Мобилно меню

Сирни заговезни е - ден за прошка

Характерни за празника са обичаят "хамкане" и кукерските игри
Сирни заговезни е - ден за прошка
560

7 седмици преди Великден православните християни отбелязват Сирни заговезни, известен още като Поклади и Прошка.

Празникът винаги е в неделя, а от следващия ден започват Великденските пости, които продължават до Възкресение Христово на 16 април тази година.

Денят започва с гостуване на по-възрастните близки и роднини, от които младите искат и получават прошка. Според християнската вяра прошката се дава, дори когато не е поискана, защото "любовта всичко прощава". Прошката, за истински отдадените на християнските добродетели, се отъждествява с безкрайната Христова любов към човека. Според Свещеното писание, даването на прошка от Бога е съпътствано с възраждане и преобразяване на човешката душа.

За трапезата на Сирни заговезни се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки, отбелязва btv.

Прието е да се извършва и обичаят "хамкане". На червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде много здрав през цялата година.

Характерни за празник са кукерските игри, които гонят злите сили и извършват обреди за плодородие. На много места се палят огньове, които младите прескачат за здраве. Вярва се, че докъдето стига светлината на огъня, дотам ще има плодородие.

Сирни Заговезни е последният ден, през който християните могат да консумират храна от животински произход. От следващия ден започват строгите великденски пости. През постите не е позволено месо и всякаква храна от животински произход. Забранени са всякакви забавления, сватби, игри и веселие.

2023 © Варна е

Празник на тиквата организира Екопарк-Варна

Пъстрото есенно събитие ще е на 26 октомври - събота
Празник на тиквата организира Екопарк-Варна

Есенен празник на тиквата организират в Университетската ботаническа градина край Варна. Той ще е на 26 октомври - събота, от 11 часа в района на барбекю "Делвите" в Екопарка. Всички посетители, които се включат в празника ще имат възможност да се запознаят с любопитни факти за различните сортове от този интересен оранжев плод, както и да се насладят на кулинарни специалитети от тикви приготвени от професионалистите на Супа Маркет.

За любителите и ценителите на грънчарското изкуство ще бъде организирана специална работилница по керамика с демонстрация на мастър клас по изработка на съдове и глинени тикви.

"Заповядайте сред разкошните есенни багри на парка заедно да отбележим празника на тиквата", призовават от екипа на Университетската ботаническа градина край Варна. 

Специален акцент на събитието е дегустация на печена тиква приготвена по авторска рецепта.

Входът за възрастни е 12 лева, за деца - 6 лева.

Таксата за участие в работилницата по керамика е 10 лева, като записването става на място.

Посетителите с автомобили, които искат да използват паркинга на екопарка трябва да заплатят 6 лева.

2024 © Варна е