Мобилно меню

Първият българин дегустатор на зехтин: Лютият и горчив вкус са знак за високо качество

Маслото от зелени маслини е с много по-добри вкусови и здравословни качества, отколкото от узрелите, отбелязва Радослав Елефтеров
Първият българин дегустатор на зехтин: Лютият и горчив вкус са знак за високо качество
3547

 

Радослав Елефтеров е първият дегустатор на зехтин у нас. Роден е във Велико Търново, но от доста години живее във Валенсия, където се заражда и интересът му към маслината и любопитството за качествата на добиваното от нея масло. Въпреки, че в България няма особени традиции в използването на зехтин, Испания е световният лидер в производството му, така че съвсем не е неочаквана професионалната ориентация на Радослав в тази сфера. След поредица обучения, той се квалифицира като дегустатор и сомелиер на зехтин. Поставил си е за цел с поредица обучения да формира вкуса на българина и да го превърне в ценител на зехтина. Предлага на родния пазар селекция от висококачествени зехтини, дегустирани от самия него. Макар да изглежда, че вече знае всичко за маслините и маслото, произвеждано от тях, Радослав продължава да се усъвършенства професионално като посещава учебни курсове и семинари, организирани от светила в сферата, голяма част, от които, той познава лично.

За любопитната история на маслината и нейното разпространение, за здравословните качества на зехтина и за това как да различим добрия от некачествения, за майсторството да откриеш различните нюанси във вкуса му, разказа Радослав Елефтеров в интервю за ВАРНА Е.

 

Радослав, кога и как се зароди любовта ви към зехтина?

Интересът ми към зехтина се зароди още през 2016 година и аз не съм сигурен точно как. Все повече се убеждавам, че това е Божа работа. Все пак маслиновото масло е първото, което е използвано за религиозни ритуали и е описано в Библията. В гръцката митология всички свързват зехтина с Атина Палада. Според Библията, след потопа, в който Ной спасява хора и животни, точно маслиновата клонка е била в клюна на гълъба и това е първото оцеляло растение. От тогава маслиновото масло се използва за помазване с религиозна цел. То първо в света е използвано и в кулинарията.

Аз живея в Испания от 20 години, но в началото не обръщах особено внимание на зехтина, като храна или пък бизнес, не харесвах горчивия му вкус. Веднъж попаднах на няколко групи в социалните мрежи и така в мен се зароди интерес към този продукт. Впечатлих се, потърсих курсове за сомелиери на зехтин, повече на шега, беше ми любопитно да разбера какво представлява тази професия. Тогава открих в Мадрид, в Андалусия във Валенсия училища, където се обучават дегустатори на зехтин. Записах се в Мадрид, на първия курс, който включваше 160 часа теория и 30 часа практика. Започнаха да ни обучават буквално от А-Б, да изучаваме маслини, сортове, тероари, регионите където се отглеждат, как те влияят върху качеството на зехтина. Така започнах да отсявам нюансите във вкуса на зехтина, научих се да харесвам и лютивото и горчивото в него, научих и много приятели да го харесват.

След първия курс по дегустация на зехтин, продължих и с други - в Андалусия, в Галиция и още един в Мадрид, който беше на по-високо ниво. През 2021 година прекарах и едноседмично обучение в град Менхибар във фондация, която носи името Дел Оливар (Фондация на Маслината). След него пак за една седмица бях в Института по обучение в област Андалусия. Тази година съм запланувал обучение в Университета в Хайен, професионален тримесечен курс, организиран от Международния съвет по зехтина.

Разкажете ни накратко за историята и видовете маслини, какво е специфично при тяхното отглеждане и бране! Каква е тайната на технологията за добиването на качествен зехтин?

Като генетичен материал има познати около 1600 сорта маслини, но около 1200 са изследвани. Разпространени са в 65 страни по света, като най-често се срещат в средиземноморския регион. Исторически не е известно от къде точно е тръгнала и как се е зародила маслината. Повечето хора свързват маслината с Гърция или с Крит, но най-старите данни за открити маслини за от Палестина и Етиопия. Намерени са останки на костилка от маслина на над 6000 години. Най-старото маслиново дърво в Европа, което е още живо и дава плод е на остров Крит и е на около 3000 години.

Финикийците са първите разпространители на маслината. Те я пренасят в Крит, който тогава е бил огромен търговски и разпределителен център. От Крит маслиновото дърво започва да се разпространява - първо на Апенинския полуостров и Северна Африка, след което римляните популяризират маслината и в останалия свят. От Испания маслината се прехвърля и в Латинска Америка.

Днес маслини се отглеждат в Австралия, Аржентина, Бразилия, Чили, Перу, Мексико, Калифорния. Китай, Украйна, Грузия, Азербайджан, Узбекистан, Япония също имат 1-2 сорта маслини. В България доколкото знам има маслинови насаждения в петричко, като ги преработват на зехтин в Гърция.

Винаги съм се чудил, защо след като в целия регион има чудесни условия за отглеждане на маслини, само в България това не е традиционна практика. Маслини има в Гърция, Турция, Албания, Хърватия, Словения. Може би у нас тепърва предстои да се разпространят.

Характерно за Испания и Гърция е, че там маслиновите дървета се отглеждат на големи разстояния едно от друго. Преди години не е имало поливна система. Днес има много сортове маслини, които се отглеждат за интензивно производство на зехтин и подобно на лозята, дръвчетата за засадени на редове. Те позволяват машинно бране.

Не всички сортове маслини са подходящи за интензивно отглеждане. Много е важен видът на почвата, както и климатичните особености на съответния регион - слънце, дъжд, вятър и минусови температури. Надморската височина също влияе на качествата на зехтина. На колкото по-висока надморска височина е маслиновото дърво, толкова “по-лек” е зехтинът, като интензитет на вкус и аромат. В по-влажен регион с по-обилен дъжд и напояване също се получава “по-лек” зехтина. Колкото е по-суха зоната, в която се отглеждат маслиновите дръвчета, толкова  по-концентриран, “по-тежък” става зехтинът.

Вкусът на един и същ сорт маслина се различава, когато се отглежда в различни държави, дори и в различни региони на една и съща държава, които имат характерни особености на почвата, климата и надморската височина.

Например зехтинът от испанския сорт Арбекина, с произход Каталуния няма почти нищо общо със зехтина от същия сорт отглеждан в Андалусия. Само тренирани дегустатори биха открили приликата в нюансите.

Качеството на зехтина зависи от два основни фактора. На първо място влияние оказват т.нар. “агрономични фактори”, които включват климатичните условия, начина на отглеждане, торене и бране на маслината. Другата група фактори, които влияят на качеството на зехтина, са т.нар. “технологични фактори” - начинът на производство, хигиената в предприятията и технологията, която се използва за преработка на маслината в зехтин, както и качествата на самия технолог, който прави зехтина. Значение има, дали маслините са узрели, дали са полуузрели, дали са зелени, дали се наблюдават заболявания или наранявания по тях.

За добър зехтин маслините трябва да са изцяло здрави, а смилането им на каша да е станало максимално бързо след брането от дървото, преди да започне ферментация.

Ролята на дегустатора също има отношение към качеството на зехтина, което получава потребителя. На първо място той разпознава качеството и отчита дали има дефекти - ако има такива, не се допуска до пазара. Важно е да се анализира точно видът на дефекта и причината за появяването му.

Вие ли сте единственият българин дегустатор на зехтини?

В България бях първия, въпреки че това е малко спорен въпрос. Иначе сме само двама в страната. Знам за още една колежка от София - Анна Петкова, с която не се познаваме лично, но комуникираме във Фейсбук.

Каква е ролята и целта на дегустатора на зехтина? Как се дегустира зехтин? Кои характеристики се оценяват?

Ролята на дегустатора е много важна за определяне качеството на зехтина. Една от основните цели е класифициране на зехтина като Върджин (Virgin) или Екстра Върджин (Extra Virgin). За целта са необходими 2 анализа. Химичен, който се извършва в лаборатория и органолептичен, който се извършва от дегустатора.

Ние трябва да оценяваме аромат и вкус, да определим какви аромати се откриват в зехтина и дали те са положителни или отрицателни. Трябва да се долови и определи интензитета на лютиво и горчиво - това са положителни характеристики за зехтина.

Много незапознати хора у нас си мислят, че ако горчи или люти зехтинът е развален, но това не е така, точно обратното. Повечето българи сме свикнали с вкуса на неутрални зехтини. Аз дори като малък си спомням, че всички зехтини, които се продаваха у нас, бяха с един и същ вкус. Горчивото и лютивото, това са основните характеристики определящи високото качество на зехтина.

В зехтина се срещат около 13 вида дефекта. Нашата задача е, чрез тренировки да открием тези дефекти, и с какъв интензитет се проявяват. Дефектите се разделят на няколко класа - с лек, среден и тежък интензитет на усещане в зехтин. Тези с дефекти в допустими граници се определят като клас Върджин.

Каква е целта на обученията, в които участвате и сам провеждате? Как допринасят за повишаването на  хранителната естетика и култура у българина по отношение на зехтина?

Целта на нашите обучения е да се подобри културата и интереса на българина към зехтина, да се научи как да го използва правилно, да разбере какво представлява и как се добива маслиновото масло, какви са положителните и отрицателните му характеристики и как може да познае дали зехтинът е миналогодишен, дали е от пресни маслини, дали е от узрели маслини, дали е клас Върджин или Екстра Върджин. Искаме също да научим хората как да употребяват и комбинират правилно зехтина в кулинарията.

Каква е разликата между Върджин и Екстра Върджин зехтин?

Според Международния съвет по зехтин, той се разделя в 4 групи - Екстра Върджин, Върджин, Рафинирано масло 80% с добавен 20% екстра върджин зехтин и Масло от кюспе на маслина.

Дали един зехтин да се определи като Върджин или Екстра Върджин, зависи от няколко параметъра -  Киселинност, Аромат, Вкус. Нивото им в даден зехтин се определя от химичните лаборатории и от дегустацията.

Стандартният панел от дегустатори за всеки един зехтин се състои от 15 човека. Те определят какъв е неговият клас, като тяхната оценка върви заедно с тази на химичните лаборатории - без един от двата типа анализ не може да се определи какъв е класът на зехтина.

За Екстра Върджин е определена граница на киселинност от 0,1 до 0,8%. При него, за разлика от Върджин зехтина,  не се допускат никакъв вид дефекти. Върджин зехтинът се използва предимно за готвене, за хотели и ресторанти, за пържене. Трайността на Екстра върджин-а е по-висока, от тази на Върджин-а, който се окислява много по-бързо във времето. Той има по високо съдържание на полифеноли, които го правят стабилен и издръжлив на окисление.

С какво испанският зехтин се отличава от гръцкия, италианския или турския, от кои сортове маслини се добива?

Сортовете маслини, от които се прави зехтинът са различни, по това се отличава, основно. В Испания има около 230-240 сорта маслини, които се използват за производство на зехтин. В Турция, Гърция, Италия и т.н. си имат други сортове маслини, за производство на зехтин. Във всяка държава сортовете маслини се различават и по вкус и по качество. Сортът маслина Коронейки, който е основен в Гърция, с около 80%, има огромна разлика със сорта Коронейки, който се отглежда в Испания. Това е благодарение на почвата и климатичните условия. Гърция има предимно влажен средиземноморски климат, докато вътрешната част на Испания има континентален климат, който не е с толкова висока влажността. Много хубави зехтини има и в Турция и в Гърция. Разликата е в сортовете маслини, тези които ги има в Испания ги няма в другите държави, и поради климатичните условия се различават по вкуса.

Как да познаем, че определен зехтин е развален или некачествен?

Точно това е една от основните цели на обученията, които организираме. Много хора в България  са свикнали да тестват зехтина на “замръзване” в хладилник, което е много грешен и неправилен подход.

Понеже в България не отглеждаме маслини и нямаме традиции, много българи смятат, че ако зехтинът “замръзне” значи е качествен.

Това не е правилно, никъде по света не се дегустира и определя качеството на зехтина по начина и степента на замръзване. Замръзването означава наличието на мастни киселини. Зехтини от различни сортове маслини замръзват по различен начин и за различно време. 80% от съдържанието на зехтина е олеинова киселина. Дали замръзва или не зехтинът - това не е гаранция за качеството му. Най-важното предимство на добрия зехтин е ароматът, но само трениран дегустатор може да определи по аромата дали зехтинът е гранясал, вкиснат, дали е замърсен. Трябва да е опитвал и помирисвал многократно такива зехтини, за да може после да ги открива с лекота. Много е сложно за потребителя сам да разбере дали един зехтин е качествен. На нашите семинари ние ги учим на това.

В България няма специалисти, които да направят дегустации и да определят реалното качество на зехтините.

Аз съм свидетел и твърдя, че у нас се продават развалени зехтини с описание върху етикета, като Екстра Върджин. Липсва специализирано законодателство и методология по този въпрос.

Какъв е правилният начин за съхранение на зехтина? Има различни видове опаковки, кои са за препоръчване - метални, керамични, стъклени, пластмасови?

Най-добрата опаковка за зехтин към момента е Bag in Box. За разлика от стъкленото шише, при което с всяко отваряне и наливане навлиза кислород който контактува със зехтина, опаковката Bag in Box не позволява на зехтина да се окисли. Торбичките в кутиите са Алуминиеви или PVC. Изследванията сочат, че с този тип опаковка  зехтинът запазва 95% от качествата си за период до 3 години. Важно е той да не се излага на пряка слънчева светлина и топлина.

Температурата, на която е добре да се съхранява, е до 18 градуса, понеже топлината разгражда мазнините. Дори да е в най-добрата опаковка, ако е на топло място зехтинът ще се развали бързо. Той трябва да се съхранява на хладно и тъмно място.

Много потребители и професионалисти също така замразяват зехтина на малки дози във фризер. Не се препоръчва неколкократно замразяване и размразяване, но за еднократно използване е добър вариант. Може да се използват и обикновени формички за лед, както и да се комбинира с добавени в зехтина билки или подправки - при сервиране върху топло ястие и постепенно разтапяне ароматите започват да се разтварят и ухаят.

След Bag in Box опаковката, по качество на съхранение, се нарежда стъклото - тъмното стъкло, а след него металната тенекия, която е за бърза и кратка употреба, но от която може да се пресипе при отваряне в по-малки стъклени съдове. Много производители използват и керамични съдове, както в древността, т.нар. делви. Но при тях е имало други проблеми, един от основните е, че керамиката задържа водата, а това води постепенно до сгъстяване, както и ферментация и разваляне на зехтина. Повечето производители сега използват керамиката основно с рекламна и маркетингова цел, за да изглеждат продуктите им по-автентични.

Как да разчитаме термините по етикетите на зехтините?

Има задължителна информация, която трябва да бъде посочена на етикета на зехтина: Кой е производителят, Партиден номер - коя година е произведен, т.е. коя реколта е зехтинът, Срок на годност - от датата на бутилиране.

Много производители продължават да изписват и процента киселинност на зехтина, което няма никакво отношение върху качеството му и вече има забрана това да се прави. Киселинността няма никакво значение за потребителя, нито отношение към вкуса на зехтина. Проценти не би трябвало да се изписват върху качествените зехтини.

Терминът “Студено пресован” също се изписва на някои етикети. Това също няма особено отношение към качеството на зехтина. Преди години за извличане на зехтина са се използвали основно преси, направени от лико на дърво, между които преминава маслиновата каша и се пресова. “Студено” означава, че суровината не е загрята на повече от 27 градуса, понеже при над 30 градуса по целзий вече се получава прегаряне на зехтина. В наши дни, за индустриално производство, методът на пресоване почти не се прилага, използва се предимно екстракция, чрез центрофугиране. Причината е, че методът на пресоване създава много предпоставки за създаване на дефекти още при извличането на зехтина, като окисляване или ферментиране.

Как влияе на здравето и какви са останалите му приложения, освен в кулинарията?

Всички изследвания сочат, че зехтинът е много полезен за здравето, понеже съдържа много антиоксиданти. Съдържа Олеуропеин, който е “виновен” и за горчивия вкус на зехтина. Олеуропеинът има антивирусни, антибактериални и противогъбични свойства, регулира кръвното налягане и засилва имунитета. Използва се за превенция и профилактика на диабет тип 2. Лютивият вкус на зехтина се дължи на полифенола Олеокантал, който някои специалисти наричат “унищожителят на раковите клетки”. В зехтина има високо съдържание и на още един доказан антиоксидант - Витамин Е, който е мастноразтворим витамин и по-лесно се приема от организма.

Друг продукт, освен зехтин, който се произвежда от маслини е маслиновата паста или пастет. Той бива 2 вида - от узрели (черни) и от зелени маслини. Аз лично препоръчвам употребата на пастет от зелени маслини, понеже в него полезните и здравословни съставки са повече. Узрялата маслина е претърпяла процес на окисляване още на дървото, като при зелената не е така, тя е запазила всички полезни съставки в себе си. Ето това вече е и въпрос на изграждане на навици и придобиване на знания, които ние като специалисти даваме на хората.

Вие също предлагате зехтин на българския пазар. Как се приема от потребителите, нараства ли търсенето, от къде може да се поръча качествен испански зехтин, дегустиран от вас?

Всички зехтини, които ние предлагаме на пазара, са качествени испански зехтини, които лично аз съм дегустирал и оценил. Разширяваме постоянно гамата. Всички те може да бъдат поръчани от нашия сайт.

Българинът все повече започва да разбира културата на зехтина, и хора които никога не са опитвали такива вкусове и аромати, започват да ги търсят и стават наши почитатели, тъй като ние предлагаме различни продукти, от тези на масовия пазар. Нашата концепция е да не предлагаме нашите зехтини по масовите магазини.

Освен зехтин предлагаме и други интересни продукти. Един от тях е пушеният испански червен пипер, който е оригинален, без примеси и е пушен по автентичен начин с дъбов чипс. Сортът на пипера е много характерен за района, откъдето идва - казва се Пикийо. Той представлява мъничка, но дебела чушка, с характерен и разпознаваем вкус.

Предлагаме също така и испански балсамови оцети, които също са абсолютно непознати за българския пазар. Болшинството българи свързват балсамовия оцет само и единствено с Италия.

Характерно за балсамовия оцет е, че се прави от определени сортове грозде. Не всеки сорт грозде е подходящ за направата на балсамов оцет. Трябва да е сладък сорт грозде.

В Италия са определени сортове, в Испания са други сортове. От тук идва и разликата във вкусовете и качествата на балсамовия оцет. Ние предлагаме испански балсамов оцет от сорта Педро Хименес. Това е бял винен сорт грозде, предимно разпространен в областите Андалусия, Естремадура и Валенсия.

Какво бихте пожелали на читателите на ВАРНА Е, като един от първите гости в рубриката ни за интервюта? 

2023 © Варна е / Интервюто се проведе в Wollow Coworking Space - споделено работно място, гр. Варна

Хороскоп за петък, 5 септември 2025 г. (Всички зодии)

ВОДОЛЕИТЕ да имат предвид, че околните не винаги ще разбират защо действат по един начин, а не по друг, може да се наложи доста дълго обяснение, така че да бъдат достатъчно търпеливи, СКОРПИОНИТЕ ще имат шанс да демонстрират таланти, за които почти никой не е знаел досега, добре е да не пропуснат този благоприятен момент
Хороскоп за петък, 5 септември 2025 г. (Всички зодии)


ОВЕН (21 март - 20 април)

По-склонни сте от обикновено към необмислени действия, които могат да имат доста неприятни последици. Опитайте се да се контролирате и да не се поддавате на провокации. Това е особено важно за Овните, които все още не са оставили зад гърба си младежкия си плам и идеализъм. Такива представители на зодията могат да усложнят не само своя живот, но и на своите близки, ако не се вслушат в съветите, дадени от някой по-възрастен.

Ще има чести разногласия на работното място. Ще излезете победители от повечето спорове и вероятно ще има хора, които няма да ви простят това. Бъдете готови да отвърнете на удара, дори ако се наложи да действате доста грубо.

Вкъщи можете да се отпуснете малко - вашите близки ще бъдат много по-разбиращи и просто ще се опитат да ви зарадват. Не забравяйте да планирате нещо, което ще ви повдигне настроението - среща с приятели, разходка или някаква творческа дейност. Можете да излезете на среща или да предложите нещо необичайно на любимия човек - в сферата на романтичните отношения ще преобладава влиянието на положителните тенденции.


ТЕЛЕЦ (21 април - 21 май)

Не се изнервяйте и не се депресирайте, ако нещо се обърка. Най-впечатлителните Телци може да се чувстват сякаш целият свят е срещу тях днес, но това е само илюзия. Всъщност става въпрос за недоразумения и дребни проблеми, които могат да бъдат решени доста бързо, ако проявите изобретателност. А наблизо има хора, към които можете да се обърнете за подкрепа, и много от тях са готови да помогнат напълно безкористно, просто защото се грижат за вас.

Денят ще бъде благоприятен за срещи в неформална обстановка. Дори най-сериозните работни въпроси могат да бъдат обсъдени без излишни формалности - по този начин ще ви бъде много по-лесно да намерите убедителни аргументи и да докажете тезата си. Общуването с приятели и любимия човек ще бъде много приятно, ще повдигне настроението ви. А романтичната среща също ще бъде необичайна, така че ще се помни дълго време.

Това, което може да е обезпокоително, са неочаквани битови проблеми. Възможно е да се наложат непланирани разходи за решаването им. Но няма от какво да се тревожите - става въпрос за скромни суми.


БЛИЗНАЦИ (22 май - 21 юни)

Работа. Днес се справяте отлично, можете да изпълните сложни професионални задачи, да решите проблеми, които са озадачавали опитни колеги. Предприемачите Близнаци ще намерят нови партньори и ще разберат какво трябва да се направи, за да се увеличат доходите. А наетите служители ще имат възможност да се докажат и да покажат на ръководството, че заслужават повече. Затова се възползвайте от момента, за да направите пробив в кариерата си или да постигнете нивото на просперитет, към което сте се стремили.

Но денят е подходящ и за чудесна почивка. Ще имате достатъчно енергия и време за всичко. А на развлекателни събития ще има шанс да създадете полезни контакти или просто да срещнете хора, с които ще бъде приятно да разговаряте. Много Близнаци също ще се вдъхновят от смяна на обстановката. Ако напоследък ви е скучно, отидете да изследвате нови места - там ви очакват много хубави неща.

Романтичните страсти не са изключени. Новите познати веднага ще ви харесат, но самите вие ​​можете бързо да загубите ума си - много лесно е да се влюбите днес. Чувствата най-вероятно ще бъдат взаимни, но едва ли ще се запазят за дълго.


РАК (22 юни - 22 юли)

Колкото по-продуктивно прекарате сутринта, толкова по-успешен ще бъде денят ви. Вероятни са интересни бизнес предложения, включително такива, с които ще искате да се съгласите веднага. Във всичко, което се отнася до работата и бизнеса, можете спокойно да разчитате на интуицията си - нейните съвети ще бъдат точни и навременни. А по това време ще получите и ценна информация или ще срещнете хора, от които ще научите много. Първата половина на деня е подходяща и за пазаруване, вземане на решения относно парите, инвестиране в развитието на собствен бизнес или закупуване на това, което ви е необходимо за работа и учене.

По-късно ще трябва да забавите малко темпото и да действате по-внимателно. Това се отнася преди всичко за Раците, които са планирали важни срещи и сериозни разговори. Съществува опасност някой да се опита да ги подведе или да използва талантите и знанията на представителите на зодията за свои собствени интереси. Не всичко ще върви както бихте искали, трудности и усложнения могат неочаквано да възникнат дори при най-простите въпроси. Но наистина сериозни трудности ще бъдат избегнати и ще се справите с всичко останало.


ЛЪВ (23 юли - 23 август)

Опитайте се да не скучаете, днес това е особено вредно за вас. По-добре е да отложите монотонните задачи и общуването с хора, които няма с какво да ви изненадат или забавляват, за по-подходящ момент. А сега правете това, което ви вдъхновява и интересува, опитайте нещо ново или подхождайте креативно към позната задача. Ще ви бъде по-лесно да се справите сами с най-важните проекти, но можете да делегирате малките неща на някого. Хора, които вече са изпълнявали вашите молби и задачи неведнъж, няма да ви разочароват днес.

Възможни са дребни разногласия в работата, но всички бързо ще признаят, че сте били прави. По-добре е да говорите за идеите си и да правите бизнес предложения следобед – по това време ще има много по-малко хора, склонни да спорят с вас. В същото време са вероятни парични постъпления, включително от неочаквани източници. Сумите ще бъдат малки, но интуицията ви ще ви подскаже, че това е само началото и няма да сгреши.

Вечерта е подходяща за среща с приятели или романтична среща. Но основната препоръка – не скучайте – остава в сила, затова се опитайте да измислите нещо специално.


ДЕВА (24 август - 23 септември)

Много неща ще ви се отдават лесно и бързо ще се справите със задачите, които другите са намирали за трудни. Звездите ще проявят особена благосклонност към Девите, които си поставят амбициозни цели и се опитват да покорят кариерни висоти. Такива представители на зодията ще имат шанс да се доближат до целта си.

Можете да се заемете с нови проекти. Възможно е те да изискват участието на много хора. В такива случаи намирането на помощници и съюзници няма да е трудно и дори хора, с които наскоро сте се конкурирали, могат да станат такива. Някои Деви ще получат финансовата подкрепа, необходима за реализиране на бизнес плановете им. И като цяло денят ще бъде благоприятен от финансова гледна точка. Паричните постъпления може да са дори по-високи от очакваните.

През първата половина на деня ще се насладите на общуване с приятели и други близки хора. По-късно настроението ще се промени, много Деви ще искат да останат сами със себе си. По-добре е да не планирате нищо особено изморително за вечерта, по това време ще е полезно да си починете.


ВЕЗНИ (24 септември - 23 октомври)

Внимавайте със смелите експерименти и радикалните промени - този ден едва ли е подходящ за тях. Но можете да се съсредоточите върху решаването на познати проблеми и завършването на започнати по-рано задачи. Ще бъде полезно за много Везни мислено да се върнат в миналото, да анализират събитията, да оценят натрупания опит и да обобщят резултатите. Възможно е да видите какви грешки сте допуснали и да намерите начин да ги коригирате.

Този ден ще бъде добър за сътрудничество, за започване на съвместна работа. Но е по-добре да се свържете с хора, с които вече сте работили, и такива, на които сте разчитали неведнъж. Новите познати могат да ви разочароват, дори и да действат с най-добри намерения. Не са изключени дребни разногласия с ръководството, но все пак ще можете да постигнете компромис. Някои колеги няма да харесат начина, по който решавате служебните си въпроси, но скоро ще бъдат принудени да признаят, че сте избрали правилния път.

Общуването с близки ще бъде приятно, няма да се налага дълго да търсите правилните думи или да обяснявате какво наистина искате. Възможни са запознанства, които ще ви донесат романтична връзка.


СКОРПИОН (24 октомври - 22 ноември)

Всички срещи, планирани за този ден, трябва да бъдат подготвени особено сериозно. Ще бъде трудно да се намери общ език дори със стари познати, камо ли с тези, които срещате за първи път днес. На работното място могат да възникнат разгорещени спорове и е възможно те да ви попречат да изпълните всичките си задачи навреме. Но ако се съсредоточите върху онези проекти, с които можете да се справите сами, всичко няма да се развие толкова зле. Освен това е възможен успех по въпроси, които изискват нестандартни решения и способност за бързо ориентиране в нови обстоятелства. А днес Скорпионите ще имат шанс да демонстрират таланти, за които почти никой не е знаел преди. Не пропускайте този благоприятен момент.

Не са изключени напрегнати моменти в общуването с близките. Днес ще бъдете съсредоточени върху собствените си дела, поради което рискувате да забравите за някои семейни планове или уговорени срещи, като не обръщате внимание на тези, които имат нужда от него. Колкото повече интерес проявявате към тези, които са ви скъпи, толкова по-лесно ще бъде да избегнете разногласия.


СТРЕЛЕЦ (23 ноември - 21 декември)

Ако се съсредоточите върху работата си, ще можете да постигнете голям успех в нея. Нови възможности ще се открият пред представителите на зодията, които напоследък са усещали, че движението напред е спряло и един ден е станал подобен на друг. А също така ще имате шанс да научите нещо ново и няма съмнение, че придобитите знания ще ви бъдат полезни много скоро. Не се страхувайте от трудни задачи - ще можете да се справите с тях по-бързо, отколкото изглежда в началото. Много Стрелци ще бъдат подпомогнати в бизнеса от стари познати и това ще е от полза за връзката, правейки я по-малко формална. Денят е подходящ и за общуване с онези влиятелни хора, които могат да ви помогнат в реализирането на бизнес плановете. Споделяйте идеи - има шанс да получат доста осезаема финансова подкрепа.

