Мобилно меню

Експерти напомнят: Пийте достатъчно вода и през зимата, за да сте здрави!

Плодовете, топлите напитки и супите, също помагат за хидратацията през зимата
Експерти напомнят: Пийте достатъчно вода и през зимата, за да сте здрави!

За много хора обезводняването на организма е тема, за която се сещат само през лятото, под влияние на високите температури. Оптималната хидратация обаче е еднакво важна, както през лятото, така и през зимата. 

Много са причините, които може да доведат до обезводняване в студените месеци, сочат експерти. През зимата прекарваме по-дълго време през деня без да консумираме вода, а в същото време дишането на студен въздух влияе неблагоприятно; чувстваме се по-малко жадни през зимния ден, докато всъщност потребността на организма за вода е константна целогодишно; тялото ни губи течности по същия начин както през лятото, а сега дори плътните слоеве дебели дрехи въздействат, защото тялото ни работи по-усилено за движението. Или казано с няколко думи – през зимата пренебрегваме потребностите на тялото ни за вода и дехидратацията може да настъпи закономерно с реални физиологични последствия.

В „сложните“ зимни условия, консумацията на няколко литра вода на ден се оказва не толкова лесна задача и трябва да сме „гъвкави“ в подхода за набавяне на необходимото количество вода.

Топлите напитки като чай или топло мляко идват на помощ.

За да си набавяме течностите по лесен и приятен начин, при това и здравословен – можем да заложим на полезните свойства на билковия чай. В комбинация с пчелен мед и лимони, се получава неочаквано добра комбинация. 

Плодове се ядат целогодишно, защото са пълни с витамини. А когато навън е студено и върлуват коварните вирусни и грипни заболявания, си стават направо задължителни към менюто на всеки. Според научни данни,  неоспорим първенец при плодовете с най-високо съдържание на вода, който е достъпен в студените месеци, е грейпфрутът – 91% вода. Ябълките, тиквата, портокалите, сливите и ананасите пък съдържат над 85%, така че също са много добра алтернатива за хидратация на тялото.  

Топлите супи също са удачен и изпитан вариант по класическа българска традиция. Пилешката супа или крем супите са достатъчни, за да подпомогнат хидратацията ни по един много приятен за зимата начин.

Ако все пак предпочитате да приемате само вода, може да пробвате на всеки час да изпивате по една чаша. Така ще осигурите нужния минимум от около 2 литра вода дневно. Може да добавите и резенче ябълка или лимон в чашата. Редовното и достатъчно пиене на вода ще допринесе за неутрализиране на високата киселинност в организма причинена от хранене, тютюнопушене, употреба на кафе или алкохол и от различни други фактори на средата, в която живеем.

2024 © Варна е

Над 130 вина от 5 държави се съревновават за "Златния ритон"

През последните няколко години се налага тенденцията клиентите да търсят по-добри предложения като качество и цена, отбелязва председателят на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов
Над 130 вина от 5 държави се съревновават за "Златния ритон"

Повече от 130 проби на вина от пет държави са подадени до момента за участие в международния конкурс, който предшества престижното изложение „Винария 2024“. В дегустациите на вина и спиртни напитки участват проби от България, Италия, Румъния, Гърция и Турция.

И тази година нови вина за първи път се съревновават за „Златен ритон“ от „Винария 2024“. Сред тях четири италиански, които са характерни за региона на Пулия и Емилия-Романя. Сортовете Primitivo и Negro Amaro са характерни за плодородната област Пулия, популярна с богатата си винена традиция. „Primitivo е червено вино с плътен и интензивен характер. То се съчетава перфектно с червени месни ястия. Характеризира се със средно плътни танини и плодов финал. От Negro Amaro се създават червени вина, с елегантен стил. Характеризира се със силни танини и пикантен финал и чудесно се съчетава с бяло месо или дивеч“, коментира известният сомелиер Маурицио Феррери, който повече от 30 години живее в България. Два сорта от областта Емилия-Романя също ще направят своя дебют на „Винария 2024“. Първото е бялото вино Pignoletto, което притежава свеж и плодов аромат. „То се характеризира с флорални нотки и минерален финал и е подходящо за консумация с рибни ястия. От сорта Lambrusco се произвежда пенливо вино. Има свежест, жизненост и плодов финал. То е универсално, може да се сервира като аперитив, с предястия или месни ястия“, допълва италианският уайнмейкър.

Тази година всички изложители във „Винария“ имат възможността да представят по една проба за участие в международните дегустации безплатно в конкурса. За втора поредна година ще има специални награди за вина, произведени от местни сортове.

15 топ експерти ще оценяват пробите на вина тази година – членове на Съюза на енолозите в България, преподаватели от Университета по хранителни технологии – Пловдив и специалисти във винения сектор. Повече от половината от тях са международни дегустатори в престижни световни конкурси.  

„Благодарение на изложенията повишаваме винената култура на потребителите, а с международните дегустации изграждаме имиджа на българските вина у нас и по света“, коментира председателят на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов. Той уточни, че конкурсът за вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки се провежда според правилата и критериите на най-авторитетните състезания по света, за да осигури възможност за международно признание на участващите производители.

 „Очаквам тази година да надградим постиженията на международните дегустации, които възстановихме през 2023 г. след няколкогодишно прекъсване, както и да затвърдим запазената марка на престижния конкурс „Златен ритон“, прогнозира инж. Станимир Стоянов. Той допълни, че последните няколко години се налага тенденцията клиентите да търсят по-добри предложения като качество и цена.

Съюзът на енолозите в България в партньорство с Университета по хранителни технологии и Международен панаир Пловдив продължава традицията за провеждането на международния конкурс за вина и спиртни напитки „Винария 2024“ – най-старият и авторитетен енофорум в Югоизточна Европа. От 20 до 24 февруари 2024 г. посетителите на изложбата ще имат възможността да дегустират квалитетни вина и да опитат гурме продукти на специализирани щандове в 8-ма палата на Международен панаир Пловдив. 

2024 © Варна е / снимки: Съюз на енолозите в България