Мобилно меню

Сирни заговезни е - ден за прошка

Характерни за празника са обичаят "хамкане" и кукерските игри
Сирни заговезни е - ден за прошка

7 седмици преди Великден православните християни отбелязват Сирни заговезни, известен още като Поклади и Прошка.

Празникът винаги е в неделя, а от следващия ден започват Великденските пости, които продължават до Възкресение Христово на 16 април тази година.

Денят започва с гостуване на по-възрастните близки и роднини, от които младите искат и получават прошка. Според християнската вяра прошката се дава, дори когато не е поискана, защото "любовта всичко прощава". Прошката, за истински отдадените на християнските добродетели, се отъждествява с безкрайната Христова любов към човека. Според Свещеното писание, даването на прошка от Бога е съпътствано с възраждане и преобразяване на човешката душа.

За трапезата на Сирни заговезни се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки, отбелязва btv.

Прието е да се извършва и обичаят "хамкане". На червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде много здрав през цялата година.

Характерни за празник са кукерските игри, които гонят злите сили и извършват обреди за плодородие. На много места се палят огньове, които младите прескачат за здраве. Вярва се, че докъдето стига светлината на огъня, дотам ще има плодородие.

Сирни Заговезни е последният ден, през който християните могат да консумират храна от животински произход. От следващия ден започват строгите великденски пости. През постите не е позволено месо и всякаква храна от животински произход. Забранени са всякакви забавления, сватби, игри и веселие.

2023 © Варна е

Танцьори и певци от над 30 населени места се включиха във фолклорния фестивал "Света Марина"

Той се проведе в района на аксаковското село Ботево
Танцьори и певци от над 30 населени места се включиха във фолклорния фестивал "Света Марина"

Танцови и певчески формации от над 30 населени места се включиха в тазгодишното издание на фолклорния фестивал "Света Марина". По традиция празникът започна с празнична литургия в манастира "Света Великомъченица Марина" в едноименната местност край аксаковското село Ботево. Всички участници и гости на празника получиха от осветения курбан, приготвен от телевизионната легенда Ути Бъчваров.

На празничната фестивална сцена се качиха изпълнители от община Аксаково и от цяла Североизточна България - Варна, Вълчи дол, Провадия, Аврен, Ветрино, Добрич, Добричка, Генерал Тошево и Балчик. Със своите песни и танци те представиха традиционния български фолклор, характерен за Североизточния регион.

Организатор и домакин на празника е Община Аксаково, подкрепена от спонсори.

За всички участници в празника по традиция бяха предвидени грамоти и специално изработени плакети, осигурени от Община Аксаково.

2024 © Варна е