Мобилно меню

С богата фолклорна програма отбелязват Гергьовден в Екопарка

Организаторите са планирали също томбола с награди, осигурена е и възможност за разходка с автентична българска писана каручка сред пъстрите пролетни багри на Университетската ботаническа градина
С богата фолклорна програма отбелязват Гергьовден в Екопарка
122

Варненският екопарк продължава традицията си да подготвя специална програма за най-важните празници в българския народен календар. На 6 май в Университетската ботаническа градина ще звучат народни песни, а всички посетители ще имат възможност да се хванат на хорото. Входът за възрастни е 5 лева, като учениците, студентите и пенсионерите ползват отстъпка и за тях входната такса е 3 лева. Всички посетители, които ще използват собствените си автомобили, за да стигнат до Екопарка, трябва да знаят че паркингът там е платен и струва 6 лева.

Фолклорната програма за Гергьовден в Екопарка ще започне в 11:30 часа. Организаторите са планирали също томбола с награди, осигурена е и възможност за разходка с автентична българска писана каручка сред пъстрите пролетни багри на Университетската ботаническа градина. 

"Всеки може да допринесе за празничното настроение с носия, народен инструмент и всичко свързано с българския фолклор."

Гергьовден бележи началото на лятото и новата стопанска година. Празникът е свързан със събуждането на природата, с аромата на цветята, тревите и билките. Чества се в деня на християнския светец Георги, който в народните представи е покровител на овчарите и стадата. В иконите се изобразява на бял кон, пронизващ с копие змей - затова се нарича и Свети Георги Победоносец.

2023 © Варна е

С многохилядно шествие отбелязахме 24 май във Варна

Кметът Иван Портних изрази признателност към българските учители, към всички, които са приели просветата, културата и науката за своя кауза
С многохилядно шествие отбелязахме 24 май във Варна
26

С многохилядно шествие беше отбелязан 24 май във Варна. В парада се включиха 125 делегации с представители на 50 детски градини, 63 училища, 6 центъра за подкрепа за личностно развитие, 5 висши училища и блок на културните и научни институти.

Празникът започна с благодарствен молебен в Катедралния храм "Успение Богородично". В 10 часа тържествено бе издигнато българското знаме, а слово произнесе кметът на Варна Иван Портних. 

"Честит празник на българската писменост и култура! 24-ти май е нашият най-светъл и необикновен български ден! Ден, в който се прекланяме пред силата на словото и на българските букви! Дълбок поклон пред делото на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици! Признателност към българските учители, към всички, които са приели просветата, културата и науката за своя кауза! Успех на всички деца, ученици и студенти, тръгнали по пътя на знанието! 24 май е празник на всички светли умове!

Няма друг празник, който така да обединява българите. Затова, нека красиво и силно отново да звучи:

"Напред! Науката е слънце, което във душите грей!

Напред! Народността не пада, там, дето знаньето живей!"

Поздравления отправи и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Празникът продължи с фолклорна композиция с участието на над 600 ученици и студенти, а в небето полетяха балони с българските букви и бели гълъби.

Веднага след това, под звуците на химна "Върви, народе възродени" започна пъстрото шествие, което премина по бул. "Мария Луиза" и продължи няколко часа. Организатори на събитието са дирекциите "Образование и младежки дейности" и "Култура и духовно развитие" към Община Варна.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна