Мобилно меню

Първият българин дегустатор на зехтин: Лютият и горчив вкус са знак за високо качество

Маслото от зелени маслини е с много по-добри вкусови и здравословни качества, отколкото от узрелите, отбелязва Радослав Елефтеров
Първият българин дегустатор на зехтин: Лютият и горчив вкус са знак за високо качество
3404

 

Радослав Елефтеров е първият дегустатор на зехтин у нас. Роден е във Велико Търново, но от доста години живее във Валенсия, където се заражда и интересът му към маслината и любопитството за качествата на добиваното от нея масло. Въпреки, че в България няма особени традиции в използването на зехтин, Испания е световният лидер в производството му, така че съвсем не е неочаквана професионалната ориентация на Радослав в тази сфера. След поредица обучения, той се квалифицира като дегустатор и сомелиер на зехтин. Поставил си е за цел с поредица обучения да формира вкуса на българина и да го превърне в ценител на зехтина. Предлага на родния пазар селекция от висококачествени зехтини, дегустирани от самия него. Макар да изглежда, че вече знае всичко за маслините и маслото, произвеждано от тях, Радослав продължава да се усъвършенства професионално като посещава учебни курсове и семинари, организирани от светила в сферата, голяма част, от които, той познава лично.

За любопитната история на маслината и нейното разпространение, за здравословните качества на зехтина и за това как да различим добрия от некачествения, за майсторството да откриеш различните нюанси във вкуса му, разказа Радослав Елефтеров в интервю за ВАРНА Е.

 

Радослав, кога и как се зароди любовта ви към зехтина?

Интересът ми към зехтина се зароди още през 2016 година и аз не съм сигурен точно как. Все повече се убеждавам, че това е Божа работа. Все пак маслиновото масло е първото, което е използвано за религиозни ритуали и е описано в Библията. В гръцката митология всички свързват зехтина с Атина Палада. Според Библията, след потопа, в който Ной спасява хора и животни, точно маслиновата клонка е била в клюна на гълъба и това е първото оцеляло растение. От тогава маслиновото масло се използва за помазване с религиозна цел. То първо в света е използвано и в кулинарията.

Аз живея в Испания от 20 години, но в началото не обръщах особено внимание на зехтина, като храна или пък бизнес, не харесвах горчивия му вкус. Веднъж попаднах на няколко групи в социалните мрежи и така в мен се зароди интерес към този продукт. Впечатлих се, потърсих курсове за сомелиери на зехтин, повече на шега, беше ми любопитно да разбера какво представлява тази професия. Тогава открих в Мадрид, в Андалусия във Валенсия училища, където се обучават дегустатори на зехтин. Записах се в Мадрид, на първия курс, който включваше 160 часа теория и 30 часа практика. Започнаха да ни обучават буквално от А-Б, да изучаваме маслини, сортове, тероари, регионите където се отглеждат, как те влияят върху качеството на зехтина. Така започнах да отсявам нюансите във вкуса на зехтина, научих се да харесвам и лютивото и горчивото в него, научих и много приятели да го харесват.

След първия курс по дегустация на зехтин, продължих и с други - в Андалусия, в Галиция и още един в Мадрид, който беше на по-високо ниво. През 2021 година прекарах и едноседмично обучение в град Менхибар във фондация, която носи името Дел Оливар (Фондация на Маслината). След него пак за една седмица бях в Института по обучение в област Андалусия. Тази година съм запланувал обучение в Университета в Хайен, професионален тримесечен курс, организиран от Международния съвет по зехтина.

Разкажете ни накратко за историята и видовете маслини, какво е специфично при тяхното отглеждане и бране! Каква е тайната на технологията за добиването на качествен зехтин?

Като генетичен материал има познати около 1600 сорта маслини, но около 1200 са изследвани. Разпространени са в 65 страни по света, като най-често се срещат в средиземноморския регион. Исторически не е известно от къде точно е тръгнала и как се е зародила маслината. Повечето хора свързват маслината с Гърция или с Крит, но най-старите данни за открити маслини за от Палестина и Етиопия. Намерени са останки на костилка от маслина на над 6000 години. Най-старото маслиново дърво в Европа, което е още живо и дава плод е на остров Крит и е на около 3000 години.

