Мобилно меню

Работилничка за мартеници организира Учебният музей към РИМ - Варна

Събитието ще е на 24 февруари - събота, нужно е предварително записване
Работилничка за мартеници организира Учебният музей към РИМ - Варна

Работилничка за изработване на традиционни мартенички и картички за Баба Марта, организира Учебният музей към РИМ - Варна на 24 февруари - събота. Занятието ще започне в 10 часа, в залата на Учебния музей в Археологическия музей, на бул. Мария Луиза 41, и ще продължи 90 минути. Нужно е предварително записване за участие, на телефон - 052 681060.

"Ще се запознаем с традицията и символиката на този уникален български празник. А всяко дете ще може да покаже своите умения и сръчност в изработване на традиционния червено-бял символ."

На 1 март по традиция, българите подаряват на роднини и приятели мартеници, като се поздравяват с „Честита Баба Марта“ и си пожелават да са „бели и червени като мартениците“.

Мартеницата е символ на здраве, дълъг живот, плодовитост и изобилие. Тя се изработва от усукан памучен или вълнен конец, а основните цветове са бяло и червено. Понякога на двата края на пресукания конец се закрепят фигурките на мъж и жена, известни като Пижо и Пенда.

2024 © Варна е

С традиционно шествие Варна ще отбележи 24 май

За първи път ще бъде изпълнен "Танц на буквите", а на входа на Морската градина ще се извие празнично хоро
С традиционно шествие Варна ще отбележи 24 май

С празнична програма Варна ще отбележи 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Тържествените чествания ще започнат още на 23 май, когато от 11 часа, в зала Пленарна на Общината, ще бъдат връчени тазгодишните Награди Варна за ярки постижения в сферите на културата, науката и образованието. 

В празничния 24 май националният трибагреник ще бъде издигнат на площад "Св. Св. Кирил и Методий", пред катедралния храм "Св. Успение Богородично", точно в 10 часа. Предвидена е фолклорна композиция с участието на над 700 деца от училища, читалища и фолклорни ансамбли. За първи път ще бъде изпълнен "Танц на буквите", а в небето по традиция ще полетят цветни балони с буквите от българската азбука. 

Под звуците на химна на просвещението "Върви народе възродени", в изпълнение на духовия оркестър на Националното училище по изкуствата "Добри Христов", ще тръгне и празничното шествие. Тази година в него ще участват 121 блока с представители на детски градини, училища, университети, културни и научни институти. Кметът на Варна Благомир Коцев ще поведе шествието, заедно с официалните лица и носителите на Награди "Варна" за 2024 година. 

Традиционно на второ място ще преминат ученици и учители от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", които честват своя патронен празник на 24 май. Следват училищата, които са носители на Награда "Варна", както и такива, които отбелязват кръгли годишнини или юбилеи. Успоредно с тях ще се движи и колона от деца, учители и родители от детските градини на Варна. В края ще преминат и блоковете на висшите училища и духовият оркестър на Военноморските сили.

Шествието ще се движи в две успоредни колони в отделните платна на бул. "Мария Луиза" до кръстовището с бул. "Сливница". След това част от блоковете ще продължат по бул. "Осми приморски полк", а друга - по бул. "Сливница".

В 13:00 часа на входа на входа на Морската градина ще се извие празнично хоро с участието на фолклорен ансамбъл "Варна". 

2024 © Варна е / снимки: Яков Шустов