Мобилно меню

74 години от създаването си отбеляза Военноморската болница във Варна

Започва мащабен ремонт в операционните зали - те ще бъдат изградени по модела на операционния център в столичната военна болница, който е най-модерният в България, на световно ниво
74 години от създаването си отбеляза Военноморската болница във Варна
64

Военноморска болница отбеляза 74 години от създаването си. Най-младото лечебно заведение, част от структурата на Военномедицинска академия (ВМА), е сред лидерите в морската столица, благодарение на дългогодишните си опит и традиции, съвременна материална база и подготвен и мотивиран персонал. Вратите на МБАЛ-Варна са широко отворени не само за пациентите "под пагон", но и за всички останали граждани.

Болницата посрещна своя празник обновена и подмладена.

"За първи път от 2019 година се събираме отново заедно. Успяхме след голямото изпитание за целия свят, каквото беше COVID-19,  да се преборим и поетапно влязохме в познатия ни ритъм, с много добри показатели", коментира полк. проф. Ивайло Въжаров, началник на МБАЛ-Варна към ВМА.

"Сега гледаме смело напред и продължаваме да се развиваме – още преди пандемията започнахме да подмладяваме екипа – и лекари, и сестри. И в най-тежките времена на изпитания се видя, че това има смисъл. Младите ни специалисти бяха изключително активни, борбени и добихме авторитет за най-предпочитана болница по време на пандемията. Тази тенденция продължава и сега", подчерта проф. Въжаров.

От болницата отчитат и повишен обем на дейност, надминаващ нивата от преди ковид вълната. Гордеят се, че дори и в моментите, когато повече от 50% от капацитета им е бил запълнен с COVID-пациенти, не са забравили и за останалите пациенти.

"Ние бяхме една от малкото болници, които не затворихме нието едно отделение. Можеше да има по няколко легла, но покривахме всички специалности. Костваше ни много усилия – особено, когато имахме и доста заразени от персонала. Но въпреки това сглобявахме графика и бяхме на нужното ниво"

Освен подмладяване на персонала, продължава и тенденцията за „подмладяване” на медицинската апаратура в лечебното заведение.

"Модернизацията е в ход – още по време на пандемията, с огромната подкрепа на ръководството на ВМА, успяхме да ремонтираме основно едно от нашите ключови звена – Клиниката по термична травма, пластично-възстановителна и естетична хирургия. Ние сме единственото лечебно заведение в Североизточна България за лечение на остри отравяния и токсикоалергии и изгаряния", изтъкна проф. Въжаров.

Продължава и осъвременяването на медицинското оборудване.

"Образната ни диагностика е обновена – имахме апаратура от ГДР. Вече сме с нови скенер, рентген, очакваме и мамограф. Получихме подвижни рентгенови апарати, които имаха ключова роля по време на пандемията, защото ги използвахме при заразените пациенти, без да ги разкарваме из болницата. Получихме ендоскопска апаратура за горна и долна ендоскопия, ново оборудване за Отделението по гастроентерология. Повече от 20 години нямахме и бронхоскоп. Вече можем да се похвалим с модерна апаратура и в тази област. Това е жизненоважна апаратура, защото така ще преборим един от нашите минуси – ние имаме отлични специалисти, полагаме огромни грижи за пациентите ни, но без апаратура не може. За да бъдем в крак с времето и конкуренцията, трябва да сме на ниво", категоричен е проф. Ивайло Въжаров.

В тази връзка започва мащабен ремонт и в операционните зали в болницата, които ще бъдат изградени по модела на операционния център в столичната военна болница, който е най-модерният в България, на световно ниво.

"Военният контингент, който ние обслужваме не е много голям по численост – основно Черноморието и Североизточна България, но е много разпръснат териториално. Във флота имат и голям брой учения, в които ние задължително участваме"

Болницата разполага с барокамера, която се ползва не само за терапия на множество заболявания, но и за лечение на водолазни инциденти и баротравми. Хипербарният център се използва за тренировки на водолази от флота. Барокамерата помага още пациенти с редици заболявания – като диабетно стъпало, токсикохимични отравяния и изгаряния (особено с въглероден окис).

Във Военноморска болница гледат с надежда към курсантите-военни лекари, които се обучават по тристранния проект между ВМА, ВВМУ и МУ-Варна: Има мотивация в тях, идват на стажове при нас, интересуват се и смятам, че ще се впишат успешно в редиците на ВМА и нейните подразделения, казва проф. Въжаров, като не пропуска да изтъкне и успехите в учебната дейност – болницата е увеличила броя на специалностите, по които е база за обучение на студенти по медицина и медицински сестри и те вече наброяват 25.

В заключение проф. Ивайло Въжаров благодари на своите колеги за сърцатата им работа и отдаденост в грижата за пациентите: Желая ви здраве и заедно да вървим напред!

2023 © Варна е

Изследват безплатно кръвната захар на 30 и 31 май

Кампанията ще е в сградата на ДКЦ 3 "Вл. Варненчик", от 8.30 ч. до 10.30 ч. в двата обявени дни
Изследват безплатно кръвната захар на 30 и 31 май
51

Организират кампания за безплатно изследване на кръвната захар, която ще се проведе на 30 и 31 май от 8.30 ч. до 10.30 ч. в сградата на ДКЦ 3 „Вл. Варненчик“. Задължително е предварителното записване на телeфон 0885 992 220. За да се изследва кръвна захар на гладно, е необходимо да не сте се хранили поне 8 часа преди това, предупреждават специалистите.

Инициативата се организира от Центъра за обществена подкрепа, който функционира в рамките на проекта "Интегрирани мерки за социална интеграция и подобряване достъпа до образование на уязвими групи от община Варна“, със съдействието на ДКЦ 3 и район „Вл. Варненчик“.

Кампанията не е за диагностицирани диабетици, а за онези, които попадат в рискови групи, на възраст над 18 години. Това са хора с наднормено тегло, с диабетно болни в рода, хипертониците и др. Хората със завишени показатели ще бъдат насочени за допълнително изследване в лаборатория.

Специалистите посочват, че поддържането на високи нива на кръвна захар може да доведе до увреждане на очите, бъбреците, нервите и кръвоносните съдове. Определящо значение има начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието. Симптомите, при които трябва задължително да се посети ендокринолог, са непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, силно чувство на глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост и др.

2023 © Варна е / източник: БНТ