Мобилно меню

Безплатни прегледи за хора, които имат проблеми със съня, провеждат във Варна от 13 март до 1 април

Инициативата на Медицинския университет в морската столица е по повод Световния ден на съня - 17 март, необходимо е предварително записване
Безплатни прегледи за хора, които имат проблеми със съня, провеждат във Варна от 13 март до 1 април

За седма поредна година МУ-Варна отбелязва Световния ден на съня - 17 март, с безплатни диагностични прегледи на хора, които срещат проблеми със съня. Консултациите ще се извършват от мултидисциплинарен екип в сънната лаборатория на Университетския медико-дентален център на МУ-Варна. Прегледите ще се осъществяват от 13 март до 1 април в кабинет 114. Необходимо е предварително записване на телефони 0882 413 456 или 052 677 299.

Инициативата е съвместно с Българското дружество по Обструктивна сънна апнея и хъркане и Световната сънна асоциация.

Целта на прегледите е да се установят причините за липсата на здравословен и качествен сън. Те може да бъдат свързани с нарушения на дишането, с обструктивна сънна апнея, нарколепсия,  хъркане, инсомния или други проблемни състояния като медицински или психологически разстройства, уточни проф. д-р Марио Милков - оториноларинголог, експерт по медицина на съня и дългогодишен инициатор на безплатните профилактични прегледи по повод Световния ден на съня.  

Според специалистите едно от най-честите разстройства е обструктивната сънна апнея, която се изявява с различни дихателни нарушения. Леките ѝ форми се лекуват успешно след консултация със специалист по дентална медицина. В сънната лаборатория на Университетския медико-дентален център се извършват целогодишни прегледи за нарушения на съня. На пациентите се правят тестове с полиграф, а при необходимост от допълнителни изследвания, се насочват за преглед с полисомнограф.

Последиците от некачествения сън в началото изглеждат незначителни, но стават сериозни със задълбочаването на проблема. Като пример лекарите посочват повишената дневна сънливост, която нарушава здравето и качеството на живот.

Профилактичните прегледи са наложителни не само за хора с проблеми със съня. От няколко години Университетският медико-дентален център на МУ-Варна прави консултации и за професионални шофьори. При тях липсата на качествен сън може да доведе до проблеми с изпълнението на ежедневните ангажименти, да засегне вниманието и концентрацията и да доведе до опасното заспиване по време на път. Лошият сън може да предизвика и увреждане с ефект, подобен на алкохолната интоксикация. 

Световният ден на съня обръща внимание на значението на качествения сън за физическото, психическото и социалното благополучие. Най-важните ползи от съня са, че той помага на паметта и имунното здраве, поддържа енергийните нива в тялото и обновяването на клетките. Всяка година на 17 март по света се провеждат инициативи, които обръщат внимание на съня като една от основите на здравето, подобно на храненето и двигателната активност.

2023 © Варна е / илюстративна снимка: Pixabay

За седмица: 36 варненци са ухапани от кърлежи

Увеличават се случаите на варицела и скарлатина във Варна
За седмица: 36 варненци са ухапани от кърлежи

През изминалата седмица 36 варненци са били ухапани от кърлежи, сочи справка на Регионалната здравна инспекция в морския град, която обхваща периода от 29 март до 4 април. 

През посочения период са се увеличи и случаите на варицела и скарлатина в сравнение с предходния. През изминалата седмица регистрираните пациенти с варицела във Варна са 47 (26 през предходната седмица), а заболелите от скарлатина са 46 (43 през предходната седмица). 5 лица са диагностицирани с коклюш

13 случая на чревни инфекции са установени във Варна през изминалата седмица. 9 от тях са диагностицирани с ентероколити, по 1 - ротавирусен ентерит, вирусен менингит, бактериален менингит и вирусен хепатит. Броят на пациентите с подобни оплаквания намалява, тъй като през предходния отчетен период те са били 23.

2024 © Варна е