Мобилно меню

Празнични хора се извиха в Екопарка край Варна на Гергьовден

Любители и професионални танцьори се потопиха в красотата на българския фолклор
Празнични хора се извиха в Екопарка край Варна на Гергьовден
104

За втора поредна година варненският Екопарк отбеляза Гергьовден с празнична хоротека. Малки и големи любители, професионалисти и почитатели на българската народна музика се хванаха на кръшни хора по поляните на Университетската ботаническа градина край курорта Св. Св. Константин и Елена.

Хоротеката поведоха танцьорите от танцов състав "Дивни танци". Към тях се присъединиха клуб по народни танци "Настроение" и "Фолклорно веселие", които заедно с посетителите в парка допринесоха за доброто настроение, представяйки многообразието и красотата на българския фолклор.

Посетителите имаха възможност да се разходят с автентична писана каручка сред цветните пролетни багри в Екопарка и участваха в гергьовденската томбола.

Отбелязването на важни празници от народния календар се превръща в традиция за Варненския екопарк. Чрез богатата си социална програма, Университетската ботаническа градина привлича все повече поддръжници на основната си мисия - опазване на редките видове и популяризиране на красотата на природата.

2023 © Варна е / снимки: Университетската ботаническа градина – Екопарк Варна

С многохилядно шествие отбелязахме 24 май във Варна

Кметът Иван Портних изрази признателност към българските учители, към всички, които са приели просветата, културата и науката за своя кауза
С многохилядно шествие отбелязахме 24 май във Варна
34

С многохилядно шествие беше отбелязан 24 май във Варна. В парада се включиха 125 делегации с представители на 50 детски градини, 63 училища, 6 центъра за подкрепа за личностно развитие, 5 висши училища и блок на културните и научни институти.

Празникът започна с благодарствен молебен в Катедралния храм "Успение Богородично". В 10 часа тържествено бе издигнато българското знаме, а слово произнесе кметът на Варна Иван Портних. 

"Честит празник на българската писменост и култура! 24-ти май е нашият най-светъл и необикновен български ден! Ден, в който се прекланяме пред силата на словото и на българските букви! Дълбок поклон пред делото на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици! Признателност към българските учители, към всички, които са приели просветата, културата и науката за своя кауза! Успех на всички деца, ученици и студенти, тръгнали по пътя на знанието! 24 май е празник на всички светли умове!

Няма друг празник, който така да обединява българите. Затова, нека красиво и силно отново да звучи:

"Напред! Науката е слънце, което във душите грей!

Напред! Народността не пада, там, дето знаньето живей!"

Поздравления отправи и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Празникът продължи с фолклорна композиция с участието на над 600 ученици и студенти, а в небето полетяха балони с българските букви и бели гълъби.

Веднага след това, под звуците на химна "Върви, народе възродени" започна пъстрото шествие, което премина по бул. "Мария Луиза" и продължи няколко часа. Организатори на събитието са дирекциите "Образование и младежки дейности" и "Култура и духовно развитие" към Община Варна.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна