Мобилно меню

Според експерт: Водата е много важна за здравето!

Когато усетим жажда, това вече е късен симптом на дехидратация, алармира проф. д-р Донка Байкова
Според експерт: Водата е много важна за здравето!

Лятото e тук и освен, че ни зарежда с положителни емоции и усмивки, то изисква и специално внимание към нуждите на тялото ни. В този сезон нараства желанието да се движим и затова наш верен спътник в ежедневието трябва да бъде бутилката вода, която ще се погрижи да сме здравословно хидратирани и с неизчерпаема енергия.

„Водата е много важен фактор за здравето. Тя е нужна за всеки по-важен процес в организма. В тялото трябва да има средно 60% вода, а когато се дехидратираме, този процент намалява. В проучванията на хранителния модел на българина обаче виждаме как все по-малко се сещаме за водата в хранителния си режим. Когато усетим жажда, това вече е късен симптом на дехидратация. Затова пиенето на вода е много важно. Трябва да се пие минимум литър и половина вода на ден“, отбелязва специалистът по хранене проф. д-р Донка Байкова.

Активният начин на живот, в който работния стрес се редува и с физическа активност, поставя остро проблема за правилната хидратация на тялото. На водата трябва да се гледа като на задължителен и верен партньор. В топлите месеци пък правилната хидратация помага да се регулира телесната температура, да се компенсира загубата на течности и в крайна сметка да се възстанови пълният воден баланс.  

Нуждата от хидратация през лятото варира, а въпреки повишаването на температурите специалистите препоръчват на хората в зряла възраст да се придържат към физически активности със средна интензивност от около 2 часа и половина седмично. Тук се включват интензивни разходки с домашния любимец, пешеходен туризъм, танци, активно включване в игри с децата, различни домакински активности, градинарство и др. Оптималната хидратация на човешкия организъм всъщност е най-ефикасната стратегия за постигане на цялостно здравословно равновесие. Водата предпазва и защитава жизненоважни органи и регулира температурата на тялото наред с много други функции.  

Затова и най-естественият начин за добра хидратация на организма е редовното пиене на вода.  

„Пиенето на повече вода е здравословно, но хората до голяма степен са забравили колко важна е тя. Затова не изчаквайте жаждата да ви припомни необходимостта от поемане на течности. Ако сте жадни, това е сигурен знак, че вече сте дехидратирани. Винаги дръжте на бюрото си бутилка или чаша с вода. Ако сте в движение, не забравяйте да си вземете бутилка с вода, за да можете да отпивате през целия ден“, припомня проф. д-р Донка Байкова.

Водата е достатъчна за хидратацията на организма, каквото и да правите, без да съдържа захари, допълнителни калории или добавки. В тази връзка, за да вземете информирано решение за избора на вашата бутилка вода, винаги четете какво пише на етикетите. Не всички води, които се предлагат на пазара, са изворни или минерални. Бутилката вода е и вашата гаранция за качество предвид състоянието на ВиК мрежата и питейната вода, както и неяснотите около ефективността на каните с филтри и филтриращите системи.

Що се отнася до видовете вода – в България имаме богат избор, а страната ни от векове е известна с високите качества на своите минерални води, които са подходящи както за профилактика на различни заболявания, лечебни и спа процедури, така и за ежедневна консумация. Ако сме по-активни физически пък, приемът на повече електролити и минерали с водата е препоръчителен.

2023 © Варна е / снимка: Фейсбук

Над 130 вина от 5 държави се съревновават за "Златния ритон"

През последните няколко години се налага тенденцията клиентите да търсят по-добри предложения като качество и цена, отбелязва председателят на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов
Над 130 вина от 5 държави се съревновават за "Златния ритон"

Повече от 130 проби на вина от пет държави са подадени до момента за участие в международния конкурс, който предшества престижното изложение „Винария 2024“. В дегустациите на вина и спиртни напитки участват проби от България, Италия, Румъния, Гърция и Турция.

И тази година нови вина за първи път се съревновават за „Златен ритон“ от „Винария 2024“. Сред тях четири италиански, които са характерни за региона на Пулия и Емилия-Романя. Сортовете Primitivo и Negro Amaro са характерни за плодородната област Пулия, популярна с богатата си винена традиция. „Primitivo е червено вино с плътен и интензивен характер. То се съчетава перфектно с червени месни ястия. Характеризира се със средно плътни танини и плодов финал. От Negro Amaro се създават червени вина, с елегантен стил. Характеризира се със силни танини и пикантен финал и чудесно се съчетава с бяло месо или дивеч“, коментира известният сомелиер Маурицио Феррери, който повече от 30 години живее в България. Два сорта от областта Емилия-Романя също ще направят своя дебют на „Винария 2024“. Първото е бялото вино Pignoletto, което притежава свеж и плодов аромат. „То се характеризира с флорални нотки и минерален финал и е подходящо за консумация с рибни ястия. От сорта Lambrusco се произвежда пенливо вино. Има свежест, жизненост и плодов финал. То е универсално, може да се сервира като аперитив, с предястия или месни ястия“, допълва италианският уайнмейкър.

Тази година всички изложители във „Винария“ имат възможността да представят по една проба за участие в международните дегустации безплатно в конкурса. За втора поредна година ще има специални награди за вина, произведени от местни сортове.

15 топ експерти ще оценяват пробите на вина тази година – членове на Съюза на енолозите в България, преподаватели от Университета по хранителни технологии – Пловдив и специалисти във винения сектор. Повече от половината от тях са международни дегустатори в престижни световни конкурси.  

„Благодарение на изложенията повишаваме винената култура на потребителите, а с международните дегустации изграждаме имиджа на българските вина у нас и по света“, коментира председателят на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов. Той уточни, че конкурсът за вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки се провежда според правилата и критериите на най-авторитетните състезания по света, за да осигури възможност за международно признание на участващите производители.

 „Очаквам тази година да надградим постиженията на международните дегустации, които възстановихме през 2023 г. след няколкогодишно прекъсване, както и да затвърдим запазената марка на престижния конкурс „Златен ритон“, прогнозира инж. Станимир Стоянов. Той допълни, че последните няколко години се налага тенденцията клиентите да търсят по-добри предложения като качество и цена.

Съюзът на енолозите в България в партньорство с Университета по хранителни технологии и Международен панаир Пловдив продължава традицията за провеждането на международния конкурс за вина и спиртни напитки „Винария 2024“ – най-старият и авторитетен енофорум в Югоизточна Европа. От 20 до 24 февруари 2024 г. посетителите на изложбата ще имат възможността да дегустират квалитетни вина и да опитат гурме продукти на специализирани щандове в 8-ма палата на Международен панаир Пловдив. 

2024 © Варна е / снимки: Съюз на енолозите в България