Мобилно меню

76 години от създаването си чества Варненската опера

Първото поставено представление на сцената ѝ е операта "Продадена невеста" от 7 септември 1947 г.
76 години от създаването си чества Варненската опера
104

На 6 април преди 76 години е официално регистрирана Варненската опера. По този повод денят се чества като празник на културната институция, отбелязва Радио Варна.

Първото представление е поставено на 7 септември 1947 г., с операта "Продадена невеста" от Бедржих Сметана. Режисьор е Петър Райчев, диригент е неговият син Руслан Райчев, Тяхна е и основната заслуга за създаването на Варненската опера.

Петър Райчев е първата българска оперна легенда, тенор, покорил световните оперни сцени като Болшой театър, Миланската сцена, Метрополитън опера. Освен, че е създател на оперния театър във Варна, той е и един от основоположниците на Пловдивската и Русенската опера.

Многостранно надарен, той изучава живопис, литература и завършва със златен медал Московската консерватория, където, все още се пази почетно място за бюста на известния варненец. Специализира в Италия, след което започва блестящата си кариера.

Петър Райчев пее в най-известните и престижни театри и концертни зали на три континента - Европа, Азия и Америка, където се съизмерва с Енрико Карузо, Тито Скипа, Бениамино Джили. Творци като Артуро Тосканини, Сергей Прокофиев, Умберто Джордано, Пиетро Маскани, Бруно Валтер оценяват високо таланта на българина.

2023 © Варна е

Прекрасни лилии разцъфтяха в езерото на Историческия парк край село Неофит Рилски

Станете част от хората, които правят България по-красива с делата си всеки ден, призовават от Историческия парк
Прекрасни лилии разцъфтяха в езерото на Историческия парк край село Неофит Рилски
194

Нежни водни лилии изпъстриха езерото на Историческия парк край варненското село Неофит Рилски. Впечатляващата гледка на красивите цветя е още една причина много българи и чужденци да посещават атрактивния Исторически парк.

„Елате и вижте каква красота са създали обединените българи. Да сме българи е титла, с която трябва да се гордеем всеки ден. Да прославяме България и да бъдем достойни за нея. Ние от Исторически парк от много години работим за това и резултатът вече е налице“, призовават от Историческия парк.

„Елате и попийте от вдъхновението тук и почувствайте силата си. И разбира се, станете част от хората, които правят България по-красива с делата си всеки ден“, допълват те.

2023 © Варна е / снимки: Исторически парк Неофит Рилски