Мобилно меню

Обновиха Звездната зала във Варненската обсерватория

Общината отпусна 40 000 лева за ремонта
Обновиха Звездната зала във Варненската обсерватория

В навечерието на Коледа беше открита обновената звездна зала в НАОП „Николай Коперник“. Ремонтът бе извършен с 40 000 лв., осигурени от Община Варна.

Рехабилитираната зала беше открита от кмета Иван Портних и директорът на Обсерваторията Свежина Димитрова. "Това е много дълго чакан момент за Варна, за варненци и за цяла България, защото нашият Планетариум се посещава от гости от цялата страна и от над 30 държави", подчерта Свежина Димитрова. Тя благодари на кмета и на общинската администрация за подкрепата, както и на Красимир Вълчев, министър на образованието в периода 2017-2021 година, заради създаването на програма за обновяване на планетариумите в страната. 

"Поздравявам целия екип на Народната астрономическа обсерватория с планетариум „Николай Коперник”, който създава отлично подготвени деца в сферата на астрономията, математиката, природните науки и е част от каузата Варна – Град на Знанието! Прекрасно е, че толкова млади хора имат интерес към Космоса, към мисиите на Луната и колонизирането на Марс", отбеляза кметът Иван Портних. Той допълни, че с радост ще подкрепи всяка инициатива, свързана с развитието на възможностите на обсерваторията, включително приемане на домакинство на  инициативата „Ало, Космос! Говори България“ на Атлантическия клуб. 

През 2023 г. Обсерваторията ще чества 550 години от рождението на Николай Коперник, 55 години от основаването си и 60 години от създаването на първия кръжок по астрономия в морската столица.

2022 © Варна е

Варненци извиха опашки пред музеи и галерии в събота

За поредна година морската столица се включи в Европейската нощ на музеите и галериите
Варненци извиха опашки пред музеи и галерии в събота

Стотици варненци и гости на града се възползваха от възможността да посетят музеи и галерии в морската столица при вход свободен на 18 май. За поредна година Варна се включи в Европейската нощ на музеите и галериите. Основната цел на инициативата е музеи, галерии, творчески работилници и алтернативни арт и културни пространства да дадат възможност на голям брой посетители да се запознаят отблизо с културното наследство и многообразие на изкуства. Във Варна част от проявата станаха над 30 музеи и галерии.

2024 © Варна е / снимки: Яков Шустов