Мобилно меню

Стотици варненци отпразнуваха Лазаровден в Екопарка

Малки и големи бяха закичени с лазарски венци, изработени в тематичната работилница
Стотици варненци отпразнуваха Лазаровден в Екопарка
90

За втора поредна година Екопарк Варна събра на Лазаровден любители на народните обичаи и българския фолклор. Честването на празника премина с много музика и пролетно настроение сред пъстрите багри на колекция "Лалетата на Варна".

В съзвучие с традициите и социалната ангажираност на университетската ботаническа градина, малки и големи посетители в Екопарка бяха закичени с цветни лазарски венци, изработени в празничната работилница.

Във фолклорната програма се включиха танцов състав "Надиграй ме" с ръководители Диляна и Борислав Василеви, които представиха авторски народни хореографии. Народен хор "Медени гласове" и детски гайдарски оркестър при читалище Просвета 1927, с ръководители  Петя Драгнева и Драгни Драгнев, обогатиха танцовата програма с красиви български народни песни и автентично музикално оформление.

Слънчевото априлско време допълни празничната атмосфера и по поляните на Екопарк Варна се извиха весели хора.

2023 © Варна е / снимки: Университетска ботаническа градина Варна

С многохилядно шествие отбелязахме 24 май във Варна

Кметът Иван Портних изрази признателност към българските учители, към всички, които са приели просветата, културата и науката за своя кауза
С многохилядно шествие отбелязахме 24 май във Варна
23

С многохилядно шествие беше отбелязан 24 май във Варна. В парада се включиха 125 делегации с представители на 50 детски градини, 63 училища, 6 центъра за подкрепа за личностно развитие, 5 висши училища и блок на културните и научни институти.

Празникът започна с благодарствен молебен в Катедралния храм "Успение Богородично". В 10 часа тържествено бе издигнато българското знаме, а слово произнесе кметът на Варна Иван Портних. 

"Честит празник на българската писменост и култура! 24-ти май е нашият най-светъл и необикновен български ден! Ден, в който се прекланяме пред силата на словото и на българските букви! Дълбок поклон пред делото на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици! Признателност към българските учители, към всички, които са приели просветата, културата и науката за своя кауза! Успех на всички деца, ученици и студенти, тръгнали по пътя на знанието! 24 май е празник на всички светли умове!

Няма друг празник, който така да обединява българите. Затова, нека красиво и силно отново да звучи:

"Напред! Науката е слънце, което във душите грей!

Напред! Народността не пада, там, дето знаньето живей!"

Поздравления отправи и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Празникът продължи с фолклорна композиция с участието на над 600 ученици и студенти, а в небето полетяха балони с българските букви и бели гълъби.

Веднага след това, под звуците на химна "Върви, народе възродени" започна пъстрото шествие, което премина по бул. "Мария Луиза" и продължи няколко часа. Организатори на събитието са дирекциите "Образование и младежки дейности" и "Култура и духовно развитие" към Община Варна.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна