Мобилно меню

Военни моряци приготвиха рибен курбан за варненци навръх Никулден

За традиционното ястие бяха използвани войскови походни кухни
Военни моряци приготвиха рибен курбан за варненци навръх Никулден

На 6 декември, Никулден, в град Варна, пред православния храм „Св. Николай Чудотворец”, се проведе военен ритуал и беше отслужен молебен за здравето и силата на всички моряци по случай църковния празник на Св. Николай Мирликийски – закрилник на моряци и рибари.

В ритуала участва Представителният духов оркестър на Военноморските сили, както и командири на военни формирования от Варненския гарнизон, офицери от Щаба на Военноморските сили и представителен взвод.

Строят на военните моряци беше приет от командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.

Свещеници от Варненската и Великопреславска Света митрополия отслужиха молебен за здравето и силата на всички моряци. 

Пред православния храм "Св. Николай Чудотворец" и на рибарското пристанище "Карантината" в квартал Аспарухово личен състав от Военноморските сили, използвайки войскови походни кухни, приготви рибен курбан, който беше раздаден на гражданите и гостите на града.

2023 © Варна е / снимки: ВМС
Още по темата: Никулден Варна Курбан ВМС
Още по темата: Никулден Варна Курбан ВМС

140 години от създаването си чества Представителният духов оркестър на ВМС

19 са били диригентите на оркестъра през годините, а настоящият диригент капитан III ранг Георги Зайранов беше награден по случай празника
140 години от създаването си чества Представителният духов оркестър на ВМС

Представителният духов оркестър на Военноморските сили отпразнува 140 години от създаването си.

Неговият първообраз е създаден на 28 февруари 1884 г. към Дунавската флотилия в град Русе и е наброявал 22 оркестранти. В продължение на 36 години, диригенти на оркестъра са чужденци, пет от които са чехи.

Общо 19 души са държали диригентската палка. Първи диригент на оркестъра е Франц Минарек, а първият българин, който поема ръководството на флотския оркестър през 1920 год. е Димитър Харалампиев.

В момента диригент на оркестъра е капитан III ранг Георги Зайранов – завършил Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в град Пловдив, а помощник-диригент е лейтенант Даниел Лазаров – завършил Националната музикална академия ,,Проф. Панчо Владигеров”.

В репертоара на Представителния духов оркестър на Военноморските сили се включват творби от Росини, Вебер, Верди, Сметана, Дворжак, Моцарт, Рубинщайн, Щраус, Христов, Стайнов, Райчев, Владигеров и много оркестрови разработки от съвременни автори на поп и рок музика.

По случай празника със заповед на началника на отбраната на Република България беше награден капитан III ранг Зайранов.
Със своя заповед контраадмирал Михайлов награди със почетни монети на командира на Военноморските сили оркестранти от оркестъра.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър ВМС - Варна