Мобилно меню

27 варненчета са родени с помощта на общинската инвитро програма през 2022-ра

От старта на програмата през 2015 г. родените деца са 152
27 варненчета са родени с помощта на общинската инвитро програма през 2022-ра
61

27 бебета - 13 момичета и 14 момчета, са родени с финансовата подкрепа от инвитро програмата на Община Варна за подкрепа на семейства с репродуктивни проблеми. Данните са за периода от началото на 2022 година до месец ноември, съобщиха от дирекция „Здравеопазване“. От старта на програмата през 2015 г. родените деца са 152, от които 87 момчета и 65 момичета. Предстои още 34 двойки да бъдат финансово подпомогнати, като осем от тях ще получат по 3 500 лв. за процедури с донорска яйцеклетка, а останалите - по 2 000 лв. за медицински изследвания, след окончателно одобрение от Общинския съвет.

По програмата на Община Варна се финансират двойки с репродуктивни проблеми, както следва:До 2 000 лева за изследвания и манипулации, които не се финансират от ЦАР;До 2 000 лева за изследвания, манипулации и/или инвитро процедура със собствен генетичен материал;До 3 500 лева за изследвания, манипулации и инвитро процедури по донорска програма.

Двойките, желаещи да кандидатстват, трябва да подадат документите (искане, декларация, мед. документация) на гише №13 в Община Варна. Процедурата е облекчена, тъй като част от информацията се проверява по служебен път.Образци на документите са публикувани на сайта на Община Варна, откъдето могат да бъдат изтеглени (Община Варна – Дирекции и дейности – Здравеопазване): https://www.varna.bg/bg/323.

Дирекция „Здравеопазване“ предлага възможност за консултации на двойки, желаещи да кандидатстват за финансиране на дейности по асистирана репродукция, след предварително записване на телефон: 052/ 820 239.

В навечерието на Коледно-новогодишните празници, в зала „Конгресна“ в Двореца на културата и спорта, се проведе благотворителен концерт на клуба за народни танци „Моряците“, под наслов „За повече варненчета“. Събитието се реализира под патронажа на кмета Иван Портних и с подкрепата на Община Варна и на фондация "Искам бебе". Събраните средства ще бъдат преведени на фондацията в помощ на двойки с репродуктивни проблеми.

2022 © Варна е

Изследват безплатно кръвната захар на 30 и 31 май

Кампанията ще е в сградата на ДКЦ 3 "Вл. Варненчик", от 8.30 ч. до 10.30 ч. в двата обявени дни
Изследват безплатно кръвната захар на 30 и 31 май
52

Организират кампания за безплатно изследване на кръвната захар, която ще се проведе на 30 и 31 май от 8.30 ч. до 10.30 ч. в сградата на ДКЦ 3 „Вл. Варненчик“. Задължително е предварителното записване на телeфон 0885 992 220. За да се изследва кръвна захар на гладно, е необходимо да не сте се хранили поне 8 часа преди това, предупреждават специалистите.

Инициативата се организира от Центъра за обществена подкрепа, който функционира в рамките на проекта "Интегрирани мерки за социална интеграция и подобряване достъпа до образование на уязвими групи от община Варна“, със съдействието на ДКЦ 3 и район „Вл. Варненчик“.

Кампанията не е за диагностицирани диабетици, а за онези, които попадат в рискови групи, на възраст над 18 години. Това са хора с наднормено тегло, с диабетно болни в рода, хипертониците и др. Хората със завишени показатели ще бъдат насочени за допълнително изследване в лаборатория.

Специалистите посочват, че поддържането на високи нива на кръвна захар може да доведе до увреждане на очите, бъбреците, нервите и кръвоносните съдове. Определящо значение има начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието. Симптомите, при които трябва задължително да се посети ендокринолог, са непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, силно чувство на глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост и др.

2023 © Варна е / източник: БНТ