Финикийците са първите разпространители на маслината. Те я пренасят в Крит, който тогава е бил огромен търговски и разпределителен център. От Крит маслиновото дърво започва да се разпространява - първо на Апенинския полуостров и Северна Африка, след което римляните популяризират маслината и в останалия свят. От Испания маслината се прехвърля и в Латинска Америка.

Днес маслини се отглеждат в Австралия, Аржентина, Бразилия, Чили, Перу, Мексико, Калифорния. Китай, Украйна, Грузия, Азербайджан, Узбекистан, Япония също имат 1-2 сорта маслини. В България доколкото знам има маслинови насаждения в петричко, като ги преработват на зехтин в Гърция.

Винаги съм се чудил, защо след като в целия регион има чудесни условия за отглеждане на маслини, само в България това не е традиционна практика. Маслини има в Гърция, Турция, Албания, Хърватия, Словения. Може би у нас тепърва предстои да се разпространят.

Характерно за Испания и Гърция е, че там маслиновите дървета се отглеждат на големи разстояния едно от друго. Преди години не е имало поливна система. Днес има много сортове маслини, които се отглеждат за интензивно производство на зехтин и подобно на лозята, дръвчетата за засадени на редове. Те позволяват машинно бране.

Не всички сортове маслини са подходящи за интензивно отглеждане. Много е важен видът на почвата, както и климатичните особености на съответния регион - слънце, дъжд, вятър и минусови температури. Надморската височина също влияе на качествата на зехтина. На колкото по-висока надморска височина е маслиновото дърво, толкова “по-лек” е зехтинът, като интензитет на вкус и аромат. В по-влажен регион с по-обилен дъжд и напояване също се получава “по-лек” зехтина. Колкото е по-суха зоната, в която се отглеждат маслиновите дръвчета, толкова  по-концентриран, “по-тежък” става зехтинът.

Вкусът на един и същ сорт маслина се различава, когато се отглежда в различни държави, дори и в различни региони на една и съща държава, които имат характерни особености на почвата, климата и надморската височина.

Например зехтинът от испанския сорт Арбекина, с произход Каталуния няма почти нищо общо със зехтина от същия сорт отглеждан в Андалусия. Само тренирани дегустатори биха открили приликата в нюансите.

Качеството на зехтина зависи от два основни фактора. На първо място влияние оказват т.нар. “агрономични фактори”, които включват климатичните условия, начина на отглеждане, торене и бране на маслината. Другата група фактори, които влияят на качеството на зехтина, са т.нар. “технологични фактори” - начинът на производство, хигиената в предприятията и технологията, която се използва за преработка на маслината в зехтин, както и качествата на самия технолог, който прави зехтина. Значение има, дали маслините са узрели, дали са полуузрели, дали са зелени, дали се наблюдават заболявания или наранявания по тях.

За добър зехтин маслините трябва да са изцяло здрави, а смилането им на каша да е станало максимално бързо след брането от дървото, преди да започне ферментация.

Ролята на дегустатора също има отношение към качеството на зехтина, което получава потребителя. На първо място той разпознава качеството и отчита дали има дефекти - ако има такива, не се допуска до пазара. Важно е да се анализира точно видът на дефекта и причината за появяването му.

Вие ли сте единственият българин дегустатор на зехтини?

В България бях първия, въпреки че това е малко спорен въпрос. Иначе сме само двама в страната. Знам за още една колежка от София - Анна Петкова, с която не се познаваме лично, но комуникираме във Фейсбук.

Каква е ролята и целта на дегустатора на зехтина? Как се дегустира зехтин? Кои характеристики се оценяват?

Ролята на дегустатора е много важна за определяне качеството на зехтина. Една от основните цели е класифициране на зехтина като Върджин (Virgin) или Екстра Върджин (Extra Virgin). За целта са необходими 2 анализа. Химичен, който се извършва в лаборатория и органолептичен, който се извършва от дегустатора.

Ние трябва да оценяваме аромат и вкус, да определим какви аромати се откриват в зехтина и дали те са положителни или отрицателни. Трябва да се долови и определи интензитета на лютиво и горчиво - това са положителни характеристики за зехтина.

Много незапознати хора у нас си мислят, че ако горчи или люти зехтинът е развален, но това не е така, точно обратното. Повечето българи сме свикнали с вкуса на неутрални зехтини. Аз дори като малък си спомням, че всички зехтини, които се продаваха у нас, бяха с един и същ вкус. Горчивото и лютивото, това са основните характеристики определящи високото качество на зехтина.

В зехтина се срещат около 13 вида дефекта. Нашата задача е, чрез тренировки да открием тези дефекти, и с какъв интензитет се проявяват. Дефектите се разделят на няколко класа - с лек, среден и тежък интензитет на усещане в зехтин. Тези с дефекти в допустими граници се определят като клас Върджин.

Каква е целта на обученията, в които участвате и сам провеждате? Как допринасят за повишаването на  хранителната естетика и култура у българина по отношение на зехтина?

Целта на нашите обучения е да се подобри културата и интереса на българина към зехтина, да се научи как да го използва правилно, да разбере какво представлява и как се добива маслиновото масло, какви са положителните и отрицателните му характеристики и как може да познае дали зехтинът е миналогодишен, дали е от пресни маслини, дали е от узрели маслини, дали е клас Върджин или Екстра Върджин. Искаме също да научим хората как да употребяват и комбинират правилно зехтина в кулинарията.

Каква е разликата между Върджин и Екстра Върджин зехтин?

Според Международния съвет по зехтин, той се разделя в 4 групи - Екстра Върджин, Върджин, Рафинирано масло 80% с добавен 20% екстра върджин зехтин и Масло от кюспе на маслина.

Дали един зехтин да се определи като Върджин или Екстра Върджин, зависи от няколко параметъра -  Киселинност, Аромат, Вкус. Нивото им в даден зехтин се определя от химичните лаборатории и от дегустацията.

Стандартният панел от дегустатори за всеки един зехтин се състои от 15 човека. Те определят какъв е неговият клас, като тяхната оценка върви заедно с тази на химичните лаборатории - без един от двата типа анализ не може да се определи какъв е класът на зехтина.

За Екстра Върджин е определена граница на киселинност от 0,1 до 0,8%. При него, за разлика от Върджин зехтина,  не се допускат никакъв вид дефекти. Върджин зехтинът се използва предимно за готвене, за хотели и ресторанти, за пържене. Трайността на Екстра върджин-а е по-висока, от тази на Върджин-а, който се окислява много по-бързо във времето. Той има по високо съдържание на полифеноли, които го правят стабилен и издръжлив на окисление.

С какво испанският зехтин се отличава от гръцкия, италианския или турския, от кои сортове маслини се добива?

Сортовете маслини, от които се прави зехтинът са различни, по това се отличава, основно. В Испания има около 230-240 сорта маслини, които се използват за производство на зехтин. В Турция, Гърция, Италия и т.н. си имат други сортове маслини, за производство на зехтин. Във всяка държава сортовете маслини се различават и по вкус и по качество. Сортът маслина Коронейки, който е основен в Гърция, с около 80%, има огромна разлика със сорта Коронейки, който се отглежда в Испания. Това е благодарение на почвата и климатичните условия. Гърция има предимно влажен средиземноморски климат, докато вътрешната част на Испания има континентален климат, който не е с толкова висока влажността. Много хубави зехтини има и в Турция и в Гърция. Разликата е в сортовете маслини, тези които ги има в Испания ги няма в другите държави, и поради климатичните условия се различават по вкуса.

Как да познаем, че определен зехтин е развален или некачествен?

Точно това е една от основните цели на обученията, които организираме. Много хора в България  са свикнали да тестват зехтина на “замръзване” в хладилник, което е много грешен и неправилен подход.

Понеже в България не отглеждаме маслини и нямаме традиции, много българи смятат, че ако зехтинът “замръзне” значи е качествен.

Това не е правилно, никъде по света не се дегустира и определя качеството на зехтина по начина и степента на замръзване. Замръзването означава наличието на мастни киселини. Зехтини от различни сортове маслини замръзват по различен начин и за различно време. 80% от съдържанието на зехтина е олеинова киселина. Дали замръзва или не зехтинът - това не е гаранция за качеството му. Най-важното предимство на добрия зехтин е ароматът, но само трениран дегустатор може да определи по аромата дали зехтинът е гранясал, вкиснат, дали е замърсен. Трябва да е опитвал и помирисвал многократно такива зехтини, за да може после да ги открива с лекота. Много е сложно за потребителя сам да разбере дали един зехтин е качествен. На нашите семинари ние ги учим на това.

В България няма специалисти, които да направят дегустации и да определят реалното качество на зехтините.

Аз съм свидетел и твърдя, че у нас се продават развалени зехтини с описание върху етикета, като Екстра Върджин. Липсва специализирано законодателство и методология по този въпрос.

Какъв е правилният начин за съхранение на зехтина? Има различни видове опаковки, кои са за препоръчване - метални, керамични, стъклени, пластмасови?

Най-добрата опаковка за зехтин към момента е Bag in Box. За разлика от стъкленото шише, при което с всяко отваряне и наливане навлиза кислород който контактува със зехтина, опаковката Bag in Box не позволява на зехтина да се окисли. Торбичките в кутиите са Алуминиеви или PVC. Изследванията сочат, че с този тип опаковка  зехтинът запазва 95% от качествата си за период до 3 години. Важно е той да не се излага на пряка слънчева светлина и топлина.

Температурата, на която е добре да се съхранява, е до 18 градуса, понеже топлината разгражда мазнините. Дори да е в най-добрата опаковка, ако е на топло място зехтинът ще се развали бързо. Той трябва да се съхранява на хладно и тъмно място.

Много потребители и професионалисти също така замразяват зехтина на малки дози във фризер. Не се препоръчва неколкократно замразяване и размразяване, но за еднократно използване е добър вариант. Може да се използват и обикновени формички за лед, както и да се комбинира с добавени в зехтина билки или подправки - при сервиране върху топло ястие и постепенно разтапяне ароматите започват да се разтварят и ухаят.

След Bag in Box опаковката, по качество на съхранение, се нарежда стъклото - тъмното стъкло, а след него металната тенекия, която е за бърза и кратка употреба, но от която може да се пресипе при отваряне в по-малки стъклени съдове. Много производители използват и керамични съдове, както в древността, т.нар. делви. Но при тях е имало други проблеми, един от основните е, че керамиката задържа водата, а това води постепенно до сгъстяване, както и ферментация и разваляне на зехтина. Повечето производители сега използват керамиката основно с рекламна и маркетингова цел, за да изглеждат продуктите им по-автентични.

Как да разчитаме термините по етикетите на зехтините?

Има задължителна информация, която трябва да бъде посочена на етикета на зехтина: Кой е производителят, Партиден номер - коя година е произведен, т.е. коя реколта е зехтинът, Срок на годност - от датата на бутилиране.

Много производители продължават да изписват и процента киселинност на зехтина, което няма никакво отношение върху качеството му и вече има забрана това да се прави. Киселинността няма никакво значение за потребителя, нито отношение към вкуса на зехтина. Проценти не би трябвало да се изписват върху качествените зехтини.

Терминът “Студено пресован” също се изписва на някои етикети. Това също няма особено отношение към качеството на зехтина. Преди години за извличане на зехтина са се използвали основно преси, направени от лико на дърво, между които преминава маслиновата каша и се пресова. “Студено” означава, че суровината не е загрята на повече от 27 градуса, понеже при над 30 градуса по целзий вече се получава прегаряне на зехтина. В наши дни, за индустриално производство, методът на пресоване почти не се прилага, използва се предимно екстракция, чрез центрофугиране. Причината е, че методът на пресоване създава много предпоставки за създаване на дефекти още при извличането на зехтина, като окисляване или ферментиране.

Как влияе на здравето и какви са останалите му приложения, освен в кулинарията?

Всички изследвания сочат, че зехтинът е много полезен за здравето, понеже съдържа много антиоксиданти. Съдържа Олеуропеин, който е “виновен” и за горчивия вкус на зехтина. Олеуропеинът има антивирусни, антибактериални и противогъбични свойства, регулира кръвното налягане и засилва имунитета. Използва се за превенция и профилактика на диабет тип 2. Лютивият вкус на зехтина се дължи на полифенола Олеокантал, който някои специалисти наричат “унищожителят на раковите клетки”. В зехтина има високо съдържание и на още един доказан антиоксидант - Витамин Е, който е мастноразтворим витамин и по-лесно се приема от организма.

Друг продукт, освен зехтин, който се произвежда от маслини е маслиновата паста или пастет. Той бива 2 вида - от узрели (черни) и от зелени маслини. Аз лично препоръчвам употребата на пастет от зелени маслини, понеже в него полезните и здравословни съставки са повече. Узрялата маслина е претърпяла процес на окисляване още на дървото, като при зелената не е така, тя е запазила всички полезни съставки в себе си. Ето това вече е и въпрос на изграждане на навици и придобиване на знания, които ние като специалисти даваме на хората.

Вие също предлагате зехтин на българския пазар. Как се приема от потребителите, нараства ли търсенето, от къде може да се поръча качествен испански зехтин, дегустиран от вас?

Всички зехтини, които ние предлагаме на пазара, са качествени испански зехтини, които лично аз съм дегустирал и оценил. Разширяваме постоянно гамата. Всички те може да бъдат поръчани от нашия сайт.

Българинът все повече започва да разбира културата на зехтина, и хора които никога не са опитвали такива вкусове и аромати, започват да ги търсят и стават наши почитатели, тъй като ние предлагаме различни продукти, от тези на масовия пазар. Нашата концепция е да не предлагаме нашите зехтини по масовите магазини.

Освен зехтин предлагаме и други интересни продукти. Един от тях е пушеният испански червен пипер, който е оригинален, без примеси и е пушен по автентичен начин с дъбов чипс. Сортът на пипера е много характерен за района, откъдето идва - казва се Пикийо. Той представлява мъничка, но дебела чушка, с характерен и разпознаваем вкус.

Предлагаме също така и испански балсамови оцети, които също са абсолютно непознати за българския пазар. Болшинството българи свързват балсамовия оцет само и единствено с Италия.

Характерно за балсамовия оцет е, че се прави от определени сортове грозде. Не всеки сорт грозде е подходящ за направата на балсамов оцет. Трябва да е сладък сорт грозде.

В Италия са определени сортове, в Испания са други сортове. От тук идва и разликата във вкусовете и качествата на балсамовия оцет. Ние предлагаме испански балсамов оцет от сорта Педро Хименес. Това е бял винен сорт грозде, предимно разпространен в областите Андалусия, Естремадура и Валенсия.

Какво бихте пожелали на читателите на ВАРНА Е, като един от първите гости в рубриката ни за интервюта? 

2023 © Варна е / Интервюто се проведе в Wollow Coworking Space - споделено работно място, гр. Варна

Хороскоп за петък, 18 юли 2025 г. (Всички зодии)

ТЕЛЦИТЕ ще успеят да намерят подход към онези, които обикновено са много взискателни, критични и винаги забелязват недостатъците на другите, ще им е лесно да печелят в спорове и доказват правотата си, без да обиждат никого, РАЦИТЕ ще се затруднят да се настроят на сериозна вълна, но ако успеят да го направят, бързо ще постигнат първите си победи, успехът им ще е във възход и до вечерта може би ще направят нещо, което преди е изглеждало почти невъзможно
Хороскоп за петък, 18 юли 2025 г. (Всички зодии)


ОВЕН (21 март - 20 април)

Внимавайте, денят може да се окаже твърде натоварен дори за вас. Хора, които са свикнали бързо да се справяте с проблемите си, ще се опитат да ви въвлекат в собствените си дела, а някои вероятно ще се опитат да злоупотребят с вашата доброта. Ще се наложи да окажете подкрепа, и то доста трудна. Тук рискувате да се увлечете и да провокирате конфликт, в който бихте могли да се ограничите до спокоен, макар и не много приятен разговор.

Вероятни са неочаквани срещи със стари познати, бивши бизнес партньори или колеги. По-добре е да говорите с тях без бързане - възможно е да ви бъде предложено нещо интересно в материален план.

По отношение на финансите това е добър ден, особено за младите Овни. Те могат да очакват неочаквани парични постъпления, както и много ценни подаръци.

Емоционалният фон, доста напрегнат сутринта, ще стане много по-стабилен вечерта, ще можете да се отпуснете. Вашите близки с готовност ще откликнат на предложенията ви да отидете някъде заедно, а любимият ви човек ще се зарадва на малка романтична изненада.


ТЕЛЕЦ (21 април - 21 май)

Общувайте. Днес никой не го прави по-добре от вас. Успявате да намерите подход към онези, които обикновено са много взискателни, критични и винаги забелязват недостатъците на другите. Лесно печелите в спорове и доказвате правотата си, без да обиждате никого. Всичко, което казвате, ще заинтересува другите, мнозина ще искат да ви опознаят по-добре.

Въпреки че ще има доста работа през деня, все пак ще има време да си починете от тревогите. Възможно е да се появят някои нови интереси, а с тях ще се свържат и приятни познанства. Веднага ще се сприятелите с хора, които са ви близки по дух - възможна е и романтична страст.

Това, което определено не бива да правите днес, е да инвестирате в изкушаващи, но съмнителни проекти. Това се отнася не само за бизнес инвестициите, но и за по-прости неща. Например, не се поддавайте на импулса и не плащайте за дълъг и труден курс на обучение, ако не сте сигурни, че ще намерите време да го завършите.

Смяната на обстановката може да бъде много полезна. Кратко пътуване или разходка по непознат маршрут е точно това, от което се нуждаете, за да се чувствате по-енергични и весели.


БЛИЗНАЦИ (22 май - 21 юни)

Опитайте се да бъдете много дисциплинирани, организирани и дори педантични днес, за да внесете разнообразие. Това може да е много по-ефективно от вашия творчески подход към нещата. Отнася се предимно за Близнаци, които наскоро са сменили работата си или са се заели с нещо съвсем ново и все още обмислят как най-добре да действат.

По време на преговори и важни срещи се опитайте да не нарушавате традициите и общоприетите правила. Екстравагантните действия и изявления едва ли ще бъдат посрещнати благосклонно. Но ако покажете, че сте сериозни, разумни и по предвидими, не само ще бъдете изслушани внимателно, но и ще ви предложат нещо интересно.

Денят ще бъде благоприятен за семейните Близнаци, особено за тези, които ще посетят роднини или ще ги поканят у дома. Няма да има разногласия, общуването ще бъде приятно, ще може да се обсъди и разреши проблемът, който е измъчвал всички.

Възможно е неочаквано да ви бъде дадена малка сума пари или да бъде върнат стар, почти забравен дълг. По-добре е да не харчите веднага получените по този начин пари - дори скромна сума може да се превърне в отправна точка за сериозни спестявания.


РАК (22 юни - 22 юли)

Трябва да работите усилено, дори и да не искате. Сутринта много Раци ще се затруднят да се настроят сериозно, но ако успеят да го направят, бързо ще постигнат първите си победи. Като цяло успехът ще е във възход и до вечерта може би ще направите нещо, което преди е изглеждало почти невъзможно.

Не всички представители на зодията ще могат веднага да си поставят приоритети. Ако сте много млади или правите нещо съвсем ново за себе си, рискувате да губите много време за дреболии. Само вашият здрав разум и далновидност ще ви помогнат да избегнете това. Но съветите, дори и добри хора да ги дават от сърце, ще бъдат почти безполезни. Затова помислете добре и решете сами с какво ще се заемете първо.

Трябва да бъдете по-селективни в общуването, особено ако напоследък сте били в меланхолично настроение, тъжни или отегчени. Добре е, ако днес наоколо има оптимистични, енергични хора, които могат да ви заразят с идеите си. Но стойте далеч от тези, които виждат всичко в мрачна светлина.

Възможни са неочаквани покани за събития, свързани с вашите интереси или хобита. В такива случаи е по-добре да се съгласите - ще бъде интересно и полезно.


ЛЪВ (23 юли - 23 август)

Денят ще бъде от онези, в които не можете да кажете точно какво ще се случи в следващата минута. Може да се случат напълно неочаквани събития, да пристигнат новини, които ще изискват корекция на плановете. Възможно е едно удивително съвпадение да отбележи началото на промени в личния живот на Лъвовете, които изобщо не са очаквали нещо подобно.

Каквото и да предприемете днес, бъдете готови за факта, че опитът ще бъде безполезен, но интуицията ще ви помогне - и то неведнъж. Хората около вас няма веднага да разберат защо вземате определени решения, но щом това се случи, веднага ще започнат да искат съвет или да се опитват да следват вашия пример.

Втората половина на деня обещава да бъде много успешна във финансово отношение. Възможно е да получите пари от някакъв нов източник или да сключите много успешна сделка. Това е чудесен момент да продадете нещо, от което не се нуждаете.

Не е препоръчително да обсъждате въпроси, свързани с пари, както и ценни вещи, особено с близки. Има голям риск да се разберете погрешно, да започнете да се карате и всички да са в лошо настроение.


ДЕВА (24 август - 23 септември)

Време е да се борите за нещо наистина важно - имате всички шансове да удържите победата. Едва ли ще е лесно, но ще спечелите благодарение на способността си да изградите стратегия, да планирате действията си и да ги следвате.

Денят ще бъде особено успешен за Девите, които са положили много усилия, за да се изкачат по кариерната стълбица, но са се сблъскали със сериозна пречка - ще има шанс да я премахнат от пътя.

Възможно е да се наложи бързо да се ориентирате в нестандартна ситуация, да поемете отговорност, да действате на свой собствен риск. В такива моменти е важно да си спомните натрупания по-рано опит - събитията ще се развиват не по съвсем нов, а по вече познат ви сценарий. Просто не повтаряйте стари грешки и всичко ще се получи по най-добрия възможен начин.

Дори най-икономичните и пестеливи Деви едва ли ще могат да избегнат непланирани разходи днес. Най-големи разходи очакват семейните представители на зодията, които ще искат да зарадват деца или по-възрастни роднини. Във всеки случай, няма да съжалявате за похарчените пари.


ВЕЗНИ (24 септември - 23 октомври)

Събирайте информация, дори такава, която изглежда напълно безполезна. Това е един от онези дни, в които можете да получите изключително ценни и полезни сведения дори от много странен източник. Наученото ще ви помогне да напреднете в кариерата си, да намерите нов източник на доходи или да определите професионалните си планове за следващите няколко години.

Общуването ще бъде приятно, бързо ще се разбирате с нови познати. Възможно е да пламне взаимна симпатия. В такива случаи е по-добре да не форсирате събитията - началото на красива любовна история е напълно възможно, но е нужно време, за да се опознаете по-добре. Везните, които очакват скоро да сменят работата си, не бива да започват служебни романси - те могат да объркат плановете им.

Интуицията ви ще бъде особено изострена днес във всичко, свързано с финанси. Възможно е да откриете възможност да печелите добри пари или да разберете как да превърнете хобито си в източник на доходи.

Дори и да имате много работа, опитайте се да намерите малко време, за да се откъснете от нея, да се зарадвате с нещо. Положителните емоции са особено важни днес.


СКОРПИОН (24 октомври - 22 ноември)

Колкото и да искате мир и хармония, днес едва ли можете да разчитате на тях. Много по-вероятно е денят да е пълен с приключения, неочаквани събития и смели експерименти. Дори най-предпазливите Скорпиони ще почувстват, че са готови да поемат рискове, а интуицията им ще им подскаже кога могат да го направят и кога е по-добре да изберат по-надеждни варианти.

По-често от обикновено може да възникнат разногласия с другите. Ще има твърде много хора, които искат да ви научат как да живеете правилно, да ви казват какво и как да правите. Малко вероятно е да искате да се съгласите любезно или мълчаливо да игнорирате изявленията им. Основното е да не се увличате по споровете и да не им позволявате да отнемат твърде много от времето и енергията ви.

Опитайте се да бъдете особено деликатни с тези, които са ви скъпи. Тези хора днес могат да приемат присърце всяко ваше изказване, да реагират остро дори на невинни забележки.

По отношение на романтичните връзки денят ще бъде особено благоприятен за Скорпионите, които имат житейски опит и знаят колко е важно да не се градят илюзии. Но наивните любители на мечтаенето и фантазирането трябва да бъдат по-внимателни.


СТРЕЛЕЦ (23 ноември - 21 декември)

Не бива да поемате рискове, а да проявявате предпазливост и далновидност. Звучи скучно, но това ще ви позволи да избегнете сериозни професионални проблеми и да не си създадете влиятелни врагове, а да придобиете нови съюзници. В личните отношения също е по-добре да не се впускате напълно и да не залагате твърде много на карта. Каквато и да е целта ви, трябва да се движите към нея без бързане, ако е възможно, оставяйки пътища за бягство.

Днес опитът на вашите родители или други по-възрастни роднини може да ви бъде особено полезен. Ако ви посочат грешките, дори и да не са в най-деликатната форма, изслушайте ги. Възможно е наистина да сте ги допуснали, но не е твърде късно да поправите всичко.

Ако избирате какво да правите сами, по-добре е да се съсредоточите върху решаването на познати проблеми сега. Ако обстоятелствата изискват да се заемете с нещо ново, опитайте се да намерите помощници, съюзници или поне хора, които ще се опитат да ви подкрепят морално. Това ще ви улесни значително да продължите напред.

Без значение колко неща сте планирали, опитайте се да намерите време за почивка по средата на деня. Кратък отдих ще ви е достатъчен, за да се рестартирате и да попълните енергийните си резерви.


КОЗИРОГ (22 декември - 20 януари)

Денят е добър поне защото не е нужно да бързате заникъде. Можете да се движите със собствено темпо, да си правите почивки, за да си отдъхнете малко и да обмислите нещата. Това ще ви помогне да избегнете много неприятни моменти и ненужни тревоги.

Можете да се върнете към стари идеи и планове, за които не сте казвали на никого преди. Сега е моментът да ги обсъдите с другите - има шанс да получите както подкрепа, така и съвсем реална помощ. А ако говорим за бизнес проекти, тогава е възможно да ви бъде предложено финансиране.

Обърнете внимание на всичко необичайно, което ще се случи днес. Дори и незначителен инцидент може да бъде знак на съдбата, трябва да го забележите навреме и да го осмислите. И тук е по-добре да разчитате на интуицията си, отколкото на съветите на някой друг.

Следобед са вероятни необичайни срещи, запомнящи се познанства. Няколко минути ще ви бъдат достатъчни, за да оцените правилно човек, когото виждате за първи път. Но за да направите добро впечатление, ще трябва да положите усилия. Въпреки това, можете да се справите.


ВОДОЛЕЙ (21 януари - 19 февруари)

Не можете да губите ума си, въпреки че денят ще донесе някои поводи за безпокойство. Например, може да възникнат проблеми на работното място, спорове с колеги ще ви попречат да изпълнявате задачите навреме, а ръководството внезапно ще започне да изисква повече от преди. Във всички тези и други подобни ситуации е важно да поддържате конструктивно отношение и първо да разберете какво се случва и защо, и едва след това да започнете да действате. Не е толкова лесно за младите Водолеи, но по-възрастните представители на зодията ще се справят перфектно.

Не са изключени забавяния в делата, и то по-скоро прости. Не бива да се отказвате от започнатото - ще получите желания резултат, просто ще се случи малко по-късно. Затова не губете търпение и продължете да се движите в избраната посока.

Ако началото на деня е по-подходящо за самостоятелни действия и решения, то по-късно ще има благоприятно време за намиране на съюзници, укрепване на връзки и установяване на взаимоотношения.

Вечерта трябва да прекарате с роднини или други близки хора - общуването с тях ще ви зарадва и вдъхнови.


РИБИ (20 февруари - 20 март)

Някой има причини да се тревожи за бизнеса, но определено не сте вие. Звездите са благосклонни към Рибите и представителите на зодията трябва да се възползват от това. Можете да се заемете с нещо съвсем ново или да предложите сътрудничество на хора, чиито проекти отдавна предизвикват интереса ви. Инициативност трябва да се проявява както на работното място, така и в личните отношения - със сигурност ще бъдете подкрепени.

Денят е подходящ за възстановяване на стари професионални връзки. Ако намерите причина да се обадите на колега от предишното си работно място или да напомните за себе си на някого, с когото някога сте работили, точно това трябва да направите.

Но опитите да си върнете бившия любим или да разпалите отново страстите в гаснещ романс не си струват - по-вероятно е да се окажете в неудобно положение, отколкото да постигнете това, което искате.

Възможни са парични постъпления. Втората половина на деня ще бъде особено успешна от финансова гледна точка, ще бъде подходяща за покупки и сделки. Няма да бързате с решенията, ще изберете най-добрия от няколко варианта.

2025 © Варна е