Мобилно меню

Празнични хора се извиха в Екопарка край Варна на Гергьовден

Любители и професионални танцьори се потопиха в красотата на българския фолклор
Празнични хора се извиха в Екопарка край Варна на Гергьовден

За втора поредна година варненският Екопарк отбеляза Гергьовден с празнична хоротека. Малки и големи любители, професионалисти и почитатели на българската народна музика се хванаха на кръшни хора по поляните на Университетската ботаническа градина край курорта Св. Св. Константин и Елена.

Хоротеката поведоха танцьорите от танцов състав "Дивни танци". Към тях се присъединиха клуб по народни танци "Настроение" и "Фолклорно веселие", които заедно с посетителите в парка допринесоха за доброто настроение, представяйки многообразието и красотата на българския фолклор.

Посетителите имаха възможност да се разходят с автентична писана каручка сред цветните пролетни багри в Екопарка и участваха в гергьовденската томбола.

Отбелязването на важни празници от народния календар се превръща в традиция за Варненския екопарк. Чрез богатата си социална програма, Университетската ботаническа градина привлича все повече поддръжници на основната си мисия - опазване на редките видове и популяризиране на красотата на природата.

2023 © Варна е / снимки: Университетската ботаническа градина – Екопарк Варна

380 млади певци и музиканти гостуват във Варна за фолклорния конкурс "Диньо Маринов"

29-ото издание на емблематичната проява ще е от 29 до 31 март, в Младежкия дом в морската столица
380 млади певци и музиканти гостуват във Варна за фолклорния конкурс "Диньо Маринов"

Общо 380 млади фолклорни певци, инструменталисти, камерни вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли от цялата страна, са подали заявки за участие в XXIX издание на Националния детски фолклорен конкурс „Диньо Маринов“. Той ще се проведе от 29 до 31 март в залите на Младежки дом – Варна.

Журито, което ще оценява изпълненията, е съставено от изтъкнати професионалисти – преподаватели в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, оркестранти, композитори, аранжьори и солисти.

Целта на конкурса, чийто организатор е ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, е да издирва и популяризира млади таланти, да утвърждава и приобщава младото поколение към традиционната българска култура.

За лауреатите са предвидени множество награди. Ще бъдат връчени и традиционните специални отличия -  на кмета на Варна, приз на Националния дворец на децата, награда на Радио Варна, ЦПЛР – Общински детски комплекс и др.

Конкурсът, осъществяващ се с финансовата подкрепа на Община Варна, под патронажа на кмета на морската столица, е включен в Националния календар на Министерството на образованието и науката за изяви по интереси на деца и ученици и в Програмата с мерки за закрила на деца с изявени дарби.

Класираните на първо, второ и трето място от III и IV възрастова група в двете категории –  „Училища“ и „Извънучилищни звена“, ще получат едногодишни стипендии.

2024 © Варна е / снимка: ЦПЛР-ОДК