Мобилно меню

Откриха обновената експозиция на Аладжа манастир

Комплексът е сред най-посещаваните обекти на Регионалния исторически музей във Варна и привлича много чуждестранни туристи
Откриха обновената експозиция на Аладжа манастир

Експозицията на музейния комплекс Аладжа манастир е обновена за първи път от 20 години. Инициативата е на д-р Васил Тенекеджиев от Археологически музей - Варна. Обновената експозиция беше открита на 20 юли и вече е достъпна за посетители.

Новата експозицията представя както познати, така и непознати паметници, разказващи историята на християнството във Варна от времето на Апостол Андрей, който е покръстител на варненския край, до съвремието. В основната зала са показани и трите големи манастира, които са от различни епохи – раннохристиянски манастир в местност Джанавара, манастир “Св. Богородица” в местността Караач теке, и Аладжа манастир.

Във фоайето е представена историята на Варненското археологическо дружество и предмети. свързани с двамата основатели на археологията в морския град братята Херман и Карл Шкорпел. На вторият етаж остава експозицията с музайки от катедралата на Одесос от V век. 

Специален гост на откриването беше кметът на Варна Иван Портних.

"Аладжа манастир е част от културно-историческото наследство на града ни и неговото популяризиране е една от основните ни задачи",  подчерта Портних.

По думите на директора на Регионалния исторически музей във Варна Игор Лазаренко, Аладжа манастир е един от най-посещаваните обект на РИМ – Варна, който привлича много чуждестранни туристи.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна

Праисторическият комплекс Провадия-Солницата ще бъде представен в Европарламента

На 24 октомври ще бъде открита експозиция от 25 постера с впечатляващ снимков материал и любопитна информация за уникалните находки и новите научни открития
Праисторическият комплекс Провадия-Солницата ще бъде представен в Европарламента

Най-древният солодобивен и градски център в Европа – Провадия-Солницата, ще бъде представен с изложба в Европейския парламент в Брюксел. Събитието ще се проведе със съдействието на евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев. В партньорство с археологическия екип под ръководството на акад. Васил Николов, Националния археологически институт и музей на БАН и Историческия музей в Провадия на 24 октомври ще бъде открита експозиция от 25 постера с впечатляващ снимков материал и любопитна информация за уникалните находки и новите научни открития в праисторическия комплекс.

„За мен е чест да бъда домакин на изложбата, защото Провадия-Солницата е археологически обект със световно значение, който буквално преобръща представите за праисторическа Европа. Работим по организацията на събитието отдавна, но избрахме да го обявим в Деня на Съединението, тъй като съхранението и популяризирането на богатото културно-историческо наследство на България са сред каузите, които трябва да ни обединяват”, коментира Емил Радев.

При срещата си с екипа, провеждащ разкопките, той разгледа с интерес новите открития, които продължават да разширяват историческите познания за живота и дейността на най-ранните производители на готварска сол в Европа. 

„България е сред трите страни на Стария континент с най-голям брой и разнообразие на археологически паметници. Малко държави в света имат толкова богата история, а Провадия-Солницата е многопластов обект, който предизвиква все по-голям научен и обществен интерес и със сигурност заслужава да се развие като туристическа дестинация и да бъде разпознаваем в Европа”, категоричен беше акад. Николов.

„Хората, населявали земите край днешна Провадия, са държали монопола на солта върху огромен регион – от Карпатите до Бяло море и от Черно море до Централните Балкани, така че добивът на стратегическата суровина превръща Солницата в първия „монетен двор” и най-древния градски център на Европа. Изложбата в Европейския парламент обаче ще покаже праисторическото селище и като забележително постижение на военната теория и строителното изкуство, като впечатляващо свидетелство за търговските връзки и социалната йерархия от 5600 до 4350 г. пр. Хр.”, разказа ръководителят на археологическия екип. 

„Уверен съм, че праисторическият комплекс Провадия-Солницата ще привлече вниманието на колегите ми в европейските институции, тъй както го направи и друг сензационен обект в България – Варненският халколитен некропол”

Това заяви Емил Радев, визирайки изложбата, посветена на най-старото злато в света, която инициира в Европарламента през 2015 г.

„Всъщност в Солницата край Провадия се добиват „парите”, станали причина за Варненското златно съкровище, но за разлика от солта, през праисторията златото е белег не на богатство, а на статус или престиж”, отбеляза акад. Николов, обвързвайки находките от двата знакови археологически обекта във Варненска област.

Емил Радев пожела на екипа, провеждащ разкопките в праисторическия комплекс, настоящият археологически сезон да бъде още по-успешен, а акад. Николов на свой ред изтъкна, че проучванията не само продължават да надграждат информацията за епохата, но и привличат все повече посетители.

„Желаещите да разгледат обекта могат да го направят до края на месеца. Организираме обиколки от понеделник до събота, на всеки кръгъл час – от 9:00 до 13:00 ч. включително. Сътрудник от екипа ни разказва на посетителите за резултатите от археологическите проучвания, така че разходката тук винаги е любопитно пътуване назад във времето – към корените на европейската цивилизация”, увери акад. Васил Николов.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Емил Радев