Мобилно меню

Ватерполистът Димитър Петров за втори път "спаси" кръста във Варна

Над 140 бяха смелчаците, които скочиха в морето на Йордановден
Ватерполистът Димитър Петров за втори път "спаси" кръста във Варна

21-годишния Димитър Петров извади Богоявленския кръст от морето край Варна. Той е студент във Висшeто военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ и тренира водна топка в клуб Тича. Той "спасява" светинята от морските води край Варна за втора поредна година. 

"Всички варненци искам да бъдат здрави, щастливи. Обичайте се, помагайте си, бъдете смирени и не забравяйте, че всички сме хора! Сигурен съм, че през тази година не само на мен, но и на всички ще ни върви", заяви Димитър Петров пред медии, веднага след като излезе от морето с кръста в ръка. 

Над 140 смелчаци скочиха в морето на днешния Йордановден, сред тях и две жени. Най-малкият участник беше 9-годишният Павел, а най-възрастният - 66-годишният Вълчо Друмев, информира Радио Варна. 

Над 2000 варненци наблюдаваха ритуала от брега, в района на Първа буна. 

По традиция Йордановден във Варна започна с Богоявленската литургия, отслужена в Катедралния храм „Св. Успение Богородично”. Непосредствено след края ѝ, Варненския и Великопреславски митрополит Йоан благослови бойните знамена. В ритуала участваха представителни части от Варненския гарнизон и Представителният духов оркестър на ВМС. Началникът на гарнизона контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили, прие строя на представителните блокове от Военноморските и Военновъздушните сили. 

След края на ритуала официалните лица и много граждани се включиха в общоградско шествие до паметника на Христо Ботев в Морската градина, където бяха положени венци и цветя по случай 176 години от рождението му. 

Шествието продължи до Първа буна, където беше отслужен църковният ритуал "Велик Богоявленски водосвет" и изваждане на кръста от морето.

2024 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна

380 млади певци и музиканти гостуват във Варна за фолклорния конкурс "Диньо Маринов"

29-ото издание на емблематичната проява ще е от 29 до 31 март, в Младежкия дом в морската столица
380 млади певци и музиканти гостуват във Варна за фолклорния конкурс "Диньо Маринов"

Общо 380 млади фолклорни певци, инструменталисти, камерни вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли от цялата страна, са подали заявки за участие в XXIX издание на Националния детски фолклорен конкурс „Диньо Маринов“. Той ще се проведе от 29 до 31 март в залите на Младежки дом – Варна.

Журито, което ще оценява изпълненията, е съставено от изтъкнати професионалисти – преподаватели в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, оркестранти, композитори, аранжьори и солисти.

Целта на конкурса, чийто организатор е ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, е да издирва и популяризира млади таланти, да утвърждава и приобщава младото поколение към традиционната българска култура.

За лауреатите са предвидени множество награди. Ще бъдат връчени и традиционните специални отличия -  на кмета на Варна, приз на Националния дворец на децата, награда на Радио Варна, ЦПЛР – Общински детски комплекс и др.

Конкурсът, осъществяващ се с финансовата подкрепа на Община Варна, под патронажа на кмета на морската столица, е включен в Националния календар на Министерството на образованието и науката за изяви по интереси на деца и ученици и в Програмата с мерки за закрила на деца с изявени дарби.

Класираните на първо, второ и трето място от III и IV възрастова група в двете категории –  „Училища“ и „Извънучилищни звена“, ще получат едногодишни стипендии.

2024 © Варна е / снимка: ЦПЛР-ОДК