Мобилно меню

С традиционна кушия и конкурс за най-красив конски впряг Варненският екопарк ще отбележи Тодоровден

Новият сезон в Ботаническата градина ще бъде открит на националния празник - 3 март
С традиционна кушия и конкурс за най-красив конски впряг Варненският екопарк ще отбележи Тодоровден
187

За поредна година Варненският екопарк е подготвил атрактивна програма за Тодоровден, който през 2023-та ще е на 4 март. По традиция ще бъде организирана кушия и конкурс за най-красив конски впряг. Празничните прояви през тази година ще са с подкрепата на общинската дирекция "Спорт".

Официалното откриване на празника ще започне в 11:30 часа в Екопарка. Следвайки народните традиции, ще отбележим Тодоровден с конкурс за най-красив конски впряг и традиционната кушия. Организаторите са подготвили кътове за хранене на открито, планирали са томбола с награди и още много изненади. За доброто настроение в празничната програма ще се погрижи фолклорен ансамбъл "Варна".

Присъстващите ще имат възможност да се насладят в пълна степен на красотата и благородството на конете във вълнуващата демонстрация по прескачане на препятствия, която ще представят от 14 часа жокеи от спортните клубове по конна езда на конна база "Виница".

Тодоровден е църковен празник, който се отбелязва в първата събота на Великия пост. В този ден християните почитат паметта на Св. Теодор Тирон. Празникът е известен още като "Конски Великден", тъй като е посветен на красотата и силата на грациозното животно.

Честването на Тодоровден ще е първото голямо събитие във Варненския екопарк за 2023-та. Ден по-рано, на националния празник 3 март, университетската ботаническа градина официално ще бъде отворена за посетители след зимната пауза. 

Работното време на парка за месец Март ще бъде от сряда до неделя от 8:30 до 17:30 ч.

Екопарк Варна се намира в к.к. „Св. св. Константин и Елена“, вход откъм спирка „Ботаническа градина“ на главния път за к.к. „Златни Пясъци“.

2023 © Варна е / снимка: Екопарк Варна

С многохилядно шествие отбелязахме 24 май във Варна

Кметът Иван Портних изрази признателност към българските учители, към всички, които са приели просветата, културата и науката за своя кауза
С многохилядно шествие отбелязахме 24 май във Варна
27

С многохилядно шествие беше отбелязан 24 май във Варна. В парада се включиха 125 делегации с представители на 50 детски градини, 63 училища, 6 центъра за подкрепа за личностно развитие, 5 висши училища и блок на културните и научни институти.

Празникът започна с благодарствен молебен в Катедралния храм "Успение Богородично". В 10 часа тържествено бе издигнато българското знаме, а слово произнесе кметът на Варна Иван Портних. 

"Честит празник на българската писменост и култура! 24-ти май е нашият най-светъл и необикновен български ден! Ден, в който се прекланяме пред силата на словото и на българските букви! Дълбок поклон пред делото на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици! Признателност към българските учители, към всички, които са приели просветата, културата и науката за своя кауза! Успех на всички деца, ученици и студенти, тръгнали по пътя на знанието! 24 май е празник на всички светли умове!

Няма друг празник, който така да обединява българите. Затова, нека красиво и силно отново да звучи:

"Напред! Науката е слънце, което във душите грей!

Напред! Народността не пада, там, дето знаньето живей!"

Поздравления отправи и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Празникът продължи с фолклорна композиция с участието на над 600 ученици и студенти, а в небето полетяха балони с българските букви и бели гълъби.

Веднага след това, под звуците на химна "Върви, народе възродени" започна пъстрото шествие, което премина по бул. "Мария Луиза" и продължи няколко часа. Организатори на събитието са дирекциите "Образование и младежки дейности" и "Култура и духовно развитие" към Община Варна.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна