Мобилно меню

Белодробната болница във Варна отново има ток

Електрозахранването е възстановено веднага след погасяване на задълженията
Белодробната болница във Варна отново има ток
33

От 29 декември е възстановено електрозахранването на Белодробната болница във Варна. Това се случва веднага след погасяване на задължения в размер на над 100 000 лв, съобщават от ЕНЕРГО-ПРО.

От енергоразпределителното дружество коментират проблема така:

От 15 декември електрозахранването на лечебното заведение беше преустановено заради натрупан дълг към електроснабдителното дружество. В последните няколко месеца ЕНЕРГО-ПРО постоянно търсеше решение на проблема с натрупаните задължения. До крайната мярка се стигна при абсолютно спазване на нормативните изисквания, с оглед ограничаване натрупване на допълнителни задължения, както и от нуждата за запазване на стабилност на доставката на електроенергия за всички редовни платци на компанията. Коректното изпълнение на лицензионните задължения на дружествата от Групата изисква партньорско отношение не само на свързаните с клиентите институции, но и ритмичното погасяване на задълженията за предоставената енергия от страна на клиентите.

Както Varnae.bg вече ви информира, около 1 млн. лв. отдели от бюджета си община Варна, за да подпомогне Тубдиспансера в морската столица, въпреки че това не е задължение на Общината през последните близо 15 години. Настояванията са, за оптимално администриране, Тубдиспансерът да премине под юрисдикцията на някоя от големите болници в града. Белодробната болница във Варна обслужва пациенти от цяла Североизточна България.

2023 © Варна е

Изследват безплатно кръвната захар на 30 и 31 май

Кампанията ще е в сградата на ДКЦ 3 "Вл. Варненчик", от 8.30 ч. до 10.30 ч. в двата обявени дни
Изследват безплатно кръвната захар на 30 и 31 май
52

Организират кампания за безплатно изследване на кръвната захар, която ще се проведе на 30 и 31 май от 8.30 ч. до 10.30 ч. в сградата на ДКЦ 3 „Вл. Варненчик“. Задължително е предварителното записване на телeфон 0885 992 220. За да се изследва кръвна захар на гладно, е необходимо да не сте се хранили поне 8 часа преди това, предупреждават специалистите.

Инициативата се организира от Центъра за обществена подкрепа, който функционира в рамките на проекта "Интегрирани мерки за социална интеграция и подобряване достъпа до образование на уязвими групи от община Варна“, със съдействието на ДКЦ 3 и район „Вл. Варненчик“.

Кампанията не е за диагностицирани диабетици, а за онези, които попадат в рискови групи, на възраст над 18 години. Това са хора с наднормено тегло, с диабетно болни в рода, хипертониците и др. Хората със завишени показатели ще бъдат насочени за допълнително изследване в лаборатория.

Специалистите посочват, че поддържането на високи нива на кръвна захар може да доведе до увреждане на очите, бъбреците, нервите и кръвоносните съдове. Определящо значение има начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието. Симптомите, при които трябва задължително да се посети ендокринолог, са непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, силно чувство на глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост и др.

2023 © Варна е / източник: БНТ