Мобилно меню

Вековният чинар във варненския квартал Аспарухово спечели конкурса "Дърво с корен 2022"

Столетното дърво е високо 18 метра, а обиколката на ствола му е над 9 метра
Вековният чинар във варненския квартал Аспарухово спечели конкурса "Дърво с корен 2022"
82

Вековният чинар, който вече 1051 години расте във варненския квартал Аспарухово, в близост до Аспаруховия вал, е големият победител в конкурса "Дърво с корен 2022", организиран от фондация "ЕкоОбщност". Забележителното дърво се намира в двора на старата фабрика "Първи май" в квартала. Вековният чинар е едно от петте най-стари дървета в България, обявено за защитен вид през 1969 година. Внушителният столетник е висок 18 метра, а обиколката на ствола му е над 9 метра.

За участие в конкурса "Дърво с корен 2022" чинарът е номиниран от възпитаниците на училище „Петко Славейков“ - Борис, Боян, Виктор, Даниел, Елица, Кристиян, Стасиян, Теодор и от техния учител Мария Стефанова, отбелязва в профила си в социалните мрежи кметът на Варна Иван Портних.

Благодаря, на всички, които подкрепиха нашия чинар! Той ще е българският представител в международния конкурс „Европейски дърво на годината 2023“, който започва на 1 февруари. В състезанието ще се включат дървета от 14 държави. Гласуването ще продължи един месец през сайта www.treeoftheyear.org. Нека подкрепим отново най-старото дърво във Варна!

Чинар е едно от традиционните видове дървета по българските земи. Според легенди, войните на хан Аспарух имали традиция да засаждат чинари в завоюваните територии.

В своята книга „Тайният код на българските дюлгери“ Ивелин Любенов разказва, че „в българските възрожденски селища центърът е мегдан (площад) с извор/чешма и почти винаги с вековно дърво (чинар), а впоследствие и с християнски храм“, отбелязва колективът, номинирал вековния варненски чинар в конкурса "Дърво с корен 2022".

Чинарът във варненския квартал Аспарухово, направил впечатление и на чешките археолози – братя Шкорпил, които в свои записки, поместени в Известия на Варненското археологическо дружество от 1921 г. отбелязват: “Близо до Аспаруховия насип край тъкачната фабрика “Прогрес" се намира един чинар, до чешмата, наречена “Чинар чешма". Дървото вътре е кухо (Според някои сведения светкавица обгорила корубата на чинара.), а в празнината му могат да се поставят няколко души. Дървото е полуизгоряло, но при все това вирее още..."

През годините са полагани грижи, за да не изсъхне внушителното дърво. Корубата му е била почистена и циментирана, като по този начин са ограничени гнилостните процеси и е удължен животът на хилядолетното дърво.

За лечебните свойства на вековния чинар в квартал Аспарухово се носят легенди, твърдят запознати. Смята се, че дървото има силата да лекува всякакво неразположение, стига човек да седне за известно време до него, плътно опрял гръб в дънера.

До закриването на текстилната фабрика, в двора на която е засаден, гигантският чинар приютявал под дебелата си сянка работещите по време на почивките. От онези години около ствола са останали металната ограда и пейки с масички. През 2020 г. оградата е подновена.

"Изумително е, че въпреки обгорената коруба, всяка пролет вековният чинар разлиства прекрасна корона – знак за дълбоки и здрави корени, идващи от началото на българската държава. Това привлича все повече варненци да го посещават и да се докосват до неизчерпаемата му енергия", обобщава екипът, номинирал вековния чинар в конкурса "Дърво с корен 2022".

2023 © Варна е / снимки: Фондация „ЕкоОбщност“

“Нощ на Музеите” и “Нощ на Галериите” за поредна година във Варна

В рамките на събитието са предвидени две инициативи: „Нощ на Музеите“ на 13-ти май и „Нощ на Галериите“ на 20-ти май
“Нощ на Музеите” и “Нощ на Галериите” за поредна година във Варна
113

И тази година Варна се включва в Европейската "Нощ на музеите". В рамките на събитието са предвидени две инициативи: „Нощ на Музеите“ на 13-ти май и „Нощ на Галериите“ на 20-ти май. Организатори са Сдружение „Таляна“ чрез ReBonkers, Фондация за изкуство „Йордан Петков“ чрез галерия Ларго и „На тъмно“, със съдействието на Община Варна. 

Европейската „Нощ на музеите” стартира като инициатива на Министерството на културата на Франция през 2005 година и се утвърди като устойчива практика в много от европейските страни. В тази нощ голяма част от музеите и галериите отварят врати и срещу свободен вход дават възможност на посетителите да се запознаят отблизо и да се насладят на представеното културно наследство и изкуство.

Нощ на музеите Варна 2023 – 13 май

 1. Аладжа манастир
 2. Археологически музей
 3. Етнографски музей
 4. Музей на Възраждането
 5. Музей за нова история на Варна
 6. Природонаучен музей
 7. Комплекс Римски терми
 8. Военноморски музей
 9. Музей за история на медицината
 10. Парк-музей „Владислав Варненчик“
 11. Градска Художествена Галерия „Борис Георгиев“
 12. Художествен музей „Георги Велчев“
 13. Музей за история на образованието на зрително затруднените в България

 

Нощ на галериите Варна 2023 – 20 май

 1. Културно пространство Rebonkers
 2. Арт Галерия Ларго
 3. Арт Галерия LE PAPILLON
 4. Галерия Арт Маркони
 5. Галерия Тереза Зиковска
 6. Арт Галерия Вива
 7. Дом на архитекта
 8. Жар Арт Галерия
 9. Алтернативно младежко пространство “ХАЛЕ 3”
 10. Under One Roof
 11. The Bookstore
 12. The Center World
 13. The Graffs – Graffiti Shop
 14. Бижутерско студио Bella Sherban
 15. Дзев Студио - една модерна тъкачница
 16. Базар МОРЕ, vol. 9
 17. Галерия- ателие Наири

Повече информация на адрес: www.varnanight.bg

2023 © Варна е