Мобилно меню

С 400 000 лева ремонтират читалища във Варна

Общината планира финансова подкрепа за школите по изкуства
С 400 000 лева ремонтират читалища във Варна
107

Община Варна подготвя предложение за финансово подпомагане на детските школи по различни видове изкуства чрез фонд "Култура", съобщи кметът Иван Портних. Предвижда се от средствата да може да се възползват и всички частни школи към читалищата, като за тях прагът на подпомагане ще е по-малък, тъй като те вече имат осигурена база. Предложението предстои да бъде внесено в Общинския съвет и разгледано от общинските съветници.

"Община Варна има установени традиции за финансова подкрепа на спортните клубове в града, които ползват напълно безплатно общинските бази, на които ние поемаме разходите за издръжка. Тази практика от гледна точка на спортните клубове е най-добра в страната, не виждам причина това да не бъде разработено и за школите, които работят в сферата на културата", обясни кметът.

По време на срещата стана ясно още, че тази година ще бъдат осигурени 400 000 лв. за ремонти на читалищата в града, като целта е чрез обновяването на сградния фонд и материалната база да се улесни развитието на художествената самодейност и творчество.

 

2023 © Варна е

С многохилядно шествие отбелязахме 24 май във Варна

Кметът Иван Портних изрази признателност към българските учители, към всички, които са приели просветата, културата и науката за своя кауза
С многохилядно шествие отбелязахме 24 май във Варна
23

С многохилядно шествие беше отбелязан 24 май във Варна. В парада се включиха 125 делегации с представители на 50 детски градини, 63 училища, 6 центъра за подкрепа за личностно развитие, 5 висши училища и блок на културните и научни институти.

Празникът започна с благодарствен молебен в Катедралния храм "Успение Богородично". В 10 часа тържествено бе издигнато българското знаме, а слово произнесе кметът на Варна Иван Портних. 

"Честит празник на българската писменост и култура! 24-ти май е нашият най-светъл и необикновен български ден! Ден, в който се прекланяме пред силата на словото и на българските букви! Дълбок поклон пред делото на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици! Признателност към българските учители, към всички, които са приели просветата, културата и науката за своя кауза! Успех на всички деца, ученици и студенти, тръгнали по пътя на знанието! 24 май е празник на всички светли умове!

Няма друг празник, който така да обединява българите. Затова, нека красиво и силно отново да звучи:

"Напред! Науката е слънце, което във душите грей!

Напред! Народността не пада, там, дето знаньето живей!"

Поздравления отправи и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Празникът продължи с фолклорна композиция с участието на над 600 ученици и студенти, а в небето полетяха балони с българските букви и бели гълъби.

Веднага след това, под звуците на химна "Върви, народе възродени" започна пъстрото шествие, което премина по бул. "Мария Луиза" и продължи няколко часа. Организатори на събитието са дирекциите "Образование и младежки дейности" и "Култура и духовно развитие" към Община Варна.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна