Мобилно меню

Безплатни прегледи за хора, които имат проблеми със съня, провеждат във Варна от 13 март до 1 април

Инициативата на Медицинския университет в морската столица е по повод Световния ден на съня - 17 март, необходимо е предварително записване
Безплатни прегледи за хора, които имат проблеми със съня, провеждат във Варна от 13 март до 1 април
197

За седма поредна година МУ-Варна отбелязва Световния ден на съня - 17 март, с безплатни диагностични прегледи на хора, които срещат проблеми със съня. Консултациите ще се извършват от мултидисциплинарен екип в сънната лаборатория на Университетския медико-дентален център на МУ-Варна. Прегледите ще се осъществяват от 13 март до 1 април в кабинет 114. Необходимо е предварително записване на телефони 0882 413 456 или 052 677 299.

Инициативата е съвместно с Българското дружество по Обструктивна сънна апнея и хъркане и Световната сънна асоциация.

Целта на прегледите е да се установят причините за липсата на здравословен и качествен сън. Те може да бъдат свързани с нарушения на дишането, с обструктивна сънна апнея, нарколепсия,  хъркане, инсомния или други проблемни състояния като медицински или психологически разстройства, уточни проф. д-р Марио Милков - оториноларинголог, експерт по медицина на съня и дългогодишен инициатор на безплатните профилактични прегледи по повод Световния ден на съня.  

Според специалистите едно от най-честите разстройства е обструктивната сънна апнея, която се изявява с различни дихателни нарушения. Леките ѝ форми се лекуват успешно след консултация със специалист по дентална медицина. В сънната лаборатория на Университетския медико-дентален център се извършват целогодишни прегледи за нарушения на съня. На пациентите се правят тестове с полиграф, а при необходимост от допълнителни изследвания, се насочват за преглед с полисомнограф.

Последиците от некачествения сън в началото изглеждат незначителни, но стават сериозни със задълбочаването на проблема. Като пример лекарите посочват повишената дневна сънливост, която нарушава здравето и качеството на живот.

Профилактичните прегледи са наложителни не само за хора с проблеми със съня. От няколко години Университетският медико-дентален център на МУ-Варна прави консултации и за професионални шофьори. При тях липсата на качествен сън може да доведе до проблеми с изпълнението на ежедневните ангажименти, да засегне вниманието и концентрацията и да доведе до опасното заспиване по време на път. Лошият сън може да предизвика и увреждане с ефект, подобен на алкохолната интоксикация. 

Световният ден на съня обръща внимание на значението на качествения сън за физическото, психическото и социалното благополучие. Най-важните ползи от съня са, че той помага на паметта и имунното здраве, поддържа енергийните нива в тялото и обновяването на клетките. Всяка година на 17 март по света се провеждат инициативи, които обръщат внимание на съня като една от основите на здравето, подобно на храненето и двигателната активност.

2023 © Варна е / илюстративна снимка: Pixabay

Изследват безплатно кръвната захар на 30 и 31 май

Кампанията ще е в сградата на ДКЦ 3 "Вл. Варненчик", от 8.30 ч. до 10.30 ч. в двата обявени дни
Изследват безплатно кръвната захар на 30 и 31 май
62

Организират кампания за безплатно изследване на кръвната захар, която ще се проведе на 30 и 31 май от 8.30 ч. до 10.30 ч. в сградата на ДКЦ 3 „Вл. Варненчик“. Задължително е предварителното записване на телeфон 0885 992 220. За да се изследва кръвна захар на гладно, е необходимо да не сте се хранили поне 8 часа преди това, предупреждават специалистите.

Инициативата се организира от Центъра за обществена подкрепа, който функционира в рамките на проекта "Интегрирани мерки за социална интеграция и подобряване достъпа до образование на уязвими групи от община Варна“, със съдействието на ДКЦ 3 и район „Вл. Варненчик“.

Кампанията не е за диагностицирани диабетици, а за онези, които попадат в рискови групи, на възраст над 18 години. Това са хора с наднормено тегло, с диабетно болни в рода, хипертониците и др. Хората със завишени показатели ще бъдат насочени за допълнително изследване в лаборатория.

Специалистите посочват, че поддържането на високи нива на кръвна захар може да доведе до увреждане на очите, бъбреците, нервите и кръвоносните съдове. Определящо значение има начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието. Симптомите, при които трябва задължително да се посети ендокринолог, са непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, силно чувство на глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост и др.

2023 © Варна е / източник: БНТ