Мобилно меню

Близо 55 000 пациенти са лекувани в Университетската болница "Света Марина" във Варна през 2023 година

Над 500 лекари и повече от 708 специалисти по здравни грижи отговарят за здравето на пациентите
Близо 55 000 пациенти са лекувани в Университетската болница "Света Марина" във Варна през 2023 година

УМБАЛ „Света Марина" - Варна завършва 2023 г. с положителни финансови резултати и без задължения към държавата, общината и служителите. Това отчете изпълнителният директор на лечебното заведение проф. д-р Силва Андонова на празничен медицински съвет, на който бяха представени резултатите на болницата за тази година.

Към момента в лечебното заведение работят над 2 хиляди служители – от тях 515 лекари и 708 специалисти по здравни грижи. 

През 2023 г. през лечебното заведение, до настоящия момент, са преминали 54 771 болни, от тях 51% по спешност. Планово са лекувани 27 979 пациенти, по спешност 26 792 пациенти с: инсулти - 2108, инфаркти - 1741, кръвоизливи и животозастрашаващи състояния - 5054. Лекувани са 7353 деца и 2983 пациента с психични разстройства. Терапевтично лечение е проведено при 44279 пациента. Извършени са 20123 диализи.

УМБАЛ „Света Марина“ - Варна е единствената болница в България, в която се извършват костно-мозъчни трансплантации на възрастни и деца. През 2023 г. са извършени 24 автоложни и 21 алогенни трансплантации.

От повече от 22 години университетската болница не е само ТЕРАПИЯ, а и ХИРУРГИЯ. Оперирани са 9449 пациенти в Първа клиника по хирургия, Втора клиника по хирургия, Клиника по гръдна хирургия, Клиника по урология, Клиника по съдова хирургия, Клиника по неврохирургия, Клиника по ортопедия и травматология, Клиника по кардиохирургия, Клиника по ушно-носно-гърлени болести и Клиника по лицево-челюстна хирургия.

Най-значимите събития за варненската университетска болница през настоящата година са откриването на Центъра по инвазивна електрофизиология, закупуването на мобилна рентгенова система за нуждите на Първа клиника по кардиология и осигуряването на ехографски апарати за Клиниките по гастроентерология, ревматология и вътрешни болести. Приоритетен проект е изграждането на нова сграда за Първа и Втора клиника по инфекциозни болести към УМБАЛ „Св. Марина“. Инвестициите на Медицински университет-Варна в лечебното заведение са над 4 милиона лева. Проф. Андонова благодари на Академичното ръководство на Университета за ползотворното сътрудничество и съвместната дейност.

В отчета за 2023 г. проф. Андонова изтъкна успеха на четирима лекари от болницата, които бяха удостоени с най-високото отличие „Лекар на годината“ на Българския лекарски съюз. Това са проф. д-р Валентин Игнатов, доц. д-р Щерю Щерев, д-р Явор Петров и д-р Даниел Димитров, които получиха награди в различни категории. 18 изявени специалисти бяха отличени в престижната класация „Лекарите, на които вярваме“ на вестник „24 часа“.

На тържествения медицински съвет, който се проведе на 19 декември, 7 служители на УМБАЛ „Св. Марина" – Варна бяха наградени за дългогодишна безупречна работа, постигнати високи резултати и принос за развитието на лечебното заведение. Проф. Андонова връчи почетни плакети и грамоти на проф. д-р Димитричка Близнакова от Първа детска клиника, доц. д-р Александра Цукева – Сантева от Първа клиника по нервни болести, ст. м. с Таня Михайлова от Клиника по нуклеарна медицина и метаболитна терапия, м. с. Мариана Добрева от Клиниката по образна диагностика, м. с. Румянка Николова от Първа клиника по кардиология, м. с. Фатме Ибрям от Първа психиатрична клиника и  на г-жа Пепа Иванова от отдел „Санитарен контрол“ в университетската болница.

Ръководителят на Катедрата по психиатрия проф. д-р Христо Кожухаров връчи традиционните награди на името на д-р Васил Христов на млади лекари и медицински сестри. Отличия получиха д-р Даниел Димитров от Отделение по анестезиология и интензивно лечение на болни с кардиохирургични интервенции, д-р Драгомир Стоянов от Клиника по медицинска онкология, м. с. Иванка Стоянова от Първа клиника по кардиология и ст. м. с. Габриела Георгиева от Първа клиника по нервни болести.

2023 © Варна е

Изследват безплатно за ХИВ / СПИН във Варна

Днес желаещите граждани могат да се изследват безплатно и анонимно в мобилен медицински кабинет на входа на Морската градина, до Слънчевия часовник, между 15 и 18 часа
Изследват безплатно за ХИВ / СПИН във Варна

Община Варна организира кампания по повод Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, като част от Националната антиспин кампания. Инициативата ще се проведе на 16 май, четвъртък. Организатор е дирекция „Превенции“ в партньорство с Регионалната здравна инспекция, Асоциацията на студентите по медицина - Варна, Сдружение „Съучастие“ и доброволци към дирекция „Превенции“.

Информация за навременното откриване и лечение в случай на заразяване с ХИВ ще бъде предоставена в мобилен медицински кабинет. Той ще работи от 11:00 ч. до 13:30 часа в Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“, пред Ректората.

Желаещите граждани могат да се изследват безплатно и анонимно за ХИВ в мобилен медицински кабинет на входа на Морската градина, до Слънчевия часовник между 15:00 и 18:00ч. в четвъртък, 16 май.

2024 © Варна е