Мобилно меню

Обновиха Звездната зала във Варненската обсерватория

Общината отпусна 40 000 лева за ремонта
Обновиха Звездната зала във Варненската обсерватория
56

В навечерието на Коледа беше открита обновената звездна зала в НАОП „Николай Коперник“. Ремонтът бе извършен с 40 000 лв., осигурени от Община Варна.

Рехабилитираната зала беше открита от кмета Иван Портних и директорът на Обсерваторията Свежина Димитрова. "Това е много дълго чакан момент за Варна, за варненци и за цяла България, защото нашият Планетариум се посещава от гости от цялата страна и от над 30 държави", подчерта Свежина Димитрова. Тя благодари на кмета и на общинската администрация за подкрепата, както и на Красимир Вълчев, министър на образованието в периода 2017-2021 година, заради създаването на програма за обновяване на планетариумите в страната. 

"Поздравявам целия екип на Народната астрономическа обсерватория с планетариум „Николай Коперник”, който създава отлично подготвени деца в сферата на астрономията, математиката, природните науки и е част от каузата Варна – Град на Знанието! Прекрасно е, че толкова млади хора имат интерес към Космоса, към мисиите на Луната и колонизирането на Марс", отбеляза кметът Иван Портних. Той допълни, че с радост ще подкрепи всяка инициатива, свързана с развитието на възможностите на обсерваторията, включително приемане на домакинство на  инициативата „Ало, Космос! Говори България“ на Атлантическия клуб. 

През 2023 г. Обсерваторията ще чества 550 години от рождението на Николай Коперник, 55 години от основаването си и 60 години от създаването на първия кръжок по астрономия в морската столица.

2022 © Варна е

Прекрасни лилии разцъфтяха в езерото на Историческия парк край село Неофит Рилски

Станете част от хората, които правят България по-красива с делата си всеки ден, призовават от Историческия парк
Прекрасни лилии разцъфтяха в езерото на Историческия парк край село Неофит Рилски
123

Нежни водни лилии изпъстриха езерото на Историческия парк край варненското село Неофит Рилски. Впечатляващата гледка на красивите цветя е още една причина много българи и чужденци да посещават атрактивния Исторически парк.

„Елате и вижте каква красота са създали обединените българи. Да сме българи е титла, с която трябва да се гордеем всеки ден. Да прославяме България и да бъдем достойни за нея. Ние от Исторически парк от много години работим за това и резултатът вече е налице“, призовават от Историческия парк.

„Елате и попийте от вдъхновението тук и почувствайте силата си. И разбира се, станете част от хората, които правят България по-красива с делата си всеки ден“, допълват те.

2023 © Варна е / снимки: Исторически парк Неофит Рилски