Семейните събития и срещите с приятели ще дадат много положителни емоции. Някои Стрелци ще бъдат поканени на импровизирани партита и там представителите на зодията ще се забавляват страхотно. Но една романтична среща може да не протече съвсем така, както бихте искали. Освен ако, разбира се, вие самите не се погрижите тя да бъде перфектна.


КОЗИРОГ (22 декември - 20 януари)

Добър ден за Козирозите, които са готови не само да работят самостоятелно, но и да ръководят другите. Тъй като лидерските качества на представителите на знака ще се проявят особено ярко, ще има много хора, които искат да изпълнят казаното. Не всеки ще действа безкористно, но няма да имате проблеми да благодарите на доброволците.

Вероятно е успешно приключване на преговорите, които се проточват от дълго време и ви карат да се тревожите. Възможно е да бъдете подкрепени от човек, от когото не сте очаквали нещо подобно. Това може да е началото както на дългосрочно сътрудничество, така и на искрено приятелство. Освен това, Козирозите, занимаващи се с търговска дейност, ще имат шанс да сключат изгодни сделки. А останалите ще могат да направят успешни покупки, ако не бързат.

Денят ще бъде благоприятен за комуникация. Козирозите, които ще ходят на светски събития ги очакват интересни познанства. Ще има и възможност да общувате онлайн с необичайни хора, да научите нещо интересно от тях. Възможно е началото на романтична връзка, която ще се развие по най-неочакван за вас начин.


ВОДОЛЕЙ (21 януари - 19 февруари)

Днес едва ли ще е лесно и просто, но няма съмнение, че ще се справите с всички възникнали проблеми. Вероятни са трудности на работното място. Най-вероятно с тях ще се сблъска Водолея, който ще се заеме с нещо съвсем ново, ще се опита да излезе отвъд обичайните рамки. Такива представители на зодията ще трябва да преодолеят сериозно препятствие. Но те не само ще се справят перфектно с това, но и ще натрупат ценен опит, благодарение на който скоро ще могат да постигнат някои особено важни цели.

Способността да действате по свой начин, вместо да следвате примера на някой друг, и да намирате нестандартни решения ще бъде много полезна. Имайте предвид - околните не винаги ще разбират защо действате по този начин, а не по друг. Може да се наложи доста дълго обяснение, така че бъдете търпеливи.

Този ден е подходящ и за домакински задължения и грижи за членове на семейството. Само някои Водолеи ще могат да се отпуснат и забавляват – останалите ще бъдат твърде заети. Ако планирате романтична среща за вечерта, уверете се, че нищо не ви разсейва и се опитайте да изхвърлите мислите за работа от главата си, в противен случай всичко ще се обърка.


РИБИ (20 февруари - 20 март)

Денят ще бъде доста натоварен. Възможно е да се наложи да посветите значителна част от него на коригиране на чужди грешки. Някои Риби също ще трябва да оставят делата си настрана, за да помогнат на онези, които са се оказали в трудна ситуация. Случващото се може да е малко дразнещо, но ще се опитате да запазите конструктивно отношение и да поддържате добри отношения с всички.

Ще има повече работни задачи от обикновено. Възможно е да се наложи да работите извънредно. Но се опитайте да планирате всички най-важни неща за първата половина на деня. Именно по това време ще ви бъде по-лесно да се концентрирате и да не пропуснете нищо.

Не е препоръчително да решавате финансови въпроси или да правите големи покупки. Всякакви значителни разходи трябва да бъдат добре обмислени. Преди да сключвате сериозни сделки, консултирайте се с хора, на чийто опит и интуиция имате доверие.

Това, което определено ще ви направи щастливи, е общуването с най-близките ви хора. Те ще разберат какво ви е на душата и това няма да изисква излишни думи или дълги обяснения.

2025 © Варна е