Мобилно меню

Работилничка за мартеници организира Учебният музей към РИМ - Варна

Събитието ще е на 24 февруари - събота, нужно е предварително записване
Работилничка за мартеници организира Учебният музей към РИМ - Варна

Работилничка за изработване на традиционни мартенички и картички за Баба Марта, организира Учебният музей към РИМ - Варна на 24 февруари - събота. Занятието ще започне в 10 часа, в залата на Учебния музей в Археологическия музей, на бул. Мария Луиза 41, и ще продължи 90 минути. Нужно е предварително записване за участие, на телефон - 052 681060.

"Ще се запознаем с традицията и символиката на този уникален български празник. А всяко дете ще може да покаже своите умения и сръчност в изработване на традиционния червено-бял символ."

На 1 март по традиция, българите подаряват на роднини и приятели мартеници, като се поздравяват с „Честита Баба Марта“ и си пожелават да са „бели и червени като мартениците“.

Мартеницата е символ на здраве, дълъг живот, плодовитост и изобилие. Тя се изработва от усукан памучен или вълнен конец, а основните цветове са бяло и червено. Понякога на двата края на пресукания конец се закрепят фигурките на мъж и жена, известни като Пижо и Пенда.

2024 © Варна е

140 години от създаването си чества Представителният духов оркестър на ВМС

19 са били диригентите на оркестъра през годините, а настоящият диригент капитан III ранг Георги Зайранов беше награден по случай празника
140 години от създаването си чества Представителният духов оркестър на ВМС

Представителният духов оркестър на Военноморските сили отпразнува 140 години от създаването си.

Неговият първообраз е създаден на 28 февруари 1884 г. към Дунавската флотилия в град Русе и е наброявал 22 оркестранти. В продължение на 36 години, диригенти на оркестъра са чужденци, пет от които са чехи.

Общо 19 души са държали диригентската палка. Първи диригент на оркестъра е Франц Минарек, а първият българин, който поема ръководството на флотския оркестър през 1920 год. е Димитър Харалампиев.

В момента диригент на оркестъра е капитан III ранг Георги Зайранов – завършил Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в град Пловдив, а помощник-диригент е лейтенант Даниел Лазаров – завършил Националната музикална академия ,,Проф. Панчо Владигеров”.

В репертоара на Представителния духов оркестър на Военноморските сили се включват творби от Росини, Вебер, Верди, Сметана, Дворжак, Моцарт, Рубинщайн, Щраус, Христов, Стайнов, Райчев, Владигеров и много оркестрови разработки от съвременни автори на поп и рок музика.

По случай празника със заповед на началника на отбраната на Република България беше награден капитан III ранг Зайранов.
Със своя заповед контраадмирал Михайлов награди със почетни монети на командира на Военноморските сили оркестранти от оркестъра.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър ВМС - Варна