няколко часа. Организатори на събитието са дирекциите "Образование и младежки дейности" и "Култура и духовно развитие" към Община Варна.